Min pulka är gjord av en flatbottnad pulka och är väl mest tänkt som ett komplement till ryggsäcken. Det går nog att använda enbart pulkan under kortare turer. Packmåtten är 80x35cm och det går nog att packa 25cm högt. Teoretiskt ryms då 70 liter men om snön är lös kan det nog bli besvärligt att dra pulkan. På hårt underlag kan man nog packa pulkan full och ändå få en behaglig tur. Jag har valt att inte ha skaklar på pulkan. Istället drar jag bara pulkan i ett rep som jag fäster i avbärarbältet med en karbinhake. Jag har testat med skaklar av elrör men de kändes lite veka. Dessutom tippar pulkan lätt om terrängen är ojämn och då är det lättare att få pulkan på rätt köl om man bara använder ett rep.
Beskrivning
Själva pulkan består av en flatbottnad pulka från finska Oerthex. Jag hade sett Staffan Andersson (på utsidan.se) göra en liknande pulka och han hade då använt sig av en sån. Fördelen med en flatbottnad pulka är uppenbara. Det ryms mer och den får lägre tyngdpunkt. När jag hittade en kortare variant på järnaffärn här hemma så bad jag dom kolla om det gick att få tag på en längre. 2 veckor senare hade jag en längre pulka till det facila priset av 80kr. Snacka om service!
Jag har valt att sy ett kapell på pulkan av den anledningen att jag vill skydda min packning på ett bra sätt. En del använder helt enkelt en vanlig ryggsäck som dom lägger i pulkan (med bärremmarna uppåt). På så sätt kan dom bära pulkan på ryggen vid besvärliga passager. Jag tycker om att vara tvärsöver så jag valde kapell istället.
Kapellet har jag sytt av ett tyg från ett överblivet bomullstält. Jag mätte hur långt det var runt hela kanten på pulkan med hjälp av ett snöre, sen sydde jag ett kapell som var lika långt som snöret och 45cm högt. I nederkant på kapellet gjorde jag bara en fåll men i överkant sydde jag en kanal så att jag kunde stoppa in 2st 80 cm långa elrör. Elrören fungerar som stängning av kapellet så att det inte kommer in snö.
Kapellet har jag fäst på undersidan av pulkans ytterkant med hjälp av buntband. Vid varje fästpunkt har jag borrat två hål i pulkan med knivspetsen. Det kändes mer kontrollerat med knivspetsen än med en vanlig borr men det är nog en smaksak vad man använder. Det ena hålet har jag borrat på pulkakanten och det andra 1-2cm ner på sidan. På kapellet har jag tagit ut ett motsvarande hål med håltången och fäst kapellet med buntband. Kapellet sitter fast på undersidan av pulkakanten så att det ska bli så tätt som möjligt. På framsidan av pulkan sitter kapellet däremot fast ovanpå eftersom det annars skulle vara ivägen för dragsnöret. Totalt drygt tjugo fästpunkter för kapellet.
Dragsnöret har jag fäst genom att dra snöret ner genom originaldraghålet och sedan fäst snöret vid en kort bit elrör som jag sedan fäst till pulkan med hjälp av buntband. Tack vara elröret blir inte påfrestningarna på själva hålet för stort.
Jag har även fäst 2 spännremmar så att jag kan säkra packningen. På ena sidan har jag gjort två avlånga hål där jag fört in remmen och knytit fast den. På så sätt riskerar jag inte att tappa bort någon rem när jag slår läger, den sitter alltid fast i pulkan.
På den andra sidan av pulkan har jag borrat två hål och knytit fast en snörstump. Jag kan då dra spännremmen genom snöret och sedan tillbaks och spänna.
Klart!
//Jocke
Drar du två spännremmar parallellt också så borde även denna gå att bära som en ryggsäck i nödfall. Det enda som får mig lite tveksam är att det bara är en enda fästpunkt för dragsnöret. Blir det inte instabilt? Kanske inte. Det brukar kanske bara vara en fästpunkt på barnpulkor också, och med unge i så är de ju rätt stabila i sidled...
Hur är det att ha bakom sej?
Jag blir väldigt sugen att bygga en egen fjällpulka. Nyfiken bara var man kan köpa denna flatbottnade pulka i Sverige - en 'järnaffär' skrev du?