Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Alive!

Jo, jag överlevde natten och faktiskt var det mestadels riktigt behagligt. Som kallast var det 13,4 grader i natt men eftersom det inte blåste något så gjorde det inte så mycket. För säkerhets skull hade jag spänt upp en presenning som vind- och snöskydd men vädret i natt var bra så det hade nog inte behövts.

Jag gick i säng efter Robinson dvs omkring halv tio och då var det mörkt men en del stjärnor syntes så det var riktigt fint. Presenningen och ridgelinen hade jag satt upp tidigare under dagen ungefär hundra meter från huset inne i tallskogen. Skogen är gallrad men det är ändå rätt så tätt mellan tallarna så det tog en stund att hitta ett lämpligt ställe där det var både rätt avstånd samt att presenningen skulle sitta rätt för att täcka de nordvästliga vindar som rådde på dagen.

Hängmattan och sovsäcken krokade jag bara fast i öglorna på ridgelinen när det var sängdags och sen kröp jag in. Eftersom jag frös så mycket förra gången så hade jag inte lättat på klädseln dvs jag hade dubbla underställ (ullfrotté och microfleece), dunväst och tjocksockor. Jag vaknade någon gång under natten av att jag frös om knäna men annars gick det riktigt bra att sova. Ett par gånger vaknade jag av ljud i skogen men om det var inbillade, drömda eller verkliga ljud vet jag inte för jag var så trött.

Vid halv fem på morgonen började det bli ljust och när jag sedan vaknade omkring kvart i sex så tyckte jag att testet var färdigt. Normalt sett när man är på tur så blir ju sömnvanorna lite annorlunda eftersom man går i säng tidigare och kliver upp tidigare.

En sak som var lite knepig den här gången var skidföret. Det är ungefär 5cm hård packad snö på toppen, ett lager som håller för skidåkning, men under det är det drygt en halvmeter sockersnö. Det innebar att jag inte kunde ta av mig skidorna förrän jag hade satt mig i hängmattan. Det blev lite tråcklande både i och ur sovsäcken men det gick. Vid en normal tur hade man säkert skottat där man skulle sova men detta var ju bara ett sovtest så därför lät jag bli att skotta.

Eftersom jag frös om knäna tror jag att jag ska fixa ett par knävärmare av ett par trasiga yllesockor. Bara klippa av skaften på sockorna och sedan trä skaftet över knäna så slipper jag nog frusna knän också.

 

Allt väl i alla fall och snart bär det av ut med barnen på skidtur. Vi ska till grannen och grilla korv och fiska idag. Men eftersom det är så glesbefolkat här så innebär det ändå 3km skidåkning......

 

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-22 12:28   brigas
Är det bekvämt att sova i hängmatttan?Hur varm sovsäck har du?
Nyss hemkommen från slalombacken;BRR ,fryser trots solen!
Korvgrill och fiske/pulkturer med barnen här innebär skoter,trots bara 1-2km til raststället!
Ur led är tiden...
 
2009-03-22 13:26   Öhrnell
Vi språknördar fastnar ju ofta för sådant kuriosa som att samerna och eskimåerna har så otroligt många ord för snö. Vid en gruppövning i min svenskagrupp kom vi fram till att vi vanliga svenskar också hade rätt många (Ta bara "lapphandskar" till exempel). Men sockersnö hade jag aldrig hört. Skitbra ord, för man förstår ju direkt vad du menar.

Du kanske ska ta och sticka ett par knävärmare??? Hi hi.
 
2009-03-22 19:14   peter1969
Jag har en disk i ryggen som spökar så när jag sover i tält får jag problem efter första natten, därav började jag med hängmatta under förra sommaren. För mig fungerar det jättebra, jag har aldrig vaknat och haft ont i ryggen när jag sovit i hängmatta.

Däremot så känner man sig på något sätt mer utsatt när man ligger i hängmatta så det kanske var därför jag drömde om "kattklorna" vid förra vintertestet.

Jag använder en dunsäck från Fjällräven som heter Himalaya. Den fanns i sortimentet i början av åttitalet och ska klara åtminstone 20 minusgrader. Nu har den ju en del år på nacken men den är förvånansvärt fräsch.

Stickning ägnar jag mig inte åt, däremot virkade jag mycket när jag var yngre men jag tror att det är lättare att klippa av några begagnade sockar.
 
2009-03-22 21:52   fowwe
Jag uppfattar experimentet som att din idé och konstruktion fungerar. Ska man säga grattis?
 
2009-03-23 06:19   greenjuice
Hrm, men kan du ta självporträtt när du sover i hängmattan? Försöker föreställa mig hur det är att sova i hängmattan och ändå är det bra för din rygg med tanke på att du har en disk i ryggen.
 
2009-03-23 08:16   peter1969
Fjärrkontrollen till kameran är ur funktion men jag ska försöka fixa en bild på mig själv i hängmattan.

Tack Fowwe, jag är nöjd över konstruktionen och funktionen. Dessutom är det UL!
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg