Användarnamn: Örnsätrarn

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Offline Terrängkarta för Android - igen

I min förra blogg skrev jag om att jag gjort en version av Terrängkartan som kan användas offline i apparna Oruxmaps och Locusmaps i Androidmobiler och dito plattor. Jag gav också en länk till var den kan laddas ner gratis. Då kartan tar strax över 4GB har det varit ett problem för en del att ladda ner och använda kartan då 4GB är maxgränsen för filstorleken i en del system. Jag har därför arbetat med att försöka ta bort delkartor (tiles) som bara innehåller vitt och/eller blått eller någon enstaka punkt av annan färg. På så sätt minskade jag antalet tiles med ca 15%. Men det var inte tillräckligt för att minska filen till under 4GB då dessa tiles är mycket små utrymmesmässigt jämfört med andra tiles pga att filkompressionen blir väldigt effektiv när antalet färger är lågt. Att ta bort fler tiles skulle innebära att väsentlig information eventuellt skulle försvinna. Jag har därför valt att dela upp Terrängkartan i en nordlig och en sydlig del. Båda kan laddas ner från samma länk som tidigare. Indelningen i nord och syd går en bit ovanför Gävle och ligger mitt emellan Terrängkartans nord- och sydgräns. Den södra delen är därmed större än den norra eftersom Terrängkartan inte täcker hela norra Sverige. Förutom uppdelningen är kartan densamma som tidigare.

Kartunderlaget kommer från Lantmäteriet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-05-24 22:14   Didgeridoohan
Fantastiskt! Jag älskar att slöläsa Fjällkartan på min telefon! Nu blir det Terrängkartan också.
 
2016-05-24 22:38   Valpish
Fantastiskt att du orkar lägga ner så mycket arbete på detta!

Men jag har ett litet problem. När jag har tankat ner kartan så går den inte att hitta med locus? Någon idé?
 
Svar 2016-05-25 16:07   KrisB
Har du lagt den i Locus/maps under /sdcard (eller exv /storage/emulated/0)? Alternativt Android/data/menion.android.locus.pro/files/Locus/maps?

Kolla alltså under settings -> directories -> set root directory vad du har ställt ditt root directory till och se till att filen ligger i /maps under.
Sen hittar du kartan under Offline i kartvalsfunktionen.
 
2016-05-26 17:58   aksello
Mycket värdefullt. Har du någon möjlighet att exportera kartorna till detta format:
.sqlitedb eller .mbtiles
Då skulle det gå att använda även på iphone.
https://galileo-app.com/manual.html#offline_maps
 
Svar 2016-05-29 22:45   Örnsätrarn
Jag har letat efter beskrivningar till dessa format men bara hittat sådana vilka inneburit att kartbilderna jag använt för android måste roteras. Egentligen skulle en ny kartransformation behöva införas i de program som använder .sqlitedb eller .mbtiles. Då skulle det gå lätt att fixa dessa format också. Har du något förslag till lösning?
 
2016-05-26 18:42   MartinPaddlr
Underbart, stort tack för detta. Skulle inte klara mig utan Locus i terrängen.
 
2016-09-20 19:42   Holton181
Exceptionellt värdefullt bidrag till utelivet, både denna och fjällkartan!
Fungerar utmärkt i Orux.
STORT tack Bengt!
Om du har för avsikt att göra vägkartan tillgänglig närhelst lantmäteriet gör det möjligt, vore det näst intill ovärderligt ;-)
(bor själv i den "vita fläcken" mellan de två nuvarande)
Men känn ingen press, det jobb du lagt ner redan är fantastiskt som det är.

En liten sak:
Även om jag förstår problematiken, av att dömma på ditt svar till aksello, angående allternativa kartformat och jag själv saknar användbar kunskap att bidra med, vill också jag ändå önska kartorna i RMapSQLite (.sqlitedb). Använder en app på min Android speciellt anpassad för flygnavigering (Fly is Fun) när jag är ute och flyger. Den använder kartor i RMapSQLite.
Så om du hittar ett sätt så är det två stora tummar upp!
 

Läs mer i bloggen

I Sarek 50 år efter första gången.

Min kompis Hasse och jag gjorde vår första Sarekvandring i augusti 1968. Vi var då nyblivna studenter och det var vår första fjällvandring över huvud taget. De följande åren gjorde vi ett flertal Sarekvandringar. Därefter blev det ett uppehåll tills vi båda blev pensionärer. Då återupptog vi våra Sarekvandringar och har i några år planerat att göra en "jubileumsvandring" år 2018 för att fira att det var 50 år efter vår första. Ungefär tre veckor innan vår planerade vandring i augusti meddelade Hasse att han inte kunde följa med eftersom en familjemedlem drabbats av allvarlig sjukdom. Han skulle inte kunna glädjas åt turen och istället ha tankarna på annat håll. Vår tur skulle behöva skjutas på framtiden. Det var ett ledsamt besked och under en tid visste jag inte hur jag skulle göra. Skulle jag göra en tur ensam? Det skulle absolut inte bli detsamma när Hasse inte var med, men å andra sidan har jag gjort ett antal soloturer i Sarekområdet under senare år.

Nåväl, efter velande hit och dit bestämde jag mig för att åka upp till Kvikkjokk för att där bestämma om jag skulle vandra eller inte. Dit är det alltid roligt att komma.

En pensionärs problem i Pårek(2)

Dag 2, 19/6, fortsättning.

Jag låg alltså i vattnet efter att ha ramlat vid vadning av Boarekjåhkå vid Boarekjávrres östra ände. Jag låg på höger sida mellan stenar och bara mitt huvud och vänster axel låg över vattnet. Även ryggsäcken täcktes av vattnet. Höger knä gjorde rejält ont. Strax intill låg is kvar i gölarna så temperaturen i vattnet var därefter.

En pensionärs problem i Pårek(1)

Jag startade bilresan upp mot Kvikkjokk 14 juni. I år (2017) skulle den få ta 4 dagar istället för 2 som den brukar. Vanligtvis åker jag E45 upp genom Norrlands inland, den ger mig en så skön vildmarkskänsla och får mig att tänka på Canada. Men nu skulle jag göra en avstickare in till Gäddede, Stora Blåsjön, Ankarede, Stekenjokk och Fatmomakke. Där hade jag inte varit på 30 år och eftersom de gjort stort intryck på mig då så ville jag återse dem. På vägen upp mot Stekenjokk fick jag en försmak av hur sen våren var i de västra fjälltrakterna. Sjön Leipikvattnet på 468 m höjd var till hälften istäckt och när jag kom högre upp var det snö nästan överallt, bara i vissa sydlägen var det snöfritt. Det här fick mig att undra över hur det skulle bli att vandra i Sarek några dagar senare. Jag hade noga följt med i väder- och snörapporterna och visste att våren var sen i år, men också att det var stora skillnader mellan de västra och de östra delarna av fjällkedjan. Inte särskilt sent i öster, men mycket sent och mycket snö i väster. Jag skulle gå i de östra delarna så förhoppningsvis var det ganska snöfritt där.

Vid Stekenjokkvägen väster om Gelvenåhkoe.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg