I min förra blogg skrev jag om att jag gjort en version av Terrängkartan som kan användas offline i apparna Oruxmaps och Locusmaps i Androidmobiler och dito plattor. Jag gav också en länk till var den kan laddas ner gratis. Då kartan tar strax över 4GB har det varit ett problem för en del att ladda ner och använda kartan då 4GB är maxgränsen för filstorleken i en del system. Jag har därför arbetat med att försöka ta bort delkartor (tiles) som bara innehåller vitt och/eller blått eller någon enstaka punkt av annan färg. På så sätt minskade jag antalet tiles med ca 15%. Men det var inte tillräckligt för att minska filen till under 4GB då dessa tiles är mycket små utrymmesmässigt jämfört med andra tiles pga att filkompressionen blir väldigt effektiv när antalet färger är lågt. Att ta bort fler tiles skulle innebära att väsentlig information eventuellt skulle försvinna. Jag har därför valt att dela upp Terrängkartan i en nordlig och en sydlig del. Båda kan laddas ner från samma länk som tidigare. Indelningen i nord och syd går en bit ovanför Gävle och ligger mitt emellan Terrängkartans nord- och sydgräns. Den södra delen är därmed större än den norra eftersom Terrängkartan inte täcker hela norra Sverige. Förutom uppdelningen är kartan densamma som tidigare.
Kartunderlaget kommer från Lantmäteriet.
Men jag har ett litet problem. När jag har tankat ner kartan så går den inte att hitta med locus? Någon idé?
Kolla alltså under settings -> directories -> set root directory vad du har ställt ditt root directory till och se till att filen ligger i /maps under.
Sen hittar du kartan under Offline i kartvalsfunktionen.
.sqlitedb eller .mbtiles
Då skulle det gå att använda även på iphone.
https://galileo-app.com/manual.html#offline_maps
Fungerar utmärkt i Orux.
STORT tack Bengt!
Om du har för avsikt att göra vägkartan tillgänglig närhelst lantmäteriet gör det möjligt, vore det näst intill ovärderligt ;-)
(bor själv i den "vita fläcken" mellan de två nuvarande)
Men känn ingen press, det jobb du lagt ner redan är fantastiskt som det är.
En liten sak:
Även om jag förstår problematiken, av att dömma på ditt svar till aksello, angående allternativa kartformat och jag själv saknar användbar kunskap att bidra med, vill också jag ändå önska kartorna i RMapSQLite (.sqlitedb). Använder en app på min Android speciellt anpassad för flygnavigering (Fly is Fun) när jag är ute och flyger. Den använder kartor i RMapSQLite.
Så om du hittar ett sätt så är det två stora tummar upp!