Närkes Naturvandrare - det är namnet på mitt företag.
Just nu är min primära verksamhet att planera leddragning och att föreslå förändringar och förbättringar (broar, vindskydd, spänger etc) för att öka tillgängligheten när det gäller friluftsliv i länets nordliga delar - främst Nittälvsdalen.
Ett andra projekt är att besöka och dokumentera samtliga gratis övernattningsmöjligheter i länet. Det handlar om vindskydd, kolarkojor, stugor, lador, grottor med mera.
För det tredje guidar jag gärna små grupper i bergslagsnatur/kultur.
Närkes Naturvandrare
c/o Håkan Friberg
Postmästaregatan 49
70378 Örebro
073 2112 466
narkes.naturvandrare@gmail.com
Jag är Fjällvandrare - såväl sommar som vinter - oftast i de nordligare fjällen. Har på senare år utvecklats från dalkrypare till "enkeltopp-letare". Paddlar havskajak en gång om året dagarna runt Kristi himmelfärd. Ger mig då och då ut på cykelsemester - främst i Sverige och i våra grannländer.
Jag tycker att det är svårt att gradera min "aktivitetsnivå". Jag är ute mycket och borde därför klassas som "röd", men är absolut inte sportig. Jag är "grön" i så måtto att jag vill ut ännu mer.
Tycker om att skriva om mina upplevelser i naturen, men är för slö (dum?) för att lära mig göra en hemsida. Glad över möjligheten att publicera på Utsidan.
Läs gärna - och kommentera - mina Artiklar (dvs vandringsberättelser) och min Blogg (se ovan). Titta också gärna in på mina bokmärken. De finns uppräknade längst ner till höger. Där försöker jag göra lite reklam för vårt lilla - men innehållsrika - landskap, Närke.
Ibland under mina vandringar får jag för mig att filma lite. Dessa filmer läggs upp på youtube där jag kallar mig utsidanmajjen:
http://www.youtube.com/results?search_filter=0&suggested_categories=19&search_query=utsidanmajjen
Vill så mycket mer än jag förmår... och tiden går...
Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Paddling, Snöskovandring, Skrivande, Släktforskning, Musik
Etiketter:
Länkar:
Maj
2022:
Maj, Augusti
2020:
Juli, September, December
2019:
April, Maj, November, December
2018:
April, Augusti
2017:
Januari, Mars, April, Augusti, Oktober
2016:
Januari, Februari, Juli, Augusti, November
2015:
Januari, Februari, April, Maj, Juli, Augusti, September, Oktober
2014:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November, December
2013:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2012:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, November, December
2011:
Februari, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December
2010:
Januari, Februari, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November
2009:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2008:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2007:
September, Oktober, November, December
Undrar hur en dansk uttalar Frippes fall?
Ni fattar, va? Jag bara MÅSTE länka till den här forumtråden:
Kilsbergen 16: Bergslagsleden etapp 14: Grönsjöbäcken
Heder åt OK Djerf!
Det är de som sköter om vindskyddet Bäckelid vid Grönsjöbäcken mellan Svartå och Laxå. Här är välstädat, mycket bra eldstad, gott om verktyg och extra utrustning (bl a en speciell grill), oerhört gott om ved, kallkälla i närherten och en vackert meandrande bäck.
Mitt livs kortaste fjällvandring
Året är 2002 i månadsskiftet oktober-november. Av någon outgrundlig anledning var jag ledig hela höstlovsveckan och jag lyckades övertala vandringskompis T att ta ut lite komp. Vi skulle göra en höstvandring i trakten av Anaris och Lunndörren.
Redan i Siljanstrakten började det snöa. Och som det snöade! När vi försiktigt halkade fram längs de sista kilometrarna mot Tossåsen hade snöfallet upphört. Här låg istället gammal snö som tycktes lova skare. Skulle det gå att vandra här?
Kilsbergen 15: Jättebergen och Limstensgruvorna
Anledningen att jag bor i Närke är att här fanns fast jobb att få efter Lärarhögskolan i Falun. Mina första två år tjänstgjorde jag i Mullhyttan, 4 mil väster om Örebro. Redan då hörde jag talas om Jättebergen och Limstensgruvorna, men det har inte blivit av att besöka dessa ställen - förrän idag, 33 år senare! (Kanske säger det något om allt som finns att se och göra här?)
Jättebergen är ett system av klippgrottor och gångar - sammanlagt 80 m. Längsta gången är 14 m.
Kilsbergen 14: Julklappsutdelning
Varje jul önskar syrran Åse samma julklapp åt sig och Christer: Ta med oss på något friluftsaktigt. De har var för sig varit med om en Sarektur. Åses vandring kan man läsa om i min artikel "Med syrran i Sarek" - http://www.utsidan.se/cldoc/15774.htm - och Christers vandring hittar man i ett antal blogginlägg med det gemensamma namnet "Jävligaste turen" - http://www.utsidan.se/blogs/majjens/index.htm?tag=34