I helgen fick jag - äntligen - med mig Livskamraten ut på en övernattning. Vi valde vårt favoritvindskydd vid norra delen av Stora Ryggsjön i Kilsbergen. En av anledningarna till valet är att det inte ligger längs Bergslagsleden och alltså inte är så välfrekventerat som många andra vindskydd i närheten. Inte så mycket för att få vara ensamma som att där brukar finnas en hel del ved - både hugget vid vindskyddet och i skogen i närheten. Vid vissa skydd längs leden får man leta förgäves.
Närkes Naturvandrare - det är namnet på mitt företag.
Just nu är min primära verksamhet att planera leddragning och att föreslå förändringar och förbättringar (broar, vindskydd, spänger etc) för att öka tillgängligheten när det gäller friluftsliv i länets nordliga delar - främst Nittälvsdalen.
Ett andra projekt är att besöka och dokumentera samtliga gratis övernattningsmöjligheter i länet. Det handlar om vindskydd, kolarkojor, stugor, lador, grottor med mera.
För det tredje guidar jag gärna små grupper i bergslagsnatur/kultur.
Närkes Naturvandrare
c/o Håkan Friberg
Postmästaregatan 49
70378 Örebro
073 2112 466
narkes.naturvandrare@gmail.com
Jag är Fjällvandrare - såväl sommar som vinter - oftast i de nordligare fjällen. Har på senare år utvecklats från dalkrypare till "enkeltopp-letare". Paddlar havskajak en gång om året dagarna runt Kristi himmelfärd. Ger mig då och då ut på cykelsemester - främst i Sverige och i våra grannländer.
Jag tycker att det är svårt att gradera min "aktivitetsnivå". Jag är ute mycket och borde därför klassas som "röd", men är absolut inte sportig. Jag är "grön" i så måtto att jag vill ut ännu mer.
Tycker om att skriva om mina upplevelser i naturen, men är för slö (dum?) för att lära mig göra en hemsida. Glad över möjligheten att publicera på Utsidan.
Läs gärna - och kommentera - mina Artiklar (dvs vandringsberättelser) och min Blogg (se ovan). Titta också gärna in på mina bokmärken. De finns uppräknade längst ner till höger. Där försöker jag göra lite reklam för vårt lilla - men innehållsrika - landskap, Närke.
Ibland under mina vandringar får jag för mig att filma lite. Dessa filmer läggs upp på youtube där jag kallar mig utsidanmajjen:
http://www.youtube.com/results?search_filter=0&suggested_categories=19&search_query=utsidanmajjen
Vill så mycket mer än jag förmår... och tiden går...
Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Paddling, Snöskovandring, Skrivande, Släktforskning, Musik
Etiketter:
Länkar:
Maj
2022:
Maj, Augusti
2020:
Juli, September, December
2019:
April, Maj, November, December
2018:
April, Augusti
2017:
Januari, Mars, April, Augusti, Oktober
2016:
Januari, Februari, Juli, Augusti, November
2015:
Januari, Februari, April, Maj, Juli, Augusti, September, Oktober
2014:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November, December
2013:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2012:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, November, December
2011:
Februari, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December
2010:
Januari, Februari, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November
2009:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2008:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2007:
September, Oktober, November, December
Kilsbergen 6: Stora Ryggsjön - en favorit.
Frippes fall - på skoj, eller...?
Jag har fått påstötningar om att det är dags att lägga ner det här projektet nu. Är dom avis, tror ni? Jag hoppas att alla ni andra förstår: Det GÅR ju inte att lägga ner det än. Vadet gäller till nästa utgåva av BD 6:an finns i tryck..... minst.... Måtte det dröja länge...
Jag har ju utlovat diplom till de personer som kan visa bildbevis på att de varit där. Diplomet har två olika utformningar. Om man visar en bild på fallet erbjuds ett diplom med en numrering som börjar med B1, B2 osv. På det diplomet finns en bild av mig bredvid fallet. De av er som emellertid skickar en bild med er själva STÅENDE I fallet får en något mer ekivok variant. Dessa numreras A1, A2 osv. Om någon med ett B-diplom "uppgraderar" bilden står jag gärna till tjänst med ett A-diplom senare.
Drömvandringen 6: Hela historien.
Eftersom jag vet att några av er som brukar läsa min blogg inte tittar på artiklarna som finns på Utsidan, måste jag göra reklam för denna:
Drömvandringen 5: Varför?
Ju äldre jag blivit desto mer komplicerade fjällvandringar tycker jag om att göra. Varför? Tja... en och annan amatörpsykolog skulle nog hävda att det har med åldersnoja att göra, och visst, till viss del kanske, men det är nog inte hela sanningen. Länge räckte det med att vandra i dalgångarna. Jag kände ingen längtan upp på höjderna. Att passera mer eller mindre svårvadade jokkar var fullt tillräcklig spänning.
Jag vet när intresset för höjder först dök upp. För en gångs skull var det vandrarkompis T som skulle stå för planeringen av Sarekturen, och den visade sig innehålla dels en bestigning av Vuoinestjåkka och dels en besvärlig övergång till Pastavagge. Bestigningen av Vuoinestjåkka skedde som en dagstur, så vi hade enbart en liten ryggsäck med lätt packning. Vi hade tur med klättrarvädret och fick se underbara vyer, speciellt mot Äpar, men även ner över glaciärerna i den södra delen av Sarekmassivet.
Drömvandringen 4: Macho? Jag? Nä, nä. Här bölar en vekling.
Ibland - inte så ofta - händer det att jag säger saker som jag ångrar. Det bara ploppar upp någon groda eller onödig elakhet. Orsaken är väl oftast att jag av någon anledning känner mig slut... i huvudet. Och de som drabbas är mina närmaste.
Innan min drömvandring hade jag och Magnus - sonen - pratat om det här. Visst kunde saker hända som gjorde att vi retade oss på något hos den andre. I så fall - ut med det. Inte gå och grubbla. Och så blev det - fast... tvärtom.