När vi landade i fredags på Arlanda knockades vi av värmen. Underbart! Här är en bild från gårdagens paddeltur! Siktar på en tur om dagen under hela nästa vecka innan arbetet börjar igen efter semestern. Nu efter frukosten ska jag iväg på cykeln (tur-retur Lidingö Täby) och sen ut en sväng med kajaken...
Torka mat - enkelt och gott!
Bye the way, tänkte kommentera maten från förra veckans vandring. Som sagt, nytt för i år, var att vi torkade huvudmiddagarna själva och det har vi inte gjort tidigare. Anledningen vet jag inter riktigt, eller, kanske för att det känts som ett stort och krångligt projekt. Men det var det inte! Principen var tillaga maten (Steka/koka) innan den ställdes in i ugnen på 50 grader med luckan öppen ett par centimeter. Sen varierade matens torktid så klart, men cirka 12 timmar på det mesta. Lägg gärna maten på bakpapper (den suger åt sig fett).
Mat vi torkade: Köttfärs, Lövbiff, Kyckling, Fläskfilé, Biff, Lax, Pyttipanna, Bacon, Grönsaker (paprika, lök, morötter...) och ägg.
Innan grönsakerna hamnade i ugnen fick de ligga ett par minuter i uppkokat vatten. Sen skivades de upp och lades in ugnen. Eftersom den torkade maten blöt läggs på fjället innan tillagning är det att rekommendera att all mat delas i små bitar, så att de snabbare och lättare kan dra till sig vätskan under blötläggningen på fjället. Vi lät maten ligga i blöt i ryggsäckarna kvällen innan middag med mycket gott resultat.
Köttfärsen blandades ut med tacokryddor och tillagades med grönsaker (lök, röd & grönpaprika, morötter) och ris. Enkelt och väldigt gott.
Kycklingen kokade vi i hönsbuljong, röttvin 2 dl, timjan, vitlök, salt... Jag glömde lägga ned bacon - så de fick vi helt enkelt bara njuta av som knaperstekta!
Rekommendation: Mathias gjorde det enkla och smarta draget att helt enkelt bara lägga upp en påse pyttipanna i ugnen. Den blev perfekt!
Fördelen med att torka är att vikten försvinner radikalt och att matlagningen blir roligare. Om du funderar på att torka maten, så se till att ha en plan med rätten du tänker tillaga. Lövbiff kan ju faktiskt tillagas på en mängd sätt. Kanske thaitema? Kolla kokböckerna och ta med dig det som behövs!
Vad användes äggen till? Omelett så klart! Äggen vispas upp i en skål innan de läggs in i ugnen. Jag torkade 6 ägg och dessa fick plats på en ugnsplåt med bakpapper. När äggen var klara smulade jag ned dem i en bunke och malde sen ner dem lite extra med stavmixern.
Vissa ingridienser tar längre och kortare tid i ugnen.
Feta produkter är fetare än andra som till exempel bacon. För att minimera härskningsprocessen, så tog jag bort så mycket fett som gick innan torkning.
Att torka mat är busenkelt!
Dags att avsluta frukost och sticka iväg på cykeln, så att jag hinner med paddelturen i eftermiddag!
PS) Har du några bra torkningstips? Posta dem som en kommentar.