Debatt: Sopor i naturen

Friluftslivets sopor

- en negativ spiral från krävande turister

 Kungsleden i sommarhetta

- Jag såg rökplymen på långt håll. Blev nyfiken och ökade takten.

Röken kom från en förbränningsugn vid STF:s fjällstuga där det eldades sopor.

Det här kan inte vara bra, varken för naturen eller stugvärdarna, tänkte jag.

 

 Avfallsproblemet i fjällen och övriga friluftsområden aktualiserades under pandemin när hemestra blev mode. Enligt en studie från Naturvårdsverket har respekten för allemansrätten försämrats generellt hos turisterna under pandemin.

Myndigheter och intressenter är överens om att sopmängden måste minska. Dock stannar lösning vid att sopor ses som ett individuellt problem som åtgärdas genom exempelvis ploggning.

Mer sällan diskuteras bakomliggande faktorer till avfallet som förändrade konsumtionsmönster eller turistanläggningarnas ansvar.

Kan det vara så att STF och turistanläggningarna bidrar till avfallsmängden genom att tillgodose gästernas alltmer ökade krav på komfort och upplevelser.

Stugvärdar berättar om de ökade soporna som en del av en förändrad turismkultur med allt högre krav på komfort, berättas det i bloggar.

Den förändrade turismkulturen är del av ett samhälleligt utvecklingsideal präglat av tillväxt och mätbarhet. Friluftslivet är inte skonat utan har blivit en tävlingsarena för kroppsliga prestationer, visar forskningsstudier.  

Forskningsstudierna visar på uppkomsten av ett spänningsfält (konflikt) mellan olika synsätt hos friluftslivets gäster. De traditionella gästerna på fjället utmanas av varukonsumerande turister.

Åter till sopförbränningseländet på Kungsleden

Det största problemet med sopor är att de brinner dåligt och kräver en mycket hög temperatur för att bli aska. Det berättas om grötportioner som förstör en hel eldning eller ännu värre blöjor. 

Jag tänker inte fjällvandra med blöjbarn, säger Anders Tapper, chefredaktör för tidningen Turist.

Det måste anses som ett slöseri med resurser att först forsla björkved ut i väglöst land och sedan använda dess energi för att bränna sopor. En sopaska som ändå måste transporteras till kommunernas anläggning för farligt avfall.

 

 Allt åt Alla

Det spänningsfält som uppstått mellan olika typer av turister diskuterades på en konferens med stugvärdar.

Diskussionen handlade bland annat om gästernas önskemål. Önskemål som nästan alltid kommer att generera mer avfall. Det verkar som om vissa gäster fjärmat sig från vildmarkens ideal.

- gästerna önskar ”all inclusive” med färdigbäddade sängar och vinpaket till middagen.

Många gäster har svårt att förlika sig med vildmarkens utmaningar. Reaktionen kan bli en respektlös hållning gentemot naturen, när det saknas wifi.

Gästerna borde tänka motsatsen. Fjällstugans invånare och vandrare du möter är ditt tillfälliga internet.

- Och tro mig, det saknas inte samtalsämnen. Snarare blir det ofta för mycket.

Kravet på ökad komfort har samtidigt inneburit mindre fysisk aktivitet. Vandring med packning ses som alltför krävande. Det har inneburit en ny marknad för helikoptertransfer. Flygbolag erbjuder transport av både bagage och vandrare mellan Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation.

- Det gör vandringen upp till fjällstationen lite mer trivsam och du har fräscha fötter inför toppturen, skriver Kallax flyg på sin hemsida.

 

Lättviktseländet

 Kungsleden i sommargrönska

Plötsligt ser jag en sovsäck liggande på marken och lite längre fram en vindjacka av dyrt märke. Tar med persedlarna till den närbelägna fjällstugan.

En gäst blir överlycklig när han återfår prylarna och bjuder på öl i bastun.

Ja, på de flesta fjällstugor säljs det både öl och läskburkar och engångslakan.

Säkerligen trevligt att dricka i bastun efter en lång dags vandring, men hur vettigt är det att transportera ut vatten i väglöst land?

Fjällstugor och stationer erbjuder ett brett sortiment, men behöver vi verkligen alla dessa matvaror?

Vi kanske kan överleva utan fruktcocktail eller ravioli-burkar under några dagar.

Sluta med de bekväma lättviktsvandringarna där maten köps på plats i fjällstugorna. Att bära med sig mat ut och sopor hem, måste bli den nya devisen, enligt Anders Tapper.

 

Konsumera mindre

Naturvårdsverkets anser att om avfallet ska minska krävs det även en minskad och förändrad varukonsumtion. Varuproduktionen ska styras om till artiklar med längre hållbarhet. Det ger i förlängningen mindre avfall men sparar även resurser vid tillverkningen.

Ett steg på vägen mot ökad hållbarhet för varor är att tillverka engångsgasflaskor som refill, typ kolsyrepatron. För att få ner vikten kan de påfyllbara gasflaskorna göras i komposit.  

 

Antropocen

Lösningen på sopproblemet behöver även analyseras utifrån ett maktperspektiv.

Vi lär oss redan från förskolan att värna naturens resurser. Ändå utsätts planeten för en ohållbar konsumtion och tillväxtmål, enligt Agenda 2030. Friluftslivet är inte en fredad zon utan står under stark påverkan av reklam för nya prylar.

Agenda 2030 vill förändra vårt beteende genom utbildning i källkritik för ett kritiskt förhållningssätt som konsumenter.  

-  Fråga dig själv. Behöver du verkligen köpa den varan?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2021-07-20 14:21   Fjällkjell
Visst är nedskräpningen ett problem men en del av synpunkterna har jag svårt att förstå. Så t.ex med att det skulle bli "en respektlös hållning mot naturen" därför att det saknas wifi.

Eldning av sopor torde väl skapa mindre föroreningar än att flyga hem dom med helikopter och dessutom borde den energi som dom producerar vara så hög att temperaturen blir tillräcklig för att åstadkomma en effektiv förbränning. Kanske är det så att man behöver se till att utveckla effektiva ugnar för detta ändamål.

Det är väl däremot lätt att instämma i att man kanske inte behöver transporter ut öl till fjällstugorna och att man ser till att dom förpackningar som finns runt varorna i "shopen" är lätt att elda upp.

Tyvärr så är det marknadsekonomi som gäller även i fjällvärlden och det innebär att STF levererar det kunderna efterfrågar. Skall det till någon annan form av styrning så blir det politikerna som får rycka in och vi som reagerar på nedskräpning i fjällen ( och på andra ställen i naturen) är nog ingen intressant väljargrupp för dom.

Jag tycker också att ansvaret faller tungt på oss alla som inte lyckats förmedla känslan för att hålla rent i naturen till våra barn och barnbarn.
 
2021-07-20 14:35   brigas
Finns möjlighet lämna sopor lämnas sopor.En överfylld tunna signalerar ändå att någon kommer att tömma den.
Finner att det rätta är att ta med allt hem som man tog med ut,och där sopsortera/slänga i sin soptunna.
 
2021-07-20 20:58   fowwe
Bra med diskussion om detta! Det tycks finnas två sätt att närma sig naturen. Det ena med precis så mycket utrustning man behöver för att klara vistelsen. Det andra att - samtidigt med naturupplevelsen - få samma bekvämligheter som man har därhemma. Den andra inställningen kommer förstås leda till att kraven på mer och mer service fortsätter. Även om jag efter en vandring uppskattar t ex en god middag på fjällstation så känns det ibland som jag hamnat på en gourmetkrog i någon större stad. Jag skulle uppskatta även en enklare meny men jag antar att det finns kunder som skulle bli missnöjda om kraven var lägre ställda.

En annan detalj: vissa artiklar i STF:s stugsortiment av varor har jag haft svårt att förstå. Som mat i konservburkar. Ett litet sortiment kan vara en rimlig service men då bör skräpaspekten väga lika tungt som mataspekten.
 

Läs mer i bloggen

Sent i September

Höstvandring i Göingeskogarna, Sveriges sydligaste vildmark.

Text & Foto: Anders Hermansson

Österlen höst

Vandring längs Skånes sydostligaste stränder.

Text & Foto: Anders Hermansson

Ålakusten med öppna sinnen och en labrador

Skåneledens senaste sträcka heter SL 6 Vattenriket och slingrar sig från Göinges djupa skogar längs Österlens stränder till slutmålet, Brösarps backar.

I fjärran hörs skrål från bröllop och ålagille. Några ungdomar spelar hög musik.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg