Kilimanjaro är världens högsta fristående berg, och när du står på den 5895meter höga bergstoppen är du alltså på Afrikas högsta punkt. Kilimanjaro är även det Seven Summit-berg som flest människor har varit på.
Marit Vidnes jobbar på Hvitserk äventyrsresor och expeditioner som varje år har många gäster på Kilimanjaro. Marit är mycket ute på tur och har full koll på vilka kläder och utrustning du behöver för att ta dig upp på toppen av Afrika bekvämast möjligt. Här är hennes bästa tips:
Marit berättar att även om turen för det mesta sker i förhållandevis varmt klimat kan det bli väldigt kallt på natten, och speciellt på toppnatten. Det är vanligast att börja gå mot toppen runt midnatt, för då hinner man med soluppgången på kraterkanten innan man går de sista 200 m.ö.h upp till toppunkten. Det är oftast som kallast runt fyra- till femtiden på natten innan solen går upp runt 06-tiden.
Ryggsäck och duffelbag
För det första så behöver du en dagsryggsäck med en bärkapacitet på 3-4 liter vatten, en extra jacka, lite snacks, solkräm, vantar och mössa, toalettpapper och handsprit/antibac, kamera och värdesaker. För att du ska få med dig allt så bör den här ryggsäcken vara ditt handbagage på flygplanet, så du måste se till att den inte är för stor. 35-45 liter är precis lagom. Jag hade en ryggsäck på 40 liter som fungerade bra för mig. Kom ihåg att du ska använda säcken varje dag på turen, så ett bra bärsystem och en utprovad ryggsäck som passar din rygg är smart.
Så behöver du en duffelbag eller eventuellt en stor ryggsäck som ska rymma resten av utrustningen. Bärarna på Kilimanjaro lägger ditt bagage i en plastsäck och bär denåt dig uppför berget. Därför är det enklast för dem om du packar i en mjuk väska, gärna en duffelbag. Men om du inte har möjlighet till det så är det fullt möjligt att använda sig av en vanlig väska/ryggsäck. Totalvikten får inte överskrida 15 kilo, det är maxvikten av vad bärarna bär. Jag använde en stor bag på 140 liter, tycker den var väldigt bra att använda då man har lite extra utrymme, så det är enkelt att packa ut och in varje dag på berget. Jag var även på safari efter KiIimanjaroturen, så bagen var helt full på vägen ner, men vi lät allt ligga kvar på hotellet när vi åkte på safarin. Alternativet hade för mig varit att packa i en 90-liters duffelväska, och jag hade säkerligen fått plats i den också, men då hade det varit sämre med utrymme och mindre praktiskt.
Sovsäck och liggunderlag
Sovsäcken bör vara varm, jag tycker det är bättre att vara lite för varm i låglandet och ha en tillräckligt varm sovsäck i höjden. Jag hade en vintersovsäck i dun med en komforttemperatur på -13 grader. Den tyckte jag var perfekt, och dunet gjorde att den tempererade väl när det var lite varmt och höll mig varm och glad på nätterna när det blev kallt.
Liggunderlaget är minst lika viktigt som själva sovsäcken, det är hårt underlag hela vägen, och marken är kall. Därför är det viktigt med ett liggunderlag som isolerar bra och som är skönt att ligga på. En uppblåsbar och dunisolerat liggunderlag rekommenderas varmt.
Kom ihåg att acklimatiseringsprocessen blir svårare om du fryser och sover dåligt. Man lägger sig ofta tidigt och tillbringar många timmar i ''sängen''.
Kläder
Du behöver en skaljacka och byxor som tål både regn och snö. Det kan vara smart med huva på jackan och dragkedja i benen på sidorna och även på jackan. Byxselar kan också vara en fördel. Jag hade ett par byxor som hade varken dragkedjor i sidan eller selar, och det gick också bra. Skalbyxorna hade jag bara på toppnatten, men jag hade kanske använt den mer om det hade regnat mer. Vi hade bara regn en dag, och då hade jag en regnponcho över både mig och ryggsäcken. Det är kanske inte det coolaste man kan ha på sig på en bergstur, men det är väldigt praktiskt, och kommer det en kraftig regnskur så håller den ofta vattnet ute bättre än en jacka.
Jag hade också med mig en tunnare byxa, och denna hade jag på mig nästan varje dag. Första dagen hade jag shorts. Hade jag haft byxor med löstagbara ben som kunde använts både som byxor och shorts hade jag tagit med mig det, men det är så pass få dagar man kan ha på sig shorts, och då är det lika bra att byta mellan shorts och byxor under dagens gång.
Dunjacka hade jag på mig från första kvällen, jag tog med mig den varmaste jag har – en stor och varm dunjacka som täcker rumpan. Den blev en god vän på resan. Jag hade inte med mig en tunn dunjacka som extrajacka, och det saknade jag inte heller.
Jag hade däremot en tunn fleecejacka – det räckte, men det var inte så värst kallt när vi var ute och gick. Men om du fryser lätt så kan en lite tjockare fleecejacka eller ulltröja vara smart.
Jag hade på mig ull närmast kroppen. I låglandet fungerar syntet helt okej, men i höjden är det smart med ull som håller värmen även om det blir fuktigt. Jag hade med mig två ulltröjor och två ulltights, mellantjocka. På toppnatten tog jag på mig två lager både på överkroppen och på benen.
På händerna hade jag ett par tunna handskar och några varma primalofthandskar med vindskydd utanpå. De sistnämnda använde jag dock endast på toppnatten, och jag bytte till tunnare handskar efter att solen hade gått upp.
Skor och strumpor för turen
På fötterna hade jag några lätta vandringsskor som jag använde under hela resan bortsett från på toppnatten – då hade jag ett par lite tjockare vandringskängor med damasker utanpå. Det rekommenderar jag varmt då det är väldigt mycket grus på marken upp till kraterkanten, så för att slippa damm och småsten i skorna är damasker perfekt. Det skyddar även bra om det är mycket snö.
Jag hade med mig 4-5 par ullstrumpor – några tunna och några lite tjockare. Två mössor hade jag också med mig – en tunn och en tjock, och även två halsar – en i ull och en i bomull för att skydda mot damm i munnen och näsan på de lägre etapperna.
Solglasögon hade jag också med mig – ett par i plast med lite mörkare glas, och de fungerade finfint. Solkräm, både sunblock-stift till läpparna och solkräm i ansiktet och armarna, båda delarna användes flitigt varje dag.
Annat smått och gott...
Det kan vara smart att ta med ett örngott då det är vanligt att bärarna har med sig kuddar till gästerna. Man kan också fylla örngottet med lite kläder så att man får en skön kudde. Jag hade med mig en liten och lätt uppblåsbar kudde. Det är smart med kudde i höjden, för när du ligger med huvudet lite högre upp är det lättare att få in så mycket luft som möjligt under nattens gång.
Jag hade med mig Camelbak till etapperna i låglandet, man måste dricka mycket på den här resan. Jag hade också med mig två 1-litersflaskor med stor öppning, och ett isolationslager, så tog jag en ullstrumpa på den andra flaskan på toppnatten. Det funkade fint. Man får renat vatten på morgonen, så då fyller man på sin camelbak eller vattenflaska, och på kvällen kan man få mer vatten om det är så att man behöver mer. Många har med sig lite smakstillsättning till vattnet, exempelvis små flaskor med smak som man normalt sett använder till kolsyremaskiner. Jag hade med mig lite svartvinbärspulver, dock använde jag det inte – jag tycker vattnet smakade gott som det var.
Andra saker som var med var keps, toalettpapper och antibac/handsprit (jag gjorde nästan slut på en hel flaska). Nötter, kex och choklad åt jag på de korta dagsetapperna och på toppnatten. Jag hade inte med mig några energibars, det saknade jag. Vattentäta packpåsar i ryggsäcken och i bagen. Det gjorde det enkelt att hitta saker, och det håller allt torrt och rent. De flesta duffelväskor är inte vattentäta, så om det regnar kan det bli vått genom allt. Kom också ihåg lite smärtstillande för eventuell huvudvärk!
En annan sak som är nödvändigt är en liten kamera, jag själv hade med mig min systemkamera, men det är så jobbigt att dra fram det – och när vi gick på toppen tog jag bara två bilder med den kameran medan resten av bilderna togs med mobilen, just för att jag inte orkade ta upp kameran ur väskan hela tiden. Då skulle jag önska att jag hade en lite mindre kamera i fickan som tar bättre bilder än mobilen. Små plastpåsar hade jag med mig också, 2-3 stycken, och det kunde jag gärna haft mer av. Det är smart att ha en liten soppåse att slänga diverse matavfall och annat i.
Hoppas du fick några nyttiga tips här – trevlig resa!