Kondens
I ett läge där man måste fästa tältet tätt mot marken så är det naturligtvis heltätt och läge för kondensproblem. För att man skall behöva ta till det extremläget måste vädret nog vara väldigt bistert, typ snöstorm. Och när det verkligen blåser har man ju sällan problem med kondens, oavsett tältkonstruktion.
Kondensproblemen är enligt min erfarenhet störst när man har hög luftfuktighet och ingen vind. Det vill säga en situation då man knappt behöver ett tält eller en tarp (om det inte regnar alltså).
Vitsen med tarpen jämfört med tältet är ju att man inte behöver rigga det i stormläge när det inte är storm. Ett tält är ju nästan alltid i högsta stridsberedskap (OK, man kan ha dörrarna öppna om det är mysväder).
Några diskussioner här på Utsidan om att använda eller inte använda Gortex även när solen skiner känns som släktingar till det här resonemanget. Varför gå i regnkläder när det inte regnar? Min egen användning av paraply är också samma andas barn. Nämligen att kunna anpassa utrustningen så att den ger komfort i alla situationer, inte bara räddar livet i extremsituationerna. Det är klart att det är bra att ha våtdräkt och tuber på sig i bilen, om man skulle köra ned i vattnet. Men svettigt blir det
Normalläget för sommarens användning var att nederkanten på min presenning befann sig 30-50 cm över marken. Ibland var det 10 cm på vindsidan och 30-50 cm på andra sidan. Ibland regnade det rejält, men inte i kombination med hård vind på kalfjället.
Sämsta natten ur denna synpunkt var i Rapadalen, ovan björkskogen på väg mot Vassajavagge. Jag hade dock inga problem med väta, vare sig från insidan eller utsidan.
Fördelen med den här tarptentlösningen är då att den är just storm- och extremväderssäkrare än en vanlig rektangulär tarp. Det känns som om den här lösningen ger det bästa av både tarpen och tältet.
Så slutklämmen måste bli att jag tror nog att det här tarptältet är kondensfriare än vilket tält som helst i minst 9 fall av 10. Men jag förstår att du bara är avundsjuk
Jörgen