mat vid paddling

Vad äter man när man är ute och paddlar? Eftersom man har utrymme så är det kanske lite tråkigt med frystorkat, eller?

jag ska vara ute tre dagar, alltså två nätter i Blekinge skärgård så det kanske inte är omöjligt att proviantera under turen.

/Johan
 
Är man ute på en tur på några dagar så är det trist att ha med sig frystorkas. Jag brukar ta en med en mjuk kylväska. En bra lösning är att frys den mat som lämpar sig att frysa och ha den som kyla i väskan + någon kylklamp. Jag burkar ha Platypus påsar för vatten, dessa går utmärkt att frysa och är kanon att som kyla i väskan. Med kyla så håller sig kött, mejerivaror mm ett bra tag.

En favorit för mig är tex pasta med kassler och ädelost sås.

Hackar en kvarts purjo, en halv paprika och lite kassler, fräser detta, häller sedan på matlganingsgrädde, riven muskot och salt + peppar. Smaksätter sedan med ädelost. Serveras med nykokt pasta. Enkel, supergott.

/Lasse
http://www.kajak.nasstrom.se
 
Korvstroganoff!

När vi är ute äter vi ofta korvstroganoff första dagen (medan kylvarorna fortfarande är fräscha).
För två personer:

300 g falukorv, strimlas
1 burk krossade tomater
1/2 burk creme fraiche
salt, peppar, ev örtkrydda

Kokas upp och smakas av med salt och kryddor. I lyxvarianten har man även lök och färdigsmaksatt pastasås (typ Dolmios tomatsås med vitlök) istället för tomater. Serveras med snabbris. Det brukar bli fantastiskt gott (som det mesta när man är ute).

Ett annat mer snabblagat tips är potatismos och makrill i tomatsås. Det tål dessutom längre förvaring i varmt väder.
 
Grytor är smaskiga trots att de varit frysta. Fixa till en sådan hemma, frys den och ta med den på tur. Serveras med pasta eller ris.

Många försöker lyxa till det med en massa färskvaror, men det blir ganska bökigt att tillreda maten på ett eller två kök. Oftast blir det bara dyrt och halvdant. Tänk igenom hemma vad som är praktiskt och enkelt.
All mat smakar mycket godare när man varit ute och rört på sig.

Den bästa och godaste frystorkade rätten jag känner till är Blå bands vegetariska färs. Den smakar som riktigt god köttfärssås till ris eller pasta. Man kan även blanda i kikärtor eller bönor och kanske lite pasta så får man en god risotto.
Tomater och paprika håller sig bra i en plastlåda och kan tillsammans med oliver ge en god sallad.

Tänk på att du inte alltid har väder som är tilltalande för matlagning i det fria.
 
Engångsgrill!!
Köp något fryst (kycklingfilé, fläskfilé..) och lägg det i en påse med marinad => lagom upptinat och marinerat till kvällen. Komplettera med kokt färskpotatis och vitlökssmör.
/Lyxtomas
 
surfman; sa:
Engångsgrill!!
Köp något fryst (kycklingfilé, fläskfilé..) och lägg det i en påse med marinad => lagom upptinat och marinerat till kvällen. Komplettera med kokt färskpotatis och vitlökssmör.
/Lyxtomas

Nu tycker jag du borde skämmas, om man ser ur en miljöaspekt skulle jag aldrig köpa en engångsgrill, har sett allt för många engångsgrillslik liggandes på kobbar och skär... Nä, usch! Skaffa en grill som är portabel, ta med kol och tändvätska om du skall grilla. (vilket verkligen är gott). Då slipper man tänka på att man spräcker bergen.. Etc..

Fredric
http://www.glädje.nu
 
Det är inte grillens fel att vissa personer skräpar ner. De jag använt har till och med haft en medföljande soppåse att ta hem den i efter användning. Inte heller står de direkt på klipporna och bränner utan det medföljer en liten ställning som håller upp den från marken ett par cm. Men det kanske blir tillräckligt varmt för att skada klippor ändå?

Leif...
 
Japp, det är ju inte grillen som stannar kvar i naturen utan någon lämnar den där. Betydligt bättre med engångsgrill än de som tänder en liten brasa i en klippskreva.

Har jag plats i kajaken så brukar jag agera sopbil och ta med mig saker som andra "glömt" ute i naturen. Men jag håller med, lämnade grillar mm är ett otyg, man borde ju inte behöva städa efter andra när man är ute.
 
Engångsgrill är perfekt!

Jag tycker att engångsgrillar är perfekta vid paddling! De är små nog att få ner i kajaken. De inkluderar ett ställ så att de kommer upp från marken/stenen, vilket gör att man kan grilla på de flesta ställen, utan att skada naturen. (Grillen måste fortfarande placeras med förstånd, men benen underlättar) Efter grillningen så återstår inte så mycket kol/aska, som antingen kan grävas ner i skogen eller tas med hem. Själva grillen blir med ett par enkla handgrepp så pass liten att den enkelt går ner i skräppåsen. Man tom. kan ta med ett par, av mindre medkännande individer, kvarglömda grillar utan problem. Så jag ser bara fördelar, och inga nackdelar. (Det skulle i så fall vara metallåtgången, men om man inte paddlar komposterbara kajaker så är nog den råvaruåtgången en mindre detalj i sammanhanget.)

Till att lägga på grillen rekommenderar jag lax i skiva, köpt i någon hamn. Be att få en påse is också, och stuva fisken med isen framför fötterna i sittbrunnen så håller den sig till kvällen.
 
Flergångsgrill för kajak

Hej!
Inför en paddling i Stockholms skärgård förra helgen hittade jag en s.k. vykortsgrill på Svanströms vid Gbgs centralstation. Den låg förpackad i ett pappkuvert i storlek 250x250x5 mm och kostade 22:50!!!
Jag kompletterade med briketter och tändpapper. Min förhoppning var att den skulle hålla för de två tillfällen vi grillade nu och sedan kasseras vid hemkomsten. Nu var det så att den såg för bra ut så jag tänker använda den fler gånger.
Fördelarna jämfört med engångsgrill är att den är lättare att packa (kolet går för sig i nästan valfri form) samt att man kan välja hur mycket kol man ska tända - vi var bara två och utnyttjade halva ytan men den räcker säkert till fyra portioner.

Mvh Harald Eriksson
 
God mat är halva paddlingen - nästan :) Sitter just och planerar maten till paddlingen den kommande fredag till söndag.
En lös tumregel som vi brukar använda är färsk mat första dagen, lättrökt dag två, rökt dag tre och därefter konserver o dyl. Grillat är inte dumt och kan varieras nästan hur mycket som helst med olika marinader. Dag två funderar vi på kassler som skärs i små tärningar och kokas upp i extrakryddad bearnais-sås, ananas och eventuellt paprika. Rökt kryddad makrill tillsammans med provencal-kryddad potatismos (ev med lite muskot i) är inte heller så dumt. Efterrätter som fromage/mousse finns i många olika smaker och är lätt att laga till.
Även konserver kan bli riktigt bra om man piffar upp det med kryddor och ev färska grönsaker, vitlök, ädelost, vin etc.

Det finns en del bra recept och tips här på Utsidan under Uteguide - Friluftsmat.

/Lennart
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vad är lämplig mat vid kajakpaddling? Paddling allmänt 14
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Mat och packlista för veckopaddling Paddling allmänt 19
Abakus87 Lyxigare mat Paddling allmänt 1
Valpish Tips på mat inför långtur. Paddling allmänt 7
Våtmark Mat och dryck på maraton? Paddling allmänt 15
alstersjo Mat för 3 dagar Paddling allmänt 13
Kajakob dagens packfråga: mat för 5 pers, 5 dar i 5 kajaker Paddling allmänt 1
-Ruff- Säkerhetstänk vid kraftverk/dammar? Paddling allmänt 6
Snödrivan Poncho för cykling och fika vid paddling Paddling allmänt 2
EricL Klädsel överkropp vid rollträning sommartid? Paddling allmänt 12
eyck VKV Lisa - höjd vid sittbrunnsspets Paddling allmänt 6
Camomilchen Forsån vid Magelungen/Drevviken Paddling allmänt 4
Crimper Skydd för kajak vid förvaring Paddling allmänt 12
Lasse Be Isläget vid V Stendörren Paddling allmänt 0
Skafto_nordstrommarna Val av havskajak för paddling vid västkusten Paddling allmänt 17
Moga Torrdräktshandskar VS neoprenhandskar vid vinterpaddling? Paddling allmänt 14
Moga Synlighet vid nattpaddling? Paddling allmänt 9
Rinte Vatten vid långpaddling Paddling allmänt 14
Skogsäventyret Långtidsparkering vid Höga Kusten - Veåsand? Paddling allmänt 4
Wibrån Transportkapellets vara eller inte vara vid bilfärd Paddling allmänt 13
CamillaiSkåne tips vid val av havskajak - är själv kort & lätt Paddling allmänt 19
Lars R Kajak vid Vancouver Island. Tips på paddelvatten? Paddling allmänt 3
Elin75 Söker snabbt svar om paddling vid Ingarö/Björnö Paddling allmänt 0
SaraPG Klädsel vid vårpaddling Paddling allmänt 31
thureb Kajakincident vid Fjällbacka Paddling allmänt 4
friluftaren Tälta vid denna ö? Paddling allmänt 10
utesälen Paddling i lä vid Orust/Tjörn Paddling allmänt 4
Bigens Råd vid köp Paddling allmänt 3
Ballderrot Husbehovsfiske vid skärgårdspaddling? Paddling allmänt 11
jonny69 tänka på vid kajak köp? Paddling allmänt 9
Kennan423 Parkera bilen vid paddling Paddling allmänt 1
P-E Ploppljud vid paddelisättningen Paddling allmänt 3
stefanhum Betala parkering vid Räfsnäs Paddling allmänt 7
avslutat_17_06_20 paddla med pontoner vid fotografering Paddling allmänt 3
Kjell Lundgren Ny kanotlada vid Ekoln Uppsala Paddling allmänt 0
Mikael87 Hjälp vid köp av första Kajak / Aquilo K1 GF eXtreme Paddling allmänt 4
ski3r Hjälp vid köp av kajak Paddling allmänt 2
PeterTK Hur går man i/ur vid hög brygga? Paddling allmänt 8
jazzmatsa Parkera INTE vid Studsviks brygga vid tvären Paddling allmänt 18
orjanraberg Tältplatser nära Hjältön vid Orust som går att nå från land? Paddling allmänt 2
thureb Paddla vid Nötön Åråsviken? Paddling allmänt 1
heah Luta kajaken vid svängar Paddling allmänt 28
Welsh Våtdräkt vid paddling? Paddling allmänt 17
glenn o.c. Dun eller konstfiber vid paddling Paddling allmänt 7
tiddelipom Tips på paddeltur vid Stenungsund Paddling allmänt 3
matsh Öppet vatten vid Stendörren? Paddling allmänt 8
johannordholm Söker kontakt med person vid Italienska kusten Paddling allmänt 11
Skanesstoltaman Läckage vid fotstödens skruvar. Paddling allmänt 9
Erikm Kajakist i blåsväder vid Donsö Paddling allmänt 20
ljaw Kniv vid paddling? Paddling allmänt 8

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg