Vatten i södra sverige

Hur är det med att dricka vattnet utanför vår vackra fjällvärld. Kan man dricka vatten så länge det är rinnande. Räcker det med att koka vatten för att det ska bli drickbart eller ska man klorera det?
 
Knepig fråga

Tja, det är ju litet knepigt att ge ett generellt svar på. Det beror ju litet grand på situationen också. Personligen så brukar jag dricka rinnande vatten om det ser OK ut och inte luktar konstigt, förutsatt att omgivningen inte är en "avdumpningsplats för kemikalier", dvs. jordbruk, fabrik eller liknande. Det hänger ju i viss mån på hur mycket vatten man dricker också.
Vid tveksamhet så kokar jag eller renar med t.ex. jod eller klor.
 
Klunka i dig, med sunt förnuft.

sajberjohan; sa:
Hur är det med att dricka vattnet utanför vår vackra fjällvärld. Kan man dricka vatten så länge det är rinnande. Räcker det med att koka vatten för att det ska bli drickbart eller ska man klorera det?
Det beror helt på var du befinner dig. Om du t.ex vandrar sydväst från Nykvarn till sjön Yngern får du bland mellansveriges finaste vatten. Vandrar du istället norrut till sjön Turingen får du bland mellansveriges skitigaste vatten. Allt beroende på att en å rinner från Yngern, genom Nykvarn till Turingen. Och i Nykvarn låg tidigare ett pappersbruk. Vi vandrar ofta i mellansveriges skogar och sådana saker måste man kolla upp.

Generellt kan man säga att i södra mellansverige får man vara uppmärksam på att sjön/vattendraget inte har mycket jordbruksmarker i närheten. I Bergslagen får man passa sig för gruvområden där gifter kan ha lakats ur. Vid vissa lokala ställen med aktivt skogsbruk får man också vara försiktig. Med ett vanligt ph-papper kan man testa om vattnet har lågt eller högt ph-värde och få en indikation på vattnet om man känner sig tveksam. Lågt ph kan tyda på risk för att tungmetaller lakats ur. Högt ph, vilket man får i jordbruksmarker, kan tyda på risk för hög bakterietillväxt.

Man får lägga större vikt vid vattnet vid planeringen av vandringar i mellansverige än i fjällvärlden, kolla kartan och använda sitt sunda förnuft. Men det vanliga är att vattnet är OK i områden där man vill vandra, dvs. borta från bebyggelse och jordbruksmarker. Aldrig har vi blivit sjuka av vattnet under några vandringar. Har aldrig kokat vattnet. Har alltid med Apotekets vattenreningstabletter, men har aldrig känt behov att använda dem.
 
sajberjohan; sa:
Hur är det med att dricka vattnet utanför vår vackra fjällvärld. Kan man dricka vatten så länge det är rinnande. Räcker det med att koka vatten för att det ska bli drickbart eller ska man klorera det?

Först en kommentar till din sista fråga - det räcker med att koka. Klorering är ett alternativ till kokning, inte ett komplement.

Vill du kompettera med något så är det med ett kolfilter som binder kemiska föroreningar.

/Ulf
 
Re: Klunka i dig, med sunt förnuft.

Raskesven; sa:
Generellt kan man säga att i södra mellansverige får man vara uppmärksam på att sjön/vattendraget inte har mycket jordbruksmarker i närheten. I Bergslagen får man passa sig för gruvområden där gifter kan ha lakats ur. Vid vissa lokala ställen med aktivt skogsbruk får man också vara försiktig. Med ett vanligt ph-papper kan man testa om vattnet har lågt eller högt ph-värde och få en indikation på vattnet om man känner sig tveksam. Lågt ph kan tyda på risk för att tungmetaller lakats ur. Högt ph, vilket man får i jordbruksmarker, kan tyda på risk för hög bakterietillväxt.

Det enda problemet måste väl ändå vara förorening av mikroorganismer, jag har svårt att tror att vatten skulle kunna vara så giftigt (kemikalier, metaller, gödningsämnen eller bekämpningsmedel) att det skulle vara probem! Det är ju inga stora volymer man dricker under några dagars vandring.
 
Vattnet i Sommen dricker man utan problem (med normalomdöme naturligtvis; hamnen i Tranås och en och annan båtklubb bör man nog undvika...).
 
Om man nu vill vara p åden säkra sidan och koka vttnet, hur länge sk amn koka det då. Har hört nåt om 8 min men vet inte om det stämmer.
 
Skåne

här nere i skåne så måste du rena vattnet minst 4 gånger genomn ett kol filter, Jag vet tyväärr inte hur det är med puritabs och annan kemisk rengörning.
Orsaken till att du måste rena det så många gånger är alla utsläpp från lantbrukare och närheten till kontinenten. D.v.s kolkraftverk o.s.v.
 
Re: Re: Klunka i dig, med sunt förnuft.

KLAGER; sa:
Raskesven; sa:
Generellt kan man säga att i södra mellansverige får man vara uppmärksam på att sjön/vattendraget inte har mycket jordbruksmarker i närheten. I Bergslagen får man passa sig för gruvområden där gifter kan ha lakats ur. Vid vissa lokala ställen med aktivt skogsbruk får man också vara försiktig. Med ett vanligt ph-papper kan man testa om vattnet har lågt eller högt ph-värde och få en indikation på vattnet om man känner sig tveksam. Lågt ph kan tyda på risk för att tungmetaller lakats ur. Högt ph, vilket man får i jordbruksmarker, kan tyda på risk för hög bakterietillväxt.

Det enda problemet måste väl ändå vara förorening av mikroorganismer, jag har svårt att tror att vatten skulle kunna vara så giftigt (kemikalier, metaller, gödningsämnen eller bekämpningsmedel) att det skulle vara probem! Det är ju inga stora volymer man dricker under några dagars vandring.
Problemet i jordbruksmarker är att vattnet får en hög näringstillförsel, vilket ger en bra grogrund för mikroorganismer som bakterier. Vad gäller giftigt vatten i gruvområden är det inte vanligt, men var värt att ändå nämna tyckte jag. Men, som sagt, själv har jag inte haft några problem med vattnet i mellansverige.
 
sajberjohan; sa:
Om man nu vill vara p åden säkra sidan och koka vttnet, hur länge sk amn koka det då. Har hört nåt om 8 min men vet inte om det stämmer.
Enligt arméns överlevnadshandbok skall vattnet koka i 20 minuter för att renas från bakterier och andra organismer.
 
Raskesven; sa:
sajberjohan; sa:
Om man nu vill vara p åden säkra sidan och koka vttnet, hur länge sk amn koka det då. Har hört nåt om 8 min men vet inte om det stämmer.
Enligt arméns överlevnadshandbok skall vattnet koka i 20 minuter för att renas från bakterier och andra organismer.

På en överlevnadsföreläsning med Lars Fält sas 2 minuters kokning räcka....!

Mvh
Peter
 
peter_v; sa:
Raskesven; sa:
sajberjohan; sa:
Om man nu vill vara p åden säkra sidan och koka vttnet, hur länge sk amn koka det då. Har hört nåt om 8 min men vet inte om det stämmer.
Enligt arméns överlevnadshandbok skall vattnet koka i 20 minuter för att renas från bakterier och andra organismer.

På en överlevnadsföreläsning med Lars Fält sas 2 minuters kokning räcka....!

Mvh
Peter
Lars Fält är medförfattare till arméns överlevnadshandbok och där anges tiden till 20 minuter. Men när jag tittar i Lars Fälts bok "Uteliv med överlevnadsteknik" anges tiden precis som du säger till 2 minuter för att ta död på bakterier, amöbor och tarmparasiter. Men i Lars Fälts bok "Överlevnad vintertid på naturens villkor" anges tiden igen till 20 minuter. Det kanske krävs olika koktid för att vara säker på att olika typer av mikroorganismer verkligen renats ur. 2 minuter tycker jag verkar vara lite kort tid. Men kanske här finns någon specialist som kan reda ut det hela?
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg