Bakugn

Kan någon tippsa mig om det finns någon "Bak-ugn" som är lätt och smidig (i hopfällbar eller liknande). Så att den blir hanterlig att ha med på vandringar och övernattningar i det fria. Som man kan använda tillsammans med campingkök eller över öppen eld. Eller om någon har ritning på, så man kann bygga en själv.

Hälsar Anders.
 
Reflektorugn.

Reflektorugn kan kanske vara något för dig. Dessa är tänkt att andvändas vid öppen eld. Naturkompaniet säljer dom.

//Göran
 
Reflektorugn

Reflektorugnen kan även köpas direkt från tillverkaren = undertecknad.

Svante Fredén tel, kvällstid:0511 - 179 63
 
stekpanneugn

Hej!
Har testat att baka chokladkaka i stekpanneugn. Då tar man 2 typ trangiapannor och lägger den ena över den andra med smeten i mitten. Sen ställer du in det i glöden och eldar lite försiktigt med småpinnar ovanpå. Det fungerade lite halvkass. Kakan blev bränd i kanterna. Testade också att värma en sten som vi satte stekpannorna på och la mossa med glöd ovanpå. Fungerade riktit bra. Det mesta var ätligt. Annars är just gropar grymt bra. Men det tar tid. Värm stenar och lägg ner i en grop tillsammans med försöksobjektet och mossa. Kasta över jorden och låt stå i en halvtimme eller något. Mycket svårare att misslyckas på detta sätt. Dessutom mycket bättre med varama stenar än glöd som det stod på utsidan.
Lycka till
 
Är man ambitiös så bygger man naturligtvis sin egen ugn. En bra förebild kan ju de sk ryssugnarna vara, de byggdes av ryska trupper när de var här och krigade. Finns det sten så kan man stapla ihop något ganska fort, men den kräver ju GANSKA mycket virke till eldningen!

Ryssugn.JPG
 
Stenugn

Jag tänkte just samma tanke. I Mozambique (bland annat) murar men ugnar som man eldar i. Ser ut som ett ihåligt röse. Om man skall ha ett basläger borde det gå att bygga en egen ugn av sten och jord. Elda inuti en bra stund så stenen blir varm och sen knuffa in degen. Har nån provat?
//Janne
 
stenugnsbakad pizza

jag har prövat den varianten. problemen uppstår i själva murningen, det gäller att ha tillgång till bra stenar, sen eldar du järnet i och på tingesten, rakar ut glöden, in med bakverken, och stäng till med en stor flat sten. överkursen är att tära med mossa och dyl. men riktigt goda pizzor fick vi!
/j
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kajsa-Warg "Kerstins bakugn" Kök och brännare 4

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg