I parallell trâd med temat "Udda utrustning" diskuteras bl.a hur man bást tar med sig champagne pâ vandringen (ursprungs-flaska, PET-flaska, gastub, tetra-pack etc)
I Spanien tar man förvisso inte med sig skumpa under trekkingar, men däremot ár det mycket vanligt att âtminstonde en av deltagarna har med sig rödvin för samtliga i gruppen att stárka sig med, samt att skölja ned maten med.
För att transportera rödvinet (samt även för att förvara det i hemmet mellan vandringarna) anvánder man sig av en urâldrig metod: "la bota de vino" (vinkängan), dvs en bärbar förvarings-pâse i läder.
Denna tingest har sedan urminnes tider varit vandrarens, resenärens och fâraherdens tröst under ensamma stunder längs dammiga landsvägar, slingriga bergsstigar och i lummiga lundar, och har än idag sin givna plast i det moderna spanska samhállet. Den anvánds f.ö. inte bara under vandringar, utan mâmga spanjorer föredrar att under festliga tillfällen, grillfester, stora middagar ute i det fria etc., dricka sitt ur vin ur en "bota"
Förutom nyttan att bára vin i denna láder-pàse, sà känns den f.ö. mycket roligare och gedignare att ha med som pàfyllbar vattenflaska án alla moderna buteljer, pet-flaskor och allt vad det är.
Eftersom "la bota" därför inte kan anses vara en udda grej att ha med pà vandringar, har jag följdaktligen valt att öppna denna egna tràd som ett litet tips för fr.a traditionalisterna bland er friluffare.
En lite udda grej är dock sáttet att dricka: eftersom innehàllet ofta delas mellan en rad mánniskor, hàller man "botan" en bit framför/ovanför ansiktet, vinklar och trycker látt pà pàsen, siktar pà munnen , och fà sà en strâle rödvin rakt in i svalget (med lite tur direkt in i munnen, annars först lite skvätt runt omkring). De riktiga mánnen sprutar naturligtvis stràlen direkt ned i matsrupen utan att svälja. Vi andra fàr nöja oss med att fylla gommen med vin och svälja efterhand...
Mvh /Mats
I Spanien tar man förvisso inte med sig skumpa under trekkingar, men däremot ár det mycket vanligt att âtminstonde en av deltagarna har med sig rödvin för samtliga i gruppen att stárka sig med, samt att skölja ned maten med.
För att transportera rödvinet (samt även för att förvara det i hemmet mellan vandringarna) anvánder man sig av en urâldrig metod: "la bota de vino" (vinkängan), dvs en bärbar förvarings-pâse i läder.
Denna tingest har sedan urminnes tider varit vandrarens, resenärens och fâraherdens tröst under ensamma stunder längs dammiga landsvägar, slingriga bergsstigar och i lummiga lundar, och har än idag sin givna plast i det moderna spanska samhállet. Den anvánds f.ö. inte bara under vandringar, utan mâmga spanjorer föredrar att under festliga tillfällen, grillfester, stora middagar ute i det fria etc., dricka sitt ur vin ur en "bota"
Förutom nyttan att bára vin i denna láder-pàse, sà känns den f.ö. mycket roligare och gedignare att ha med som pàfyllbar vattenflaska án alla moderna buteljer, pet-flaskor och allt vad det är.
Eftersom "la bota" därför inte kan anses vara en udda grej att ha med pà vandringar, har jag följdaktligen valt att öppna denna egna tràd som ett litet tips för fr.a traditionalisterna bland er friluffare.
En lite udda grej är dock sáttet att dricka: eftersom innehàllet ofta delas mellan en rad mánniskor, hàller man "botan" en bit framför/ovanför ansiktet, vinklar och trycker látt pà pàsen, siktar pà munnen , och fà sà en strâle rödvin rakt in i svalget (med lite tur direkt in i munnen, annars först lite skvätt runt omkring). De riktiga mánnen sprutar naturligtvis stràlen direkt ned i matsrupen utan att svälja. Vi andra fàr nöja oss med att fylla gommen med vin och svälja efterhand...
Mvh /Mats