• Obs! Tänk på att om du lägger ut din epostadress eller telefonnummer i forumet finns risken att de snappas up och används för spambrev och dylikt. För att slippa detta kan du istället be intresserade att kontakta dig via funktionen "Skicka epost till..." som finns i menyn man får få man klickar på ditt namn vid foruminlägget.

Vandrarkängor

Hej,
Jag skall åka till Nepal i höst, och antagligen göra nån kortare fjällvandring innan dess, så nu är det dax för mig att sticka ut i vandrarkänge-djungeln. Är det någon som har några förslag på bra kängor och tips på vad man ska tänka på och vad som är extra viktigt så jag väljer rätt känga.

Tack på förhand!
Jessica
 
Kängor

Fundera på om du skall ha

1: höga eller låga kängor? De flesta vandrar på leder och går inte så mycket i terräng och då klar man sig med låga. Men vandrar man utanför leder och speciellt utanför leder i de svenska fjällen där det är blött bör man ha höga kängor (eller stövlar).

2: Fodrade eller ofodrade kängor? det tar längre tid att gå in ett par ofodrade och man måste ha tjockare sockor i dem, men de torkar fortare. Fodrade kängor känns mycket skönare om man bara provar i affären, men ett par fodrade anpassar sig bättre efter foten efter hand. Kolla om kängorna krymper med tiden, ofodrade kängor kan krympa ca 1/2 storlek.

3: Membran, Gore-tex, sympatex eller annat membran eller bara läder? Kängor med membran är täta medan kängor utan kräver mera underhåll med vax/fett. Vandrar man mera i torra (södra europa) eller i kalla områden (vinter) så kan det bli fuktigt/kallt med membran eftersom fotens fukt avdunstar sämre (speciellt med tiden eftersom membranets andningsfunktion kan bli sämre efter några år).

4: Märke på sulor? Välj hellst ett känt märke, vibram skywalk eller annat . Skall man vandra i steniga områden så skall man ha så tjocka sulor som möjligt men samtidigt skall man ju kunna böja på foten så att det inte blir som att gå i ett par slalompjäxor. Det kan skilja mycket mellan olika storlekar, en känga som fungerar bra i storlek 45 kan bli alltför stel i storlek 38 osv (den känga som passar en man passar alltså inte alltid en kvinna).

5: Utformningen av kängan, välj kängor med så få sömmar som möjligt och med så tjockt läder som möjligt. Kolla hur bra skydd det är för tårna, så att de inte skadas om man sparkar i stenar (det gör man).

6: Prova gärna kängor i butik men de flesta är billigare att köpa i länder med lägre moms tex Tyskland http://www.globetrotter.de/, prismässigt kan det skilja ca 500 kr på ett par kängor som kostar 2000 kr. Bra kängor kostar 1200 kr-3000 kr, kan man vänta in rätt tillfälle så går det att göra fynd.
 
kängor del 2. Komfort, nytt modeord i industrin

Uep: Klager, vad ska man lágga till?

Det som fabrikanterna pà kontinenten nu mer och mer koncentrerar sig pà är att góra kángor som förutom lànglivade och funktionella även, eller framför allt, är KOMFORTABLA. Det man framför allt tittar pà är material som ger làg vikt och hög andningsförmàga. Ovanláder som andas báttre och väger mindre är oftast kombinationer av spalt-läder och textiler med syntetiska, starka fibrer som Cordura och Kevlar.

Gore-Tex inför nu GTX XCR , som ju pâstàs "andas" 25% mer än vanligt GTX, även i sko- och káng-sektorn. Tidigare fanns detta enbart i GTX kläder.

Vikten bestáms även i hög grad av sulan: som bekannt finns det Vibramsulor och dyl. med PU-mellansula (lágre vikt angummi och stöt-dämpande) eller nu även mikro-porös EVA-mellansula (lágre vikt än PU).

Viktigt nár man köper kángor ár att pröva och próva, att inte hánga upp sog pà storleken, och vid tvekan alltid lita pà fórsta intrycket/feelingen.

MVH /Mats
 
Vikten

Utmärkta råd, Mats kommer in lite på vikt också.

För vanding - högprioritera vikten på kängan. Så lätt sko som möjligt. Tillämpa inte "bra-att-ha"-syndromet på dina skor utan prioritera bort allt som inte är nödvändigt för just dina sko-behov.

Fuktskydd t ex kan du få genom att sticka fötterna i plastpåsar.


Mvh,

J
[Ändrat av joru 2002-07-22 kl 20:15]
 
Jag håller med om föregående tips men vad du kanske bör tänka på är under vilka förhållanden du ska använda kängorna. Vandring i Nepal ställer andra krav på fotdonen än svensk fjällvandring. I den svenska fjällen är det ofta blött. I Nepal är det torrt så om du planerat att ge dig ut på en längre vandring där så ta till dig av ovanstående råd och välj utifrån det. Nepal innebär även mycket upp och ner, oändliga stentrappor och slingrande stigar. Då kan det vara ganska skönt med en lite lättare smidig låg känga som ventilerar hyfsat.

Lycka till!
David
 
Jag köpte ett par nya kängor nu under sommaren av märket Scarpa. Jag är mycket nöjd. Har både använt dem på toppturer i Jotunheimen och i skogen på svampplockningsturer.
Något jag ofta kollar på är om det finns en hög gummikappa uppdragen över tårna (eller ännu hellre längs med hela sulan) då håller de bättre i stenskravel.
Annars kan jag rekommendera märket Lowa (fanns förr på Tierrabutiken i Göteborg, men inte längre pga ägarbyte) min kille har ett par och de verkar klara tuffa tag.

Lycka till i letandet, det är inte lätt...
 
Seriösa skofabrikanter

Var fot är mer eller mindre unik, samt varje person har sina speciella ónskemàl om vilka egenskaper kängan bör ha, sâ vilken sko som passar bást ár naturligtvis hógst individuellt.

När det gáller att veta om en fabrikant en seriös specialist pà att tillverka tekniska vandringskángor eller inte, sâ finns det ett gáng om ett 10-15 fabrikanter som man kan man fór det mesta kan lita pà, till exempel:


Italien:
Scarpa
La Sportiva
Garmont
Trezeta
Asolo
Akko
Zamberlan

Spanien:
Bestard
Boreal

Tyskland:
Lowa
Meindl
Hanwag

Nu har jag sákert glömt nàgon, dock ej i ond tro.


MVH /Mats
 
Re: Seriösa skofabrikanter

malindo; sa:
...Nu har jag sákert glömt nàgon, dock ej i ond tro...
Är själv ingen mjukläderkängförespråkare (Ja, ordet finns i SAOL) men jag anser dock att Svenska Lundhags är en seriös skofabrikant. För den svenske kunden är det föredömligt lätt att få tag på modeller, storlekar och är man riktigt vanskapt kan skomakarna göra dig en personlig läst.
 
Bara vandra?

Skall du bara vandra? Nepal får mig osökt att tänka på möjligheten att klättra i berg. Om du skall både vandra och bestiga berg så finns det säkert saker att tänka på där! Kan du vara mer specifik i din fråga vad gäller skodonen!
 
Aj aj aj aj

Vi lägger till:

Sverige:
Lundhags
(Haglöfs/Alfa)

Norge:
Alfa (numera Haglöfs)
Viking

Frankrike:
Här finns det inga smà kvar, sà vitt jag vet: Outdoor-játtarna Aigle och LaFuma har köpt upp de andra (och Adidas har köpt Salomon), och kört hela klabbet till Asien.

¨Fattas fortfarande sákert nâgon....

MVH /Mats
 
Re: Aj aj aj aj

malindo; sa:
Vi lägger till:

Sverige:
Lundhags
(Haglöfs/Alfa)

Norge:
Alfa (numera Haglöfs)
Viking

Frankrike:
Här finns det inga smà kvar, sà vitt jag vet: Outdoor-játtarna Aigle och LaFuma har köpt upp de andra (och Adidas har köpt Salomon), och kört hela klabbet till Asien.

¨Fattas fortfarande sákert nâgon....

MVH /Mats

Italien:
Crispi

USA:
Vasque
+fler
 
Re: Re: Seriösa skofabrikanter

joakimr; sa:
Är själv ingen mjukläderkängförespråkare (Ja, ordet finns i SAOL) men jag anser dock att Svenska Lundhags är en seriös skofabrikant.

Joakim: Jag förstâr ungefär vad en mjukláderkängeföresprâkare kan tänkas vara, dock inte: Mjukläderkänga. Vad är det? vVd är motsasten? Hârdláderkänga?

MVH /Mats
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
dreamteam Vandrarkängor - vad rekommenderar ni? Tjejforum 32

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg