UL: Intresse för ultralätt?

Jag fastande för ultralätt av en slump (jag satt och sökte efter nån hemsida med lägerbyggen och snubblade över den packlista som pehac har på sin hemsida) och har sen dess rotat runt en hel del efter tips (men är som sagt var fortfarande nybörjare).

Tyvärr är det mesta man hittar (inklusive mailinglistor) väldigt USA-inriktat. Det är lite tråkigt att få en massa tips om att på WalMart finns det en bra "grase pot" att ha som gryta och en fin tvättsäck av nät att sy ryggsäck av... Jag skulle liksom vara mer intresserad av att få tips om smarta prylar som finns på Rusta eller Ö&B.

Jag har sett att det finns en del här på Utsidan som verkar vara i alla fall lite intresserade, om inte av extremt ultralätt så i alla fall av att lätta sin packning.

Min tanke var att man kanske kunde få igång några diskussioner om lätt eller ultralätt packning och då på ett enkelt sätt kunna urskilja dessa. Ett eget forum kanske inte behövs, men man skulle kuynna tänka sig att helt enkelt skriva UL: i rubriken som jag gjort ovan?


Att jag öht kom igång berodde på att jag har en våg hemma och på skoj tänkte jämföra mina prylar med dem på Pecka Backs lista. Det första på hans listan är kepsen på 17 g. Jag tog första bästa keps jag hittade hemma (som jag tyckte var lätt) och upptäckte att den vägde 65 gram... Hur i h.....?? Sen var det ju bara att börja väga allt man hade och jämföra. Men blir förvånad.

Som tur var lyckades jag hitta en del saker som var lätta. Inte riktigt extremt lätta, men tillräckligt för att jag skulle kunna plocka ihop en hyffsat lätt packning.

Lundhags Alaska (1700g) byttes mot ett par 15 år gamla snowjoggers (700g).
Ett gammalt liggunderlag som var trasigt kapades till 3/4 längd och lite smalare.
Fleecetröjan byttes mot den gamla fiberpälströjan (som är både varmare och lättare).
Trangiat byttes mot en egen variant av Photon Stove (http://mywebpages.comcast.net/djohnston/stove/HighPerfAlcoholStove.html).
Haglöfs Alaska byttes mot en gammal Skarja med bortplockad ram (den sitter dock inte riktigt bra, ska sy en ny säck av en gammal trasig "vardagssäck").
Den gamla dunsäcken som jag inte använt på 20 år fick en omgång i tvättmaskin och torktumlare och visade sig fungera utmärkt som lätt sommarsäck.
En 2x3 meters presenning hade jag redan sen förut.

Kläderna som jag plockade ut är visserligen inte särskilt vackra, men de är lätta och de fungerar (och jag har ännu inte KÖPT några kläder, allt är framrotat hemma eller hos mina föräldrar). Däremot har jag köpt tältpinnar i aluminium (V-bockade i plåt, bättre och billigare än titan:), en plastficklampa som tar ett R03-batteri och lite liknande småsaker.

Tandborsten är inte kapad, men jag kör med en plastsked från McFlurry. Tandkrämen förvara si en "sugrörstub" av sugrör från McDonalds (de är en bra ultralätt källa:).

Sen blev det några provturer, ut i snön på tomten och prova om jag frös i den tunna sovsäcken, nån månade senare ut i det vackra vårvädret i skogen och prova att sova, och sen har prylarna fått vara med på några hajker med våra patrullscouter.
 
Snowjoggers?

Nja ibland undrar man, du byter ett par lundhags mot ett par snowjoggers:) Jag kan tänka mig en vandring med lite lera, kalas!

Sen McFlurrysked skulle jag byta mot en härlig träsked, okej du förlorar kanske ett gram men känslan...

Det är sovsäcken du kan göra mycket på under 500 g bör man ju komma om det skall vara nån ide, sen är presseningen av tältduksväv hoppas jag annars har du lättat fel saker!
 
Re: Snowjoggers?

fafner; sa:
Nja ibland undrar man, du byter ett par lundhags mot ett par snowjoggers:) Jag kan tänka mig en vandring med lite lera, kalas!

Sen McFlurrysked skulle jag byta mot en härlig träsked, okej du förlorar kanske ett gram men känslan...

Det är sovsäcken du kan göra mycket på under 500 g bör man ju komma om det skall vara nån ide, sen är presseningen av tältduksväv hoppas jag annars har du lättat fel saker!

Varför knata i lera när man kan låta bli? Tanken med det hela var ju att få ihop lätta prylar. När jag började ägde jag inga hela gympadojor annars hade jag tagit ett par såna (med damasker) istället för snowjoggers. Nu har jag köpt ett par gympadojor och ska sy ett par lätta damasker till dem.

Naturligtvis är detta in nåt för höst, vinter och vår, det är sommarutrustning. Man blir faktiskt förånad över hur bra man klarar sig utan allt sånt som man trott varit nödvändigt.

Och pressen är en vanlig så där prasslig press som kostar 29 spänn på Ö&B. Den väger 600 gram, tillsammans med en "golvpress" av en svart sopsäck och aluminiumtältpinnar (för 39 spänn) blir det 800 gram för ett "enmanstält" som kostar mindre än en 50-lapp. Jag får 20 såna "tält" för samma pris som ett dyrt lättviktstält.

Naturligtvis är en press av tältduk ännu lättare, men den kostar också mer. Eftersom jag är nybörjare vill jag inte slänga ut en massa pengar på dyra saker i början utan börjar med sånt jag redan har eller sånt som är billigt.

Just nu finns det massor av små billiga tält på de flesta varuhus. De är dock ganska tunga, men en snabb kontroll visar att det som väger är tältstänger och pinnar. Själva duken är ganska lätt. Ett litet "tvåmans" ryggåstält väger (om man tar bort stänger och pinnar) inte mer än 700-800 g.

McFlurryskeden funkar bra, ska man lätta på vikten så ska man väl inte bry sig om nån "känsla"? Stäng av alla gamla värderingar, det gäller att tänka om. Största felet med McFlurryskeden är att det är ett hål i skaftet (vid själva bladet) så den är lite kinkig att diska. En flergångs plastsked funkar hyffsat (väger dock 12 g). McFlurryskeden kan man (om man är en sån som kapar skaftet på tandborsten) kapa skaftet på och skarva med en pinne när man skall äta.

Hur många sovsäckar under 500 g hittar du? Min gamla dunsäck väger 1100, men den är som sagt var 20 år gammal (och har inte använts de senaste 15 årten)- På Coop Forum har de t.ex. en Wigwam-säck som väger 600 g och kostar 399, den har visserligen 11 grader som extremtemp så den är inte så varm, men som sommarsäck duger den antagligen utmärkt.

Vilka saker skulle jag ha lättat istället? Mitt kök väger 150 gram (komplett med 1/2-liters gryta, dock exkl. bränsle).

Gamla polysterskjortor som väger 130 g, syntetlångkallingar som väger ungefär samma, strumporna väger 40 g paret (köpta på Ö&B:). Fällkniven (multiverktyg) väger 65 g.

Min packning väger 7.9 kg utan mat och vatten, och då är kläderna jag har på mig medräknade (själva ryggsäcken väger alltså mindre eftersom skor och en del kläder sitter på kroppen).

Men visst finns det saker jag kan lätta på, regnpocnhon är t.ex. en ganska tjock plast, där skulle en i silikonbelagd nylon vara säkert 200 g lättare.
 
Gramjägare

Naturligtvis är en press av tältduk ännu lättare, men den kostar också mer. Eftersom jag är nybörjare vill jag inte slänga ut en massa pengar på dyra saker i början utan börjar med sånt jag redan har eller sånt som är billigt

Jag köpte 6 m tältduk för 39 kr/m på nån utförsäljning på min lokala tygbutik, sen beror det ju hur stor man vill att tarpen skall vara...

Sen sydde jag min attacksäck av samma tyg + midjeband + två remmar totalvikt 156g och ca 40 L.

En flergångs plastsked funkar hyffsat

Min träsked väger 12 g men jag kanske skulle ha gjort den i al istället för björk;-)

Hur många sovsäckar under 500 g hittar du?

Tja, tex http://www.utsidan.se/recensioner/visaobj.asp?ID=860

Nja, får nog väga all min utrustning och se om det blir hålborrning i träskeden;-)
 
Re: Gramjägare

fafner; sa:
Jag köpte 6 m tältduk för 39 kr/m på nån utförsäljning på min lokala tygbutik, sen beror det ju hur stor man vill att tarpen skall vara...

Sen sydde jag min attacksäck av samma tyg + midjeband + två remmar totalvikt 156g och ca 40 L.

Ja, på utförsäljning kan man säkert hitta. Nu var det ju så att jag redan hade pressen hemma. Tittade jag på mina befintliga tält så kom jag som bäst ner i 1,4 kg per person, förutsatt att man var 3 pers på 3-mannatältet.

Remmarna är vanliga remmar utan vaddering eller? vet att många som kör ultralätt syr "hylsor" som remmar som de sen stoppar vantar eller strumpor eller nåt i som vaddering.

Jag ska kolla med Coop Forum här hemma om de har kvar såna här gamla svarta nätkassar som de hade föru (de har slutat med dem nu men jag vet inte om de har kastat dem eller vad de har gjort med dem). Sen ska jag sy nåt i stil med Sgt R0cks Ruck.

Min träsked väger 12 g men jag kanske skulle ha gjort den i al istället för björk;-)

Alltså samma vikt som min plastsked. Undrar vilken som är mest hållbar:) Den plastskeden jag har har dessutom väldigt brett skaft (15 mm brett) så den kan man utan problem borra lättningshål i.

Det är som sagt var genom att väga sina prylar och jämföra med andras som man lättast ser att något är "onödigt tungt".
 
Bra idé med forum för ultra-intresserade.
Med lite ifrågasättande av vad som låg i rygga , och utan allt för stora uppoffringar halverade jag vikten på packningen. Riktigt kul att jämföra med andras lösningar på webben. Man kan hitta mycket nyttigt (och mycket märkligt) på amerikanska hemsidor. Är man sen intresserad av bygga egna grejor får man många roliga kvällar vid symaskin och i verkstan.
Saknar nu fler, riktigt goa hemma-meckar-tips.
 
ratatosk; sa:
Riktigt kul att jämföra med andras lösningar på webben. Man kan hitta mycket nyttigt (och mycket märkligt) på amerikanska hemsidor. Är man sen intresserad av bygga egna grejor får man många roliga kvällar vid symaskin och i verkstan.
Saknar nu fler, riktigt goa hemma-meckar-tips.

Jag håller på och ska bygga en egen rygga, hade en gammal rygga (30-liters "vardagsrygga") som jag snott bärremmarna från. Har läst en dröse beskrivningar på amerikanska sidor om olika byggen och ha tänkt försöka kombinera ett par av dem. Botten av nylonduk, som viks dubbel så att man på så sätt kan få fickor mellan väggarna, och sen överdelen av nåt nät (typ Sgt R0cks Ruck).

Damasker har jag tänkt sy ett par också, har inte hittat något bra mönster så jag tänkte göra ett själv.

Tältbiten har jag ju inte löst helt klart ännu, det är ju på experimentstadiet fortfarande. Vandringsstav av teleskopskaft för målning som går att använda som tältstång finns också bland funderingarna.
 
Förra våren sydde jag en strippad rygga. ca 40-45 liter. Använder liggunderlaget för att stadga mot ryggen. Fungerar mkt bra. Sitter som gjuten. Byggde om en platypusflaska till ett enkelt vätskesystem som sitter med gummicord på utsidan, och slang över axeln.

Har också letat bra beskrivningar på korta, tunna damasker.

Har skippat tältet på vandringar (ej fjällturer). Funkar fint med en duk jag sytt av tältduk. 3 x 2,5m.
 
UL-tråd, utmärkt

Jag finner det angenämt att tråden tagits upp och att det inte handlar om extremast i klassen, utan vettiga kombinatorik av vad som finns och vad som kan modifieras samt byggas själv.
Efter att i FMs värld lärt mig att med tröja, regnskydd och torra strumpor fungerar man för alltid, förutsatt en gedigen utbildning och en bra Morakniv!
I FN lärde jag mig att man kan åka på mission i kontorsuniform, med en extra skjorta och ett ombyte under samt nessecär och klara sig i långliga tider, dvs så länge det gick att handla och fixa. Allt det där om kängor och fältuniformer var bara tjafs! Såsmåningom när väst och hjälm blev modernt igen så steg dock packningsviketen igen.
Tält behöver man näppeligen under 1/2 året, åtminstone här i söder. En 30-kr prasselpressening eller en byggplast med armering i räcker länge. Ett tak av lätt tältväv är också ett fint alternativ. Skor, när jag var ung hade jag ett par Browning featherweight kängor som vägde in i 45or på under 600 gram. Jag frågade Lundhags då om de vill gummera fotdelarna, men det ville de inte. Förr var ryggsäckaran mycket lättare, så en återgång till loppis-, vinds och källarfynd är att förvänta sig.
Min över 30 år gamla klättringssovsäck, märkt -10, väger under 1100 gram, den är betydligt varmare än mitt under från förrförra året på 800 gram som fint klarar en 0 gradersnatt men väcker mig frysande om relativtemperaturen blir lägre, en tveksam investering på över 3-tusen.
Medan Fjällräven hade nätpåsar så skaffade jag mig ett antal, HM har en bra tvättpåse som fungerar utmärkt.
Lätta borstar upptar mina tankar, jag tror att man måste ha några olika, tand, disk, nagel, snö mm. Har någon tips om lätta och bra?
För att hålla uppe vindskydd mm håller tälttillverkarna med 3,2 mm lina, persiensnöre fungerar lika bra och är billigare och lättare.
Hemmagjorda kök är intressant, bygg lätt och bär mera bränsle. Totalvikten är det intressanta. Tips och diskussion efterlyses!
Lätt näringsrik mat är intressant, smakar den väl fungerar man än bättre. Tips och råd mottages tacksamt.
Slutligen efterlyser jag en windchilltabell som tar hänsyn till luftfuktigheten, har nån en sådan?

Go lättur

Johan K
 
Kyleffekten påverkas ej av luftfuktigheten

johankse; sa:
Slutligen efterlyser jag en windchilltabell som tar hänsyn till luftfuktigheten, har nån en sådan?

Begreppet “windchill” (kyleffekt) tar definitionsmässigt inte hänsyn till luftfuktigheten. Det gäller både Siples och Passels teorier, samt de modernare amerikanska definitionerna. Luftfuktigheten har inte så stor inverkan vid kallt väder (fuktig hud gör dock stor skillnad), det är temperatur och vindstyrka som är de stora faktorerna då.

Kyleffekt är ju inte heller någon exakt ska i praktiken, så att finlira med beräkningarna är kanske inte lönt.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg