Diamir Freeride



Kraftigare variant på de tidigare Diamir bindningarna.


Tillverkare: Diamir
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 3.753.753.753.753.75
(betyg 3.75 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Man slipper svara på frågor om bindingen. Alla har den redan.

Minus:Vikten som troligen inte tillför något mer än mjölksyra.

Kommentar: Att vara klassledare är en tung titel. Diamir Freeride innehar den utan tvekan. Men måste bindningen väga dryga 2 kg för att manifestera tyngden på produktens rykte? Ångrar detta val. Dynafit eller Silvretta Pure Freeride vore ett mer realistiskt alternativ. Enda fördelen som jag ser det är att bindningen säljs i hela landet och att det därför borde vara lätt att få tag på reservdelar.

Plus: Troligen bästa kompromissen mellan uppförs- och utförsåkning.

Minus:Mjuk, och kan gå sönder.

Kommentar: Jag har dom monterade på ett par Atomic 9.22 och använder t v alpinpjäxor tills jag hittat ett par billiga Garmont G-Ride alternativt Adrenalin eller Lowa Structura EVO i stl 29,5 (maila om du säljer såna).
Hittills har jag gjort 5 dagsturer i varierande snö och lutning.
Uppför funkar dom bra, även om hälförhöjaren nån enstaka gång kan ge efter, vilket dock kan bero på att jag monterat dom nån mm från idealläget. Utför hade jag väntat mej alpinkvalitet, men det kanske är att önska för mycket? Dom är klart mindre vridstyva än en alpinbindning vilket påverkar kontrollen av skidan och speciellt kantningen så att skidorna gärna hackar när det blir brant. Två gånger har hällåsningen släppt vid kraftig genomböjning i låg fart i gropar i slasksnö. Det är ett känt problem som kan orsaka att man vrider sönder nåt, var det tådelen eller var det var den längsgående balken? Det blir ju en rejäl hävarm. Naxo ryktas ha ett liknande problem.
Vid långturer rekommenderar en del att man har reservdelar med sej. Det ska även finnas möjlighet för hempularen att på nåt sätt låsa bindningen med en stoppskruv.
Definitivt ingen bindning som klarar feta hopp!

Plus: Funkar till det mesta, tål hård åkning

Minus:Priset

Kommentar: Som rubriken antyder är den perfekt som enda bindning, på dina favoritskidor! Konstruktionen är klart kraftigare än tidigare modeller, dessutom går fjädrarna att dra till 12, på DIN-skalan.
Om de används för all typ av åkning, med flera par skor, rekommenderas att vara extra noga med injusteringen, när du växlar skor (alpin/rando). Detta för att minimera slitage på materialet, samt givetvis för högsta säkerhet.
Själv åker jag ofta hårt och snabbt och är livrädd för att bindningarna ska lösa ur vid plötsliga slag. Därför ställer jag oftast bindningen på nära max. Kom ihåg att lossa fjädrarna vid långförvaring på sommaren.
Nu är ju bindningen så klart en kompromiss mellan lätt turbindning och tuff utförsdito, varför det finns bättre alternativ om man endast gör ett fåtal, kortare turer, t ex tung racingbindning och Alpine Trekkers, eller en mer renodlad turbindning som t ex Silvretta, om man mestadels turar och inte åker så aggressivt.
Saknar såvitt jag vet konkurenter.
Tror inte de som köper denna bindning håller till i jibbparkerna, så det känns egentligen onödigt att säga, men jag tror inte de lämpar sig för detta.

Kommentar: Tycker att den är stabilare än tidigare modeller, jag har den på ett par Atomic 10ex och det tycker jag har fungerat bra hittils.
Skönt att ha ett par biningar att gå med som dessuto håller för att åka med (DIN 4-12)