A-one Alpine 2



A-ones två mans tält som jag har testat på två Aconcagua bestigningar och vinterfjäll i Norge.


Tillverkare: A-one
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Priset, konstruktionen, självstagande

Minus:Vikten

Kommentar: Alpine 2 tält från A-one

Jag har här på utsidan tidigare startat inlägg om A-ones Alpine 2 tält. Nu har jag under vintern fått möjlighet att testa tältet både i Norge och på Aconcagua (Argentina). Lovade andra här på utsidan en recension, då även de var intresserade av tältet.

Först lite allmän fakta innan jag börjar med mina personliga kommentarer:

Dimensioner:
Yttertält: H:110cm,B:150cm,L:335cm
Innertält: B-max:117cm,L-max:215cm

Totalvikt 4,25 kg
Tält + innertält: 2,85 kg
Bågar + påse 0,95 kg
Tillbehör (21 aluminium pinnar, 6 linor med sträckare) 0,45 kg

Konstruktion:
Det är ett helt självstagande tält med 4 duraluminium bågar, 2 tvärgående och 2 längsgående som även stagar ut absiderna. Innertältet är upphängt i yttertältet och uppsättningen. När tältet väl är uppspänt kan det sedan lyftas till en lämplig plats och man behöver inte ha tillgång till lös mark eller någonting att fästa linor i. Finns korslagda stormstag infästa vid tvärbågarnas fästen förhindrar "Wobbling" i hård vind. Yttertältet är gjort i röd Ripstop Nylon ( Vattenpelare 4000 mm) med tejpade sömmar och har två öppningsbara ventilatorer med moskitnät och kardborre- stötta. Svarta regn/snö- kjolar runt. Innertältet är sytt i nylon med svart tejpat nylongolv. (Vattenpelare 10000 mm.) Inuti taket finns en torkställning i nät och utmed sidorna finns stuvfack för diverse saker. Dubbla dörrar varav ett i moskitnät.

Uppsättning:
Tältet breds ut på marken upp och ner. Vid starkare vind sätt tillfälligt fast det i marken. Trä i stängerna och fäst i ytter tamparna. Nu späns tältet upp och liknar en skalbagge. Spänn åt tamparna. Kontrollera att innertältets krokar sitter fast överallt. Vänd på hela tältet och placera på lämplig plats. Fäst linor och spänn ut stängerna så att absiden blir så stor som möjligt.

Kommentarer:

Jag har testat tältet i följande klimat: Vinterfjäll i Norge; hårt väder. Aconcagua, två bestigningar. Sista lägret var på 5350 meter. Skiftande väder med både sträng kyla, snöstorm, hård vind och fint vinter väder.

Positivt:
Tältet känns stort och rymligt för att vara ett två persons tält. Stor absid som är ett måste vid en vinter bestigning med mycket utrustning. Vi lagade även mat i absiden vid hårt väder och det gick bra trots problem med ett svårt bemästrat kök. Man kan öppna övre delen på dörren för ventilation.

Det går hyfsat snabbt att sätta upp. Max 8 min om man är själv, mycket snabbare om man är två. Skönt att innertältet är upphängt och man slipper problem med två uppsättningar. Jag hade övat uppsättning och nedtagning ett flertal gånger innan jag åkte så jag tyckte det gick snabbt. Gjorde det t o m med ögonbindel hemma i min lägenhet, till min rumkompis stora nöje.


Bra förvarings utrymmen i tältet med torkställningen i taket och småfacken på sidorna. Samt det stora förvaringsutrymmet i absiden.

Väldigt bra att tältet är självstagande. På Aconcagua är det mest sten överallt och det är omöjligt att sticka ner några tältpinnar. De som ej hade självstagande tält hade helt klart problem. I hårt väder lade vi stenar runt på de svarta snö kjolarna samt fäste linorna runt bowlingklot stora stenar. Hela konstruktionen känns som en blandning mellan ett kupoltält och ett tunneltält, vilket är lite unikt. Vi fick många frågor och funderingar om tältet, framförallt uppsättning, då det ser lite annorlunda ut. Men jag tycker konstruktionen fungerade mycket bra i hårt väder. Uppe i Camp Nido (mitt sista läger på 5350 meter) så fick jag sista natten kraftiga vindar, men tältet klarade sig igenom natten utan problem. Ett annat tält blåste bort men sedan vet man ju inte hur bra dom hade förankrat det. Jag testade för skojs skull att knäppa upp de korslagda stormstagen för att undersöka vilken effekt de har att förhindra "Wobbling". Låt mig bara säga att jag knäppte de snabbt igen!

Tyg, sömmar och blixtlås fungerade utan problem även i strängare kyla.

Priset. Tältet är mycket billigt för att vara ett 4 säsongs tält. Just nu tror jag de säljer det för 1895 kr. Annars kostar det strax under 3000 kr.

Negativt:

Att tältet är ganska tungt får man se som negativt. Tältet väger totalt 4,25 kg.

När man för in stängerna så tycker jag att de fastar ganska lätt i kanalerna. Man får krypa runt på tältet för att hjälpa stängerna fram. Är man två går det emellertid väldigt smidigt då en kan mata fram stängerna medan den andra hjälper de fram i kanalerna.

Något av ett kritiskt moment sker i uppsättningen om det är hårt väder. Främst när man har spänt upp tältet till en skalbagge och sedan skall vända över det. Jag satte upp tältet själv ett flertal gånger i hård vind. När jag först lade ut tältduken på marken, så satte jag fast det med tältpinnar i linorna. Jag förankrade dem i linorna eftersom det gav mig lite spelrum när jag sedan spände upp det i skalbagge konstruktionen. Det kritiska momentet sker när man lossar på förankringen och skall vända över tältet, innan man har fått det förankrat igen. Några gånger tog vinden verkligen tag i mig och tältet när jag vände över det. Men jag måste säga att konstruktionen ändå kändes stabil i detta momentet och jag fick utan några större svårigheter tältet på plats. Jag tycker dock att man skall vara medveten om problematiken. Är man två så försvinner enligt min uppfattning detta kritiska moment.

När man sedan tar ner tältet så är det viktigt att trycka ut stängerna ur kanalerna, istället för att dra. Annars åker stängerna isär (men det gäller ju inte bara detta tältet). Negativt är att den lilla ”knoppen” längst ut på stängerna (i vilken linan är fäst i) har en viss tendens att hoppa ur stängerna, när man lossar tamparna vid nedplockning. I milt klimat är det inga problem att trycka i dem igen. Men i kalltväder, där det är omöjligt att ta av sig sina vantar, så är det definitivt problematiskt att få den på plats igen.

De tvärgående stängerna är kortare och när man står i en snöstorm så är det svårt att få en uppfattning vilken stång som går vart. Jag hade gärna sett att stängerna hade olika färger så man slipper att ens fundera på om man håller i rätt.

Det bildas lite iskondens inne i tältet vid kallt klimat. Men om man jämförde med de andra (dyrare märkena) så hade även de iskondens på morgonen. Jag gjorde jämgörelse med Hilleberg och Northface tält.

Ändringar:
Följande ändringar hade jag velat se på tältet för att göra det ännu bättre:

 Reflexband på olika ställen på tältet. Jag klistrade på reflexband med tyglim på mitt tält. Varför? Jo, det gör det lättare att se tältet när man kommer ner i mörker eller dåligt väder. När jag gjorde toppförsöket så vände jag mig om och tittade ner på lägret. I ljuset från min pannlampa så var mitt tält det ända som man såg.
- Rödfärgade tältpinnar. Det gör dem lättare att hitta i snö. Ännu bättre hade varit om man kunde få dem målade i någon självlysande färg som syns bra i pannlampsken. Jag målade mina stänger med röd målar färg.
- Olikfärgade stänger, som jag sa tidigare.
- Om det är tekniskt möjligt så hade jag gärna haft 2 dörröppningar. En i absiden och en på andra sidan. Främst för då kan man lasta absiden full med utrustning. När man sedan skall ut för att gå på toa mitt i natten så behöver man ej klättra över alla prylar utan kan använda den andra dörren.
- Gärna reflexband fäst på de tampar där man skall föra in stängerna. Detta skulle göra det lite lättare att sätta upp tältet i mörker.

Sammanfattning: Överlag tycker jag att tältet passar mina behov mycket väl. Det är bra mycket billigare än de andra dyrare konkurrenterna men håller enligt min åsikt en likartad standard.

Tältet säljs på www.addnature.com eller www.a-one.se

För eventuella frågor till mig; trekmountains@yahoo.se

Ha det bra

Med vänlig hälsning
Malin


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg