Primus OmniFuel
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 13 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Som övriga
Minus:Som övriga, plus att rensnålen är placerad på ett sånt sätt att den lätt går av om man är lite oförsiktig
Kommentar: Köket har avhandlats i ett antal recensioner nedan och jag håller i huvudsak med. Skulle dock vilja recenseras Primus service som är enastående!
Plockade fram mitt kök i januari, som jag nu haft i ca 16 år (alltid fungerat felfritt). Märkte vid testkörning att det läckte bränsle (kör Primus powerfuel) där man justerar lågan. Snabbt samtal med Primus (man kommer direkt till en kunnig person, inte ändlösa tonval etc). Får snabbt besked att en packning behöver bytas. Får packningen på posten två dagar senare - gratis. Kör köket i plusgrader och det funkar.
Gör en kortare tur med övernattning i ca -10 och märker då att köket även läcker från bränsleslangen. Ny kontakt med Primus som direkt konstaterar att bränsleslangen behöver bytas. Två dagar senare får jag den på posten GRATIS.
Nu fungerar köket lika bra som när jag köpte det för 16 år sedan!
MAKALÖST!!!
Kundservice: Som ovan - bästa jag någonsin upplevt!
Pris: 1800
Plus: Robust, den känns att den pallar verkligen med allt
Minus:Jag skulle INTE kalla det användervänlig
Kommentar: Efter att tränat lite och övat lite så har jag kommit fram till samma slutsats jag hade innan jag skaffade köket: Det är INTE användervänligt. Iaf inte för oss med taskigt närminne.
Det positiva:
Den är robust, det är ingen snack om saken.
Flexibel, att man är oberoende av hålla sig till ett bränsle är ett plus
Stabil. Jag trodde lite att den skulle vara vinklig men nejdå, den står bra, även på ojämn yta.
Tålig. Självaste köket känns hus tålig som helst. Ser inte ut som det blir några risker för sprickor eller annat.
Märket. Primus är kända för ha bra grejjer och bra support.
Det negativa:
Det är en hel del moment att komma ihåg, speciellt om man använder vätskor och inte gas.
On/off indikatorn är lite för diskret så man får då komma ihåg konstruktionen på bränsle-flaskan och agera därefter.
Bränsle-flaskan må tåla en del men det gör inte pumpen! Som någon berättade för mig; böjs pumpen så får man snällt fixa en ny.
Pilligt. Ja, det var intrycket innan jag köpet och är det fortfarande.
Det handlar inte bara om att det är många moment utan också det här med att man behöver ha koll på de olika delarna och att dessa kan komma att behövas underhållas.
Jag förstod inte i början heller att beroende på bränsle har du en annan munstycke på självaste bränningsytan. Så gör inte som mig, ha med mig allt extra krimskrams i kökspåsen!
Byte av munstrycket är inte heller "bara" att göra. Det ÄR pilligt.
När man väl kommit över tröskeln som den negativa aspekterna är, så är köket en fröjd och pålitlig vän. Kom ihåg att extra isolera bränsleflaskan för att skydda pumpen.
Trots att den kräver lite mer av dig som användare att använda den, så är den värt sitt köp och kan finnas med dig i många decenier frammåt.
Plus: Fungerar med de flesta tillgängliga bränslerna. Rellativt snabbt. Mitt kokar förvisso inte så snabbt som enl spec. men det beror nog mer på grytan. Kan användas till att torka stövlar på en mc-tur. Kan klämmas ner i ett trangia (endast brännare) med lite mod och Optimus-Nova hållaren (eller en bit plåt man bockar lite själv och borrar ett hål i).
Minus:Förvisso inte köket, men vindskyddet är USELT!. Gick helt sönder efter 3'e uppställningen. Där finns det fet förbättringspotential. Inte lika kompakt som Optimus Nova/Nova + i hopfällt läge.
Kommentar: Det ända mig verterligen kök som fungerar både med allehanda flytande bränslen som gas. I förpackningen medföljer det bränsleflaska, förvaringspåse samt vindskydd.
Vissa brukar klaga på att dessa kök låter, nåja. Det brukar det mesta som bränner under tryck göra, Sedan vet man också väl när man hör ljudet att det är igång.
Servicekit följer INTE med (tyvärr). Inte för att man behöver det ofta, men en sådan sak som kan vara bra att ha med sig när man inte är runt hörnet från en återförsäljare (har dock ej behövt använda det, förutom verktyget för att plocka isär och göra rent, dock då av kosmetiska skäl).
Verkar vara ett bombsäkert kök. Har varit i tjänst till och från i några år nu. Det "enda" jag skulle sakna är kanske en sådan där fin reglermekanisk som Soto Muka OD-1NP har, men å andra sidan så är ofta enkelt=hållbart.
Liknande produkter: Optimus Nova/Nova +
Primus EtaPower MF, Gravity II MF, MultiFuel EX
MSR XGK Expedition Stove
Coleman Multifuel Stove
Trangia med multifuel-brännare
Soto Muka OD-1NP
Köpplats: Addnature.com
Pris: 1349
Plus: Bra reglering av lågan Tillförlitligt
Minus:Ljudnivån
Kommentar: Instämmer med andra recensioner. Den lekande muttern går väldigt trögt på mitt kök och det är svårt att koppla ifrån bränsleflaskan utan ett litet bensinläckage. Har för mig att MSR har bättre koppling.
Jag har byggt in min brännare i mitt trangia. Detta får ner ljudnivån.
Plus: Bra förvärmningssystem Liten packvolym i förhållande till utfällt kök som tar väldigt stora grytor med bibehållen stabilitet.
Minus:Hög ljudvolym, primus säger att det här är ett mycket tyst kök men jag håller inte med dem.
Kommentar: Köket fungerar utmärkt med gas och bensin, har inte hunnit testa dem andra bränslena än. Köket är lätt att använda och även fast köket precis varit på (eller t.o.m. fortfarande går) så kan man lyfta det i fötterna (mitt förra kök blev varmt överallt). Köket är extremt prisvärt (priset anget nedan är inklusive 0,6L bränsleflaska, multiverktyg, pump, smörjgojs till pumpen, förvaringspåsar samt vindskydd). Det enda som håller köket nere från 5 stjärnor är ljudvolymen.
Liknande produkter: Optimus Nova+
Köpplats: Addnature.com
Pris: 1349
Plus: Allround. Gör det mesta tillräckligt bra! Går att finlaga på.
Minus:Kan slockna av dropp, t. ex. från undersidan av en snöig kastrull och av hård vind. Lite extra eftertanke och tillsyn krävs ibland.
Kommentar: Recensionen visar min uppfattning av Omnifuel i egenskap av allroundkök.
Har använt två versioner av Omnifuel, den vanliga och den militära. Den senare är lite modernare och väger lite mindre när man använder den med flytande bränslen, annars ingen skillnad.
Bra effekt, enkelt att förvärma och möjlighet att reglera lågan. Dock blir lågan lite känslig för vind på låg effekt, och det har hänt att köket blåser ut. Det kan också slockna av dropp från undersidan av kastrullen.
Har några gånger fått skruva bort köket från flaskan, skruva tillbaka det och pumpa upp ett hiskeligt tryck för att få igång det. Vid dessa tillfällen har köket använts i kyla och varit kallt ca 25 minus eller kallare. Vet inte riktigt vad det kan tänkas bero på, men detta tillsammans med dropp-stoppen och vindkänsligheten gör att jag upplever köket som lite nyckfullare än t. ex. XGK som bara tuffar på oavsett väder och vind. En annan skillnad är att Omnifuel bör byta munstycke mellan bensin och fotogen, något som inte krävs på t. ex. XGK eller Nova.
Det är dock inte fråga om några stora problem och köket har med framgång använts under allt från kalla vinterturer till mysig sommartältning med bra resultat. Pga av mångsidigheten blir det därför femma, trots dropp och vind.
Uppdatering 2012-04-09: kan efter några år konstateras att den svaga punkten är reglerspindeln där det kan samlas lite sot som behöver tas bort, ju lägre effekt man kör på desto oftare rensning.
Liknande produkter: XGK, Nova. Nova är nog största konkurrenten. XGK är ett nischkök.
Kundservice: Bra! Primus skickade några reservdelar till min modell av Omnifuel gratis (fanns inte i sporthandeln).
Plus: Mångsidigt, funkar alltid.
Minus:Högt pris, inte packnings- eller användningskompatibelt med kokset med vindskydd.
Kommentar: Ett mycket mångsidigt kök. Jag använde från början diesel men då det sotade ganska mycket och eftersom att o-ringarna tog stryk så har jag i fortsättningen använd Primus egna bränsle Powerfuel. Det har funkat bättre då det sotar mindre, ger högre effekt och dessutom inte kräver mer förvärmning än några sekunder medan diesel kräver upp till en minut. Jag har stundtals även använt gas och även det fungerar fint.
En sak jag skulle vilja ha förbättrad med köket vore kompabilitet med ett kokset, exempelvis från Trangia. I nuläget måste jag packa kastruller separat men ett kokset med ett vindskydd som köket passar i vore mycket önskvärt. Jämfört med andra kök så är priset relativt högt men använder man köket fullt ut så är det väl värt pengarna.
Jag skulle dock för allt i världen inte byta ut det mot ett annat kök.
Liknande produkter: Primus Multifuel.
Köpplats: Naturkompaniet
Pris: 1649
Plus: Lättanvänt reservdelskitet vindskydd/värmeduk
Minus:Skulle vara priset då Lite hög ljudvolym
Kommentar: Primus Omnifuel Military Edition
Är nog det bästa kök jag använt.
Få lösa delar som kan komma bort funkar med dom flesta bränslen även gasol.
Den kombinerade vind/mark skydds mattan är väl inte världens bästa vind skydd men bra att ha för att skydda underlaget man använder köket på.
Även Litech kärlen som följer med i setet funkar bra.
Köpplats: http://www.specialprojects.se/butik.html
Plus: Driftsäkert, enkelt, bra effekt, mångsidigt, lätt
Minus:Den lösa delen ovanför köppen som riskerar att försvinna. Rensnålen är svag (hela vertyget känns aningen vekt i materialet).
Kommentar: Kör det med bensin och gas (mest beroende på årstid). Använder mig av titanmodellen.
Den lilla trearmade metallprylen som ligger över koppen tenderar att lossna ibland och utan det funkar det inte alls, gäller att vara vaksam när man packar och packa upp köket.
Nackdelen med mångsidigheten är att jag har svårt att minnas vilket munstycke som ska vara till vilket bränsle.
Plus: Det mesta.
Minus:Priset.
Kommentar: Har använt köket med heptan under mycket varierade förhållanden ner till ungefär -30°C med mycket goda erfarenheter. Smälter snö och kokar vatten utan problem. Rejäl konstruktion och enkelt att använda. Enda nackdelen är väl det något saftiga priset men smakar det så kostar det...
Kommentar: Efter att ha testat köket både på Alkylatbensin och gas får man instämma med kören av nöjda ägare. Om man kör på bensin och låter trycket minska med öppen ventil blir det inget bensinspill. Alternativt kan man ju skruva på pumpen för att kolla trycket innan man skruvar loss slangen.
Ett superkök som visserligen väger en del men som verkligen är ett allroundkök om man gillar att steka, långkoka eller bara vill ha varmt vatten.
Ett riktigt kvalitetskök!
Har ett MSR Pocket Rocket om komplement sommartid.
Mat ute = mycket viktigt!
Plus: Pålitligt, lättmekat, bränslevalet
Minus:Oväsendet såklart
Kommentar: Kör mitt Omnifuel uteslutande på bensin och på vintern. Finns egentligen inget att klaga på föruom ljudnivån. Läs instruktioner och följ dom så kommer köket att uppföra sig exemplariskt.
Kundservice: Primus har varit väldigt tillmötesgående!
Plus: Effekt, driftsäkerhet m.m.
Minus:Kärlstöden
Kommentar: ... samtliga föregående recensenter!
Primus omnifuel har minst sagt fungerat strålande under de två åren jag använt det! Efter frekvent användande kan jag bara konstatera att köket är lättantändligt, snabbstartat, effektivt, i princip underhållsfritt. De olika munstyckena (3 st) som erbjuds används företredelsevis till olika typer av bränsle, även om jag personligen använd mellanmunstycket till alla olika typer, men säkerligen då med viss effektminskning? Dock känns det skönt att veta att det faktiskt funkar om man skulle glömma/tappa bort de andra under en tur.
Köket fungerar också mycket bra på riktigt smustig bensin.
Det enda lilla minus jag överhuvud taget kan komma på är kärlstöden som inte har en bästa friktionen, men än dock fullt tillräcklig.
Ett grymt bra vinterkök och mitt absoluta förstaval för vinterfjället senaste åren!
Plus: Stabilitet, mångsidighet
Minus:Inget hit intills!
Kommentar: Har haft den äran att få prova på ett Omnifuel, Det vart kärlek på en gång, Har tidigare lång erfarenhet av MSR XGK av äldre model (inget fel på det, går fortfarande U.A. Säljer det aldrig en vän i nöden))
Har just beställt ett nytt Primus Omnifuel. Omnifuel verkar lite mera uppdaterad i sin konstruktion (stabilare). Kansk Omnifuel blir min favorit, jag återkommer när jag hårtkört detta i fält ett tag, så får det visa "färg".
Plus: Stabilitet, mångsidighet
Minus:Inget hit intills!
Kommentar: Har haft den äran att få prova på ett Omnifuel, Det vart kärlek på en gång, Har tidigare lång erfarenhet av MSR XGK av äldre model (inget fel på det, går fortfarande U.A. Säljer det aldrigen vän i nöden))
Har just beställt ett nytt Primus Omnifuel. Omnifuel verkar lite mera uppdaterad i sin konstruktion (stabilare). Kansk Omnifuel blir min favorit, jag återkommer när jag hårtkört detta i fält ett tag, så får det visa "färg".
Plus: Stabilitet, mångsidighet
Minus:Inget hit intills!
Kommentar: Har haft den äran att få prova på ett Omnifuel, Det vart kärlek på en gång, Har tidigare lång erfarenhet av MSR XGK av äldre model (inget fel på det, går fortfarande U.A. Säljer det aldrigen vän i nöden))
Har just beställt ett nytt Primus Omnifuel. Omnifuel verkar lite mera uppdaterad i sin konstruktion (stabilare). Kansk Omniduel blir min favorit, jag återkommer när jag rtkört detta i fält ett tag, så får det visa "färg".
Plus: Går på nästan alla bränslen
Minus:Ljudvolymen, vindskyddet.
Kommentar: Först lite bakgrund: Jag har tidigare varit en inbiten Trangiaanvändare (med gasbrännare) men tröttnade på trögheten i gasen vid låga temperaturer eftersom jag mer och mer är ute året om. Heatpads och liknande för gasflaskorna har jag inga positiva erfarenheter av, så jag satsade på en ny brännare och det blev en Primus Omnifuel.
Jag har mestadels kört köket på gas och heptan och båda fungerar utmärkt. Fotogen funkar också bra, men det känns inte aktuellt om det finns tillgång till ovanstående bränslen.
Ljudvolymen är en nackdel med Primus Omnifuel, i synnerhet om man som jag ofta gör långkok ute i busken. Dock minskas volymen då man har ett kärl ovanpå brännaren. Vindskyddet är också för oss f.d. "Trangianer" i väl fladdrigaste laget men det går att leva med.
Multiverktyget som följer med brännaren har en rensnål som man gör klokt i att använda då och då för säkrare drift. Vid enstaka tillfällen har brännaren ändå sotat igen under gång, och då gäller det att vara snabb med rensnålen och tändningen så att man slipper att förvärma på nytt.
Jag kan varmt rekommendera denna brännre!
Plus: Problemfritt
Minus:Tungt
Kommentar: Jag har bara haft köket i några månader, men jag skriver en recension utifrån de erfarenheter jag haft hittills. Dessutom begränsar sig mina erfarenheter av liknande kök till Optimus 111.
Jag har använt köket med lysfotogen och alkylatbensin. Gas har jag inte testat. Förvärmningstiden med fotogen är längre. Dessutom bör man ha sprit/förvärmningspasta att förvärma med, eftersom fotogen sotar när det inte får tillräckligt med syre i oförgasat tillstånd. Med bensin behöver man inte förvärma många sekunder innan man kan vrida på köket lite försiktigt.
Jag tycker att köket låter mer men får lite högre effekt med bensin jämfört med fotogen. Jag har dock inte gjort några mätningar.
Jag har varit med om att bränsle har läckt ut vid sidan om jetmunstycket och sotat ner brännaren. Detta har skett både med munstycket för fotogen och det för bensin. I båda fallen har det avhjälpts genom att jag efterdragit mynstyckena.
Första gången jag använde köket med bensin sprutade bränsle ut mellan pumpen och flaskan när jag pumpade upp tryck. Detta hände när köket var tänt. Det är extra viktigt att skruva fast pumpen (och slangen) ordentligt samt inte pumpa upp för högt tryck när man använder bensin, eftersom bensin är mer lättantändligt än fotogen. Särskilt om man använder köket inne i ett tält! Detta gäller dock för alla liknande kök.
Köket bullrar en hel del. Ungefär lika mycket som andra kök med koppbrännare. Fördelem med detta kök är dock att bullret minskar drastiskt när man ställer en kastrull på det, vilket inte gäller för andra liknande kök som jag testat. Denna effekt är mer påtaglig med fotogen än med bensin.
Köket har ingen inbyggd rensnål, utan man får rensa munstycket med en lite nål som sitter på kökets multiverktyg. Detta innebär att man måste stänga av köket innan man kan rensa, vilket kan vara besvärligt om man använder orent bränsle. Dessutom är risken stor att nålen på multiverktyget går av om man är oförsiktig. Fördelen är att det blir mindre krångel då rensnålen går av, om man jämför med kök som har inbyggd rensnål.
Jag har använt köket utan problem i temperaturer från -15 till +25 grader.
Köket är inte det billigaste, men inte heller det dyraste i klassen. Samma sak gäller vikten.
Jag ger köket en femma eftersom jag inte har något att anmärka på. Man får dock ta med i beräkningarna att jag bara haft det i några månader.