Voilé 3-pin Hardwire CRB



Telemarksbindning med tåbygel (3-pin nordic norm) och vajer bakom hälen. CRB betyder Complete Release Binding, bindningen löser ut vid hög belastning.


Tillverkare: Voilé
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Sköna att åka med, sparar knäna, lätta att tura med.

Minus:Svåra att komma i. Inga höga plattor. Rocker launch.

Kommentar: EDIT: Jag har nu köpt ett andra par. Dom nya, som monteras med 4 skruvar istället för 7 har betydligt mindre rocker-launch, dvs hälen trycks inte upp.

Hittils har jag testat bindningen i isig och mjuk pist, hård och mjuk offpist och på topptur. Men jag har inte åkt så många dagar. Återkommer när jag åkt mer.

Om man vill ha säkerhetsbindning på sina telemarkskidor, vilket framförallt mitt högra knä vill, så finns det just nu bara två system att välja på: 7tm, som är ett Tyskt mekaniskt underverk med massa delar och DIN inställning, samt Voilé CRB som är en gammal, enkel konstruktion som förbättrats med åren. De äldre sägs ramla av lite då och då, men de nya har förbättrats betydligt.

Jag sålde mina 7tm eftersom jag inte tyckte att dom var nog aktiva: jag har ganska styva sulor (Garmont Squadra) vilket tillsammans med 7tm bindningen gjorde att en stor del av böjningen låg framför skon. Dessa nya bindningar håller skon stadigt och böjer sulan som den ska. Att åka med dom är helt klart ett lyft. Dessutom är dom lättare och billigare än 7tm (med samma mängd tillbehör).

När man ska tura med dom så kopplar man loss vajern och kör med bara tåbygeln. På så sätt blir dom enklare att gå med (mindre motstånd), t.o.m bättre än 7tm "all mountain" (det finns en ny "touring"-modell nu, den har jag inte testat, verkar komplicerad och tung) och jämfört med Chili så går det otroligt lätt.

En stor fördel är att man inte behöver fångremmar. Med både tåbygel och kabel sitter bindningen så hårt att man inte kan glida ur på samma sätt som med 7tm (dvs att bindningen lossnar från pjäxan så att skistoppern inte aktiveras).

Bindningen är lätt att komma i efter att den löst ut. Se till att den hakar i baktill och flexa sedan pjäxan, dvs tryck trampdynan mot skidan och för fram knäet så att pjäxans bälg trycks ihop.

Konstruktionen är robust och dessutom är bindningen tyst, inget gnek i svängarna. Simple, solid, backcountry som reklamen säger.

De nackdelar jag upptäct hittills är att dom tar lite tid att komma i, men dom sekunderna har jag råd med. Dessutom finns inga höga plattor att köpa, man får göra själv om man vill ha högre än de som följer med. Och så har dom en hel del "rocker launch", dvs att hälen på pjäxan lyfts upp när man spänner den i bindningen (tåläppen trycks ner, hälen trycks upp), men det har aldrig stört mig, Rottefella Chili gör likadant.

CRB finns även i en version utan 3-pin (liknande Cobra fast med release) och som lös releaseplatta som man kan skruva fast andra bindningar i. Både 3-pin Hardwire och Hardwire finns även utan CRB-funktiomnen om man vill spara vikt. Själv skulle jag vara livrädd för att åka med 3-pin HW utan release, den sitter som tusan. 3.pin versionerna har wirarna monterade längre bak, vilket kör bindningen mer aktiv. Den vanliga hardwiren är altså mer neutral (mindre böjmotstånd).


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg