Rovdjurscentret i Järvsö invigs

Av: ulindh

H.M. Konungen inviger Rovdjurscentret
Med H.M. Konungen som invigare, Lill-Babs som värdinna och Östen med Resten som underhållare ser Rovdjurscentret De 5 Storas invigning ut att bli en riktig höjdartillställning. Nu är programmet för den efterlängtade invigningen 13:e juni spikat.


Kungen kommer till Rovdjurscentret under förmiddagen och får då en förhandsvisning av den nya utställningen som färdigställs i dagarna.
- Jag tror att vi ska kunna ge alla något nytt att tänka på, oavsett vilken inställning man har till rovdjuren när man kommer hit, säger projektledaren Tomas Frisk.
Därefter bjuds kungen och 80 speciellt inbjudna gäster på en rovdjursinspirerad hälsingetallrik i Järvzoos nya serveringsbyggnad i djurparken.

Efter lunchen kommer det kungliga sällskapet att få lyssna till några av Sveriges främsta rovdjursexperter. Olof Liberg (docent från SLU, Grimsö) redogör för rovdjursläget idag, Göran Ericsson (docent från SLU i Umeå) berättar om svenska folkets attityd till rovdjuren, Susanna Löfgren (chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet) beskriver behovet av rovdjursinformation och Sverre Sjölander (professor från Linköpings universitet) pratar om rovdjuret människan.

En halvtimme före själva invigningen kan alla som vill få lyssna till Lill-Babs och Östen med Resten. De kommer att underhålla från Rovdjurscentrets veranda, som är sammanbyggd med Järvzoos entré.

Under invigningen talar landhövding Christer Eirefelt och Naturvårdsverkets generaldirektör Lars-Erik Liljelund, innan H.M. Konungen förrättar själva invigningen genom att avtäcka en bronsstaty.
- Jag tror att vi kan utlova en del riktigt spektakulära inslag i utställningen, som kommer att väcka en del uppmärksamhet, säger Tomas Frisk med ett underfundigt leende.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg