Ny rapport från Corax

Janne, Nadine och Stellan skall som första expedition i världen cykla genom världens mest otillgängliga område - Chang Tang i Tibet. Följ deras äventyr.

Av: Christer Lindh

logo2003-10-26:Ska fatta mig kort, orkar ärligt talat inte skriva ihop något vettigt just nu, men en del saker måste klargöras.

Vår situation:

Transporterade två dygn från Shuanghu till Nagqu. Ett mycket kaotiskt, intensivt och förbryllande förhör vid ankomst. Hårt pressade att erkänna något annat än berättelsen vi gav, vilket var den den raka sanningen och inget annat. Utskrattade, kallade lögnare, hånade, men i övrigt korrekt behandlade. Den hotfulla stämningen som härskade i Shuanghu uteblev. Enligt kinesiskt regelverk blev vi tilldömda böter, i det här fallet maxbeloppet för det begångna brottet.

Vårt brott:

Vi vistades i högprioriterat naturskyddsområde, ej militärzon som tidigare berättats. Om vi förstått allt rätt existerar bosättningen Shuanghu enkom och uteslutande för att skydda utrotningshotade arter på Chang Tangplatån. Huvudfrågorna i Shuanghu var angående vilka arter vi sett, vilka vi fotograferat etc. Dessa frågor hade väldigt låg prioritet för Nagqupolisen, vilket antagligen förklarar attitydskillnaden.

Expeditionen:

Vi är lyckliga att vi kom undan med livet i behåll. Det är det enda som känts viktigt den senaste tiden. Sven Hedins ord: "Bort, bort, bort, från Chang Tang" har numer fått en helt annan innebörd. Vi hade inte en chans att klättra Konung Oskars Fjäll, men såg den mycket vackra toppen på nära håll. Nadine är utan tvekan första kvinna över Chang Tang, vi är först på cykel och de första i modern tid att korsa vildmarken i sin fulla längd. För övrigt stoppades vi liksom våra nyfikna föregångare av myndigheter. Historien upprepar sig.

Vår hälsa:

Jag har lättare förfrysningsskador på alla fingertoppar och tår. Nadine tappade ca 12kg och jag ungefär lika mycket. Jag är oerhört sliten, mentalt och fysiskt. Nadine i lite bättre kondition, både nu och under själva expeditionen. Vi formligen stapplar fram mellan restauranterna och och försoker få i oss mängder med näring. Det kommer att ta tid att återhämta sig.

Situationen på Chang Tang - Umbäranden:

Stora floder, ibland istäckta, att korsa. Ett antal bergskedjor, bl.a Kunlun, Kokoshili, Qimantag med en topphöjd på ca 5300 m.ö.h. Lera, sand, saltvattenproblem. Navigationsproblem pga svår topografi. Temperaturer ner mot - 30 C nattetid. Vindförhållanden: ofta en västerlig 12-18 m/s. Rädsla för tjuvjägare (ingen straffskillnad för dem att skjuta en äventyrare eller skyddade djur), björnar och kanske framför allt svältdöden. Det gick så långt att undertecknad låg och försökte hacka fram gnagare ur sina hålor och sneglade åt örndödade villebråd och t.o.m ett kadaver av en varg.

Behållningen av projektet:

Att ha förveerkligat en livsdröm. Att ha fått äran att vistas på en plats omgiven av djur som få over huvud taget har sett på nära håll. Att ha tillbringat en lång tid där vargflockar ligger och njuter av morgonssolen, helt utan rädsla då man passerar. En unik plats där Chiruantiloper, vildåsnor, vildjak, björn och gigantiska rovfåglar fortfarande lever sitt eget liv utan minsta lilla spår av tvåbent exploatering. Fantastiskt!

Fortsättning:

Slicka såren. Sakta men säkert fortsätta vår cykeltur mot varmare trakter. Redan nu, på 4500 meters höjd och lite längre söderut har man börjat få "tropikfeeling".

Varma tack till alla som hört av sig, uppmuntrat, engagerat sig och hjälpt oss på ett eller annat sätt!

Janne och Nadine.
jannenadine
Tidigare rapport: 2003-10-22:Janne Corax och Nadine Saulnier korsade Tibet - nu hotar fängelse för äventyret
Svenska Janne Corax och Nadine Saulnier har korsat den tibetanska högplatån, Chang Tang, på cykel. Genom bedriften har de skrivit in sig i äventyrshistorien. Nu är de fast hos kinesiska myndigheter.

- Situationen är mycket allvarlig, polisen har tagit våra pass och cyklar och hotar att fängsla oss, säger Janne Corax.

För första gången på 48 dagar meddelade sig Janne igår med omvärlden. I ett kort, stressat telefonsamtal berättade han att han och Nadine lyckats med sin korsning av tibetanska högplatån. Det är första gången någon lyckas med denna bedrift.

Idag ringde Janne igen. Efter sin prestation på höglandet har paret hamnat i en rejäl knipa. De befinner sig i det lilla tibetanska samhället Shuanghu och är ständigt övervakade av myndigheterna. Enligt polisen i byn kommer de imorgon att transporteras till den större staden Nagqu för att fängslas. Transporten beräknas ta två dagar.


-De är mycket otrevliga. Vi har hamnat i ett riktigt dåligt läge, vi är rädda, säger en stressad Janne på en knastrig linje från Tibet.

Sedan start har expeditionen dragits med administrativa problem. Det råder stor oklarhet om vilka områden i Tibet som är öppna för utlänningar och den kinesiska administrationen på plats präglas av godtycke och korruption. Janne Corax och Nadine Saulnier sitter nu fast på grund av att de korsat genom otillåtna områden.

Svenska UD är informerade om Janne Corax (egentligen efternamn Rikerth) och Nadine Saulniers situation och svenska ambassaden i Beijing har underrättats.

Korsningen av Chang Tang

Ingen av alla de upptäcktsresande som tidigare försökt korsa Chang Tang har lyckats. Påfrestningarna har varit för stora. Området, som ligger i norra Tibet, är världens största, högsta och mest otillgängliga högplatå. Sedan den 3e september, då paret Corax/Saulnier lämnade civilisationen, har de korsat över 100 mil land utan mänskliga bosättningar eller vägar. Den lägsta nivån på Chang Tang är 5000 meter över havet. Att de lyckats med korsningen av Chang Tang är en världssensation. Under sin tid på höglandet har paret inte haft några möjligheter att kommunicera med omvärlden.

Vi hoppas få mer kontakt med Janne och Nadine så snart som möjligt. Hans meddelanden har varit mycket korta och stressade och på en dålig linje. Vi återkommer med mer information så snart något dyker upp.

Rapport från deras presskontakt, Marcus H

Expeditionens hemsida

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Artikeltävlingens sista bidrag kom på delad fjärdeplats - Bestigning av Store Austabotntind i Norge - Arla morgon och bilfri väg. Troligen ligger ... 3 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg