Kläder när det är kallt

Hej tänkte kolla med er här på utsidan vad ni har på er när temperaturen kryper en bit under nollan! Då tänkte jag mig vid aktiviteter som kortare vandringar men även vid lägerliv! Lager på lager har man ju förstått men tips om olika typer av material och även kombinationer av olika plagg kan man aldrig läsa för mycket om! Även andra tips för att hålla sig varm mottages gärna.
 
Merinoull o dunn av olika slag. Blåser/blöt? Skalplagg o underställ. Funkar alltid o väger minst. Dunn e najs i tältet när det e räligt väder ute.
 
Jag kidnappar gärna tråden lite och lägger till frågan: Hur klär ni er när det är väldigt kallt (mindre än -30)?
Jag har själv aldrig tältat när det varit ihållande såna temperaturer. Hur anpassar ni kläderna för såna väldigt ogästvänliga temperaturer? Drar igång köket för värme, liners i sovsäcken, neoprenmasker, vad har ni för smarta tips å dela med er?

För att svara lite på trådstarten tycker jag det blir ännu viktigare att planera klädvalet när det är kallt. Är du ute länge i kyla och behöver använda de kläderna du har kan du inte svetta dig dyblöt. Har du en bra temperatur när du rör dig behöver du ta på dig förstärkningsplagg när du stoppar. När du väl stoppar är det bara ett 10sekunders stopp eller är 4 minuter? Ha förstärkningsplaggen tillgängligt så du kan ta på det utan mekk när du tar ett 4minuters stopp. Då gör det heller inte någonting om det plötsligt blir 10minuter.

Vindeffekten blir ganska påtaglig om du inte har skalplagg som stoppar vinden ordentligt. Det är stor skillnad på en skaljacka som släpper igenom lite lite vind och en som inte släpper igenom någon vind alls. När det blåser 10m/s så märks det väldigt tydligt.
 
När temperaturen kryper under nollan brukar jag ha underställ och skalplagg. Vid blött goretex, vid torrt/kallare bomull alt bomull/polyester.

Blir det kallare än 15-20 brukar jag dubbla med ett nätunderställ under det vanliga i ylle. Värmer gott även vid kortare pause.

Rast = tjock dun-jacka som jag har i ryggsäcken, oavsett om jag går med pulka eller enbart ryggsäck. Dun-jacka och termos med varmt vatten längst upp. Kort rast = dun-jacka och snö i kåsan samt varmt vatten blir ljummen vätska. En liter varmt vatten ger drygt dubbel mängd ljummen vätska.

Lång rast = dun-jacka + täckbyxor.

För ansiktet ser jag till att jackan har ordentlig huva. När det är kallt nyttjar sovsäcken så mycket som möjligt för att hålla värmen.

Sök vindskydd alt. Sätt upp yttertaket eller använd vindskyddad vid rast.

I skogs landet kan elden göra underverk😉

För vantar, mössa, mellanlager, tog vantar, halsskydd etc gäller ylle som kan suga upp fukt och samtidigt värma.

För fötterna har jag plastpåse (systembolagets-den håller) som fuktspärr mellan tunna strumpan och tjocka sockan.

För händerna har jag ett par vinterfodrande montörshanskar i skinn.

Pausar normalt 10 min per timma. Tillräckligt för vila och tillräckligt för att slippa bli kall.

När det är riktigt kall äter jag ordentlig frukost, "småäter" under dagen och dricker varm. Kortare dagstur, ej mer än 6 timmar. Mat när jag stannar för nattläger och ytterligare mål innan sängdags.

God tur
 
Jag kidnappar gärna tråden lite och lägger till frågan: Hur klär ni er när det är väldigt kallt (mindre än -30)?
Jag har själv aldrig tältat när det varit ihållande såna temperaturer. Hur anpassar ni kläderna för såna väldigt ogästvänliga temperaturer? Drar igång köket för värme, liners i sovsäcken, neoprenmasker, vad har ni för smarta tips å dela med er?

Dubbla sovsäckar, ullunderställ och mössa på huvudet. Snörar ihop sovsäcken i öppningen så det blir tätt och liten exponering av hud. Nalgeneflaska med hett vatten i fotändan. Sen middag är att föredra så kroppen är varm när man ska sova. Det har funkat ner till -35 under bar himmel. Förstärkningsjacka lättillgänglig som åker på direkt på morgonen. Strumporna lösa i sovsäcken (eventuellt en tunn ullstrumpa på). Brukar ha handskarna löst i sovsäcken också.
 
Jag har alltid en förstärkningsjacka med på tur, sommar som vinter.
På sommaren en tunn täckjacka, höst och vår en tjock täckjacka, vinter tunn eller tjock dunjacka.

Är det -15 och neråt så följer även ett par täckbyxor med. De är ett absolut måste vid längre rast i -30 och -40.

Alla plagg som är våta eller fuktiga kommer att frysa, ofta är den enda tillgängliga värmekällan din egen kropp. Så det blir till att torka våta vantar, strumpor, ansiktsmask direkt mot kroppen.
 
Det viktigaste när det är kallt ute tycker jag är att klädseln går att reglera. Den största faran vid minusgrader är inte att man blir för kall utan att man blir så varm att man börjar svettas.

När man rör på sig så räcker det i princip med underställ och skalplagg. Jag minns att jag läste om några som skidade till Nordpolen eller nåt sånt. De hade bara underställ och skalplagg på sig när de skidade med sina tunga pulkor, så fort de stannade så var det snabbt upp med tält och ner i sovsäckarna, för det var -20.

På kroppen brukar folk inte direkt ha svårt att få på sig tillräckligt med kläder, dun/täckplagg, fiberpäls, fleece etc funkar beroende på vad man har och hur mycket pengar man vill lägga.

Det finns en del detaljer som många dock missar.

Skor. Dels behöver skorna vara stora, för att man ska få plats med tjocka sockor. Sen får man inte underskatta markkylan som tränger upp genom sulorna. Jag har länge kört med vinterkängor som är två storlekar "för stora", och sen har jag gjort sulor av gammalt liggunderlag som jag stoppar i som extra isolering. De använder jag dock främst när jag vet att jag kommer att stå still mycket, eftersom de blir rätt klumpiga.

Handskar. Tjocka tumhandskar värmer mest, men är otympliga. Ett smart knep är att ha ett par tunna rätt tajta "montagehandskar" innerst. Med dem kan man fippla med spännen, tända kök och såna grejer utan att händerna blir för utsatta. Sen drar man på de tjocka tumhandskarna utanpå när man inte behöver "finmotoriken".

Mössa. Jätteviktig. Man fryser oftast inte om huvudet, eftersom kroppen inte kan strypa värmetillförseln dit. Men det betyder inte att man kan skippa mössan. Jag brukar ha två olika mössor med mig, en tunnare för när man rör på sig och sen en rejält varm och tjock när man sitter still.

Regleringsmöjligheter. För att inte bli för varm måste man kunna öppna upp och släppa ut värme. Jag kör med de steg som jag läst i överlevnadsbok: Öppna upp i halsen, ta av handskar, eventuellt ta av mössa (men hellre ta av ett plagg om det går). Det går ytliga blodkärl på halsen och handlederna, därför man kan lätt bli av med överskottsvärme där.

Här kommer vi ju också in på såna saker som "förstärkningsplagg", men där använder jag mest det jag redan har så att säga.
 
Jag har hängselbyxor i Gore-Tex, fast de inte andas så bra när det blir under - 10. De har dock hellånga dragkedjor länge sidorna, och så går det att öppna grenen på dom. Så det är lätt att ventilera bort överskottsvärme. Jag tycker de är väldigt trygga att ha när jag sitter på knä och gräver bivack i stormen.
 
I lumpen så hade vi alltid på oss snöblus när det var minusgrader, jag har aldrig upplevt ett bekvämare plagg! Antagligen världens simplaste plagg (någon bomull-polyesterhistoria tror jag) som gjorde livet så mycket mer drägligt. Det stoppade vinden, skapade ett till luftlager och andades mycket bra.
Tänk på att ha bylsiga plagg. Idag ska alla kläder vara slimmade och formsydda, men ett funktionellt plagg bör vara bylsigt. Det skapar en bälgeffekt vilket förbättrar andningsförmågan drastiskt. Goretexmaterial ger jag inte mycket för i köldgrader, jag tycker det känns som ett kylelement mot kroppen.
Länge leve snöblusen!!
 
Glöm inte att vantar/handskar är LIVSVIKTIGA när det är riktigt kallt. Tappar du en handske eller ännu värre bägge alt blåser bort osv osv så handlar det om minuter innan du är rökt på riktigt. Utan händer gör du inget annat heller. Tappar du skorna kan du i vart fall fixa en eld, hugga granris, gräva en grop/snöka, ta fram sovsäcken etc etc.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Jag sträng kyla brukar ha ett pannband i vindtätt material och sedan dra mössor av olika tjocklek över det. Om jag stöter på en brant backe eller liknande tar jag mössan i handen tills jag kommit upp och pulsen gått ner igen. Är det riktigt kallt brukar jag ta en tunn balaklava som ett extra lager mellan pannband och mössa.

Membran funkar även i minusgrader men det gäller hela tiden att se till att kondenspunkten inte hamnar innanför membranet, tar man på sig en tröja för mycket under membranet så fallerar hela andningsfunktionen och det blir som att ha på sig en plastpåse. Att använda icke membranplagg (snöblusar, jackor i bomull/syntet, microfiber etc) gör saken mycket enklare.
 
Glöm inte att vantar/handskar är LIVSVIKTIGA när det är riktigt kallt. Tappar du en handske eller ännu värre bägge alt blåser bort osv osv så handlar det om minuter innan du är rökt på riktigt. Utan händer gör du inget annat heller. Tappar du skorna kan du i vart fall fixa en eld, hugga granris, gräva en grop/snöka, ta fram sovsäcken etc etc.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

S.k. "linerhandskar" är utmärkta vid hantering av metallföremål som exempelvis matlagning.

När det gäller vantar så rekommenderar jag försvarets varianter gjorda i skinn, som används tillsammans med lovikkavantar. Grymt effektivt och väldigt prisvärt.

Som många andra påtalar i tråden, undvik goretex och åtsittande kläder när det blir riktigt kallt.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg