Pannlampa med poverled

Då och då snackas om möjligheten att hembygga en kraftig pannlampa eller ett cykellyse med starka lysdioder (luxeoner eller andra powerleds). Håller på och experimenterar i ämnet.
Vore kul att få höra om fler sitter och mixtrar med hoppfulla hembyggen. Den stora vinsten ligger i låg el-förbrukning, lätta laddningsbara batterier samt lysdiodernas långa llivslängd i jämförelse med halogen- och xenonlampors.
På senare år har det dykt upp en del bra och någorlunda billiga powerleds och drivare. Söker nu efter tips på bra reflektorer och linser. Kylningen tycks fortfarande vara ett problem.
Känner stort behov av att utbyta tips och erfarenheter - såväl positiva som negativa - om pannlampor/bikelams med kraftfulla lysdioder. Upplever det som att en pionjärsituation fortfarande föreligger.
 
Finns mycket

att ta hänsyn till. T ex önskad ljusvinkel, hur homogen ljuskägla som önskas och så kylning laddning mm. Finns bra men dyra kommersiella lösningar men också prisvärda varianter från utrikes leverantörer. Har du kollat äldre trådar på cykelforumen?

www.happy.mtb kan också ha bra gör det självtrådar.

Thure
 
Köpte nyligen en Led Lenser T7. Dvs en liten ficklampa med en tämligen ljusstark lysdiod.

Det finns även Led Lenser pannlanmpor som med ens framstod som rätt intressanta. Fast självklart finns ju diverse Silva och Petzl med rejält med lyse också. Det tråkiga är dock att man sällan anger hur ljusstarka de är i en relevant enhet. T7-lampan ger dock upp till 200 lumen, och pannlampa av samma märke ger 140.

Det är mycket.
 
Om du bor i stockholm kan jag tipsa om en butik som åteminstone innan jul hade ficklampor för 40kr styck med luxeonkopior i. Själva lamporna är onödigt stora och tunga, men bra pris ändå.
Butiken ligger på st:eriksgatan ungefär mitt emot Dovas, och heter "Eden" eller nått sånt, med en massa billigt importerat krimskrams i fönstret.

Köpte själv 5 st. Dels som julklappar men också för framtida hobbyprojekt.
Jag kan ju av förklarliga skäl inte säga hur livslängden är, men ljusstyrkan är det inget fel på!

Köpte ett kit ficklampa/pannlampa på clas ohlson för att göra det du pratar om, men stötte på patrull vad gäller pannlampan. Huset var gjort av plast, så det finns inget smidigt sätt att leda ut värmen från dioden. Kanske att jag orkar bygga om den själv med delar av ett av ficklampshusen, men det kommer nog bli klumpigt.

Dock använde jag med framgång dioden och reflektorn i ficklampan från clas ohlson.
 
Hembygge

Har en handhållen P7 lampa från Dealextreme samt pannlampan, prisvärda grejor...

Håller nu på med en Dual P7 med Hipflex drivare och 6 st 18650 batterier.
Återkommer när vi har fräst fram skalet i Alu och moterat ihop allt.

Den borde ge skapligt med ljus. Med Hipflex drivaren kan vi driva upp till 4st P7 LED och då blir det MYCKE ljus;-)
 
Pysen 78 skrev:

"Köpte ett kit ficklampa/pannlampa på clas ohlson för att göra det du pratar om, men stötte på patrull vad gäller pannlampan. Huset var gjort av plast, så det finns inget smidigt sätt att leda ut värmen från dioden. Kanske att jag orkar bygga om den själv med delar av ett av ficklampshusen, men det kommer nog bli klumpigt."


Jag har köpt samma lampkit hos Clas Ohlson och båda lamporna fungerar bra utan att bli varma. Har Du råkat ut för felvara? Men jag hade tänkt mig betydligt kraftigare ljus i det lampbygge jag själv planerar.
 
nej alltså, clas ohlsons lampkit är ganska ok som det är, med sitt lite diffusa ljus som kommer från en grupp "vanliga" vita LEDs. (http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=144587458)

Men jag ville ju uppgradera med de luxeon-star-liknande dioderna som fanns i de billiga lampor som jag hittat i en annan butik. Alltså en ensam ruskigt stark LED som sitter på ett litet kretskort och har aluminium på baksidan för att leda bort värmen. (jfr: http://www.kjell.com/?item=90600&path=)

Det gick alltså bra att montera denna LED i clas ohlsons handlampa eftersom den var gjord i aluminium, men jag tror det kommer bli sämre i pannlampan. Men jag kanske försöker mig på det ändå vid tillfälle, och kan rapportera hur det går i så fall.
 
Senast ändrad:
Fundera också på att bygga egen diodlampa men när jag var på jula senast köpte jag deras pannlampa GLOBE 3W och den funkar tillräckligt bra orginal.
Sen känns det lite fel att tala om låg förbrukning på dessa dioder då de drar en hel del inte ovanligt med en ca 0,7A förbrukning.
 
Fundera också på att bygga egen diodlampa men när jag var på jula senast köpte jag deras pannlampa GLOBE 3W och den funkar tillräckligt bra orginal.
Sen känns det lite fel att tala om låg förbrukning på dessa dioder då de drar en hel del inte ovanligt med en ca 0,7A förbrukning.

Hur verkar denna 3W lampa i övrigt, verkar det vara nått som håller eller är det julakvalitet?
 
Petzl duo led5

Bytte ut halogen lampan i en Petzl duo mot en 1w power led.
Det lyser ungefär som halogen lampan.
Lödde bara rakt på en lampsockel. Och fick kapa reflektorn lite.
Kör med laddningsbara batterier så spänningen verkar gå bra.
Tog 1w bara för att slippa kylare. Men skall prova en 3w senare.
Gjorde det i helgen så har inte utvärderat hur det håller.
 

Liknande trådar