Neoprenstrumpor i fjällen

I ett antal trådar (1, 2 och 3) har det dryftats vilken typ av vattentät strumpa som tillfredsställer lågskovandrarens behov bäst. Efter att ha testat alla möjliga varianter och registrerat olika grader av missnöje, alltifrån tålighet till passform och torkningsförmåga, valde jag i år att istället använda ett par neoprenstrumpor.

gator.jpg

Försöket föll väl ut och från och nästa vandring pensionerar jag det vattentäta konceptet.

Neoprenstrumpan visade sig hålla foten varm i de mest extrema förhållanden, bland annat under långa vad över glaciärjokkar. Vidare var den också bekväm att bära då temperaturen normalt påkallar en tunn nylonstrumpa.

Men den största fördelen är ändå att neoprenstrumpan fulländar lågsko-konceptet i och med att du som vandrare aldrig behöver oroa dig för vattennivån. Där den vattentäta strumpans kant innebär samma typ av problem som kanten på en känga, dvs. då vattennivån överskrider kanten har konceptet förlorat sitt värde i och med att foten och strumpan/kängan blivit blöt, så möjliggör neoprenstrumpan dig att helt kunna bortse från vattennivån.
 
Senast ändrad:
Hm,

Jag frågade för nåt år sedan (här på forumet) efter erfarenheter av neoprenisar jämfört med GTX. De är ju så mycket billigare.. Fick inga riktiga svar. Möjligen att det inte var nån hit på grund av att fötterna blir svampiga av all stövelpommac. Kul om det kunde komma fler svar nu.

Nå, jag kör med neoprensockor som jag bara har på mig om det blir kallt/blött (och myggigt på kvällen, lågskons största problem enligt mig,,,) Funkar bra tycker jag. Jag vet inte hur mycket skönare eller bättre GTX-sockor är.

/Lars
 
Ang neoprenstrumpor

Skaffade mina Gator sockar 1991 när jag tränade och tävlade mycket mtb men får nu även hänga med på kanot och vandringasturer. Brukar ta av dem så snart de inte behövs för liksom Sealskin, som jag bara provat i butik, är de inte lika elastiska som vanliga strumpor och kan därför trycka och skapa obehag om man har breda tår och vader. Nu kan dom iofs ändrat designen men jag skulle inte vilja ha på mina dagarna i ända för tåboxen är ganska trångt. De är inte helt tätt då tanken är att vattnet som läcker in värms upp och bildar ett isolerade lager och efter några timmar i blötan ser fötterna ut som russin. Har fått laga/förstärka dem lite då tå och häl nötts ut. Dykbutiker har speciella lappar som fäst med Liquidsole.
 
Behöver inga våtstrumpor sommar/höst

I år var tredje gången jag gick med våta/fuktiga fötter. Hittills har jag inte stött på någon situation då jag verkligen behövde våtsstrumporna när jag gick. Jag har i och för sig inte vandrat i nollgradigt väder, utan det var nog som lägst +4. Det kanske är individuellt, men mina fötter blir varma på någon minut efter att jag vadat en smältvattenjokk. Jag går i merinoull-strumpor och tycker det funkar bra. I år var det dessutom knappt att jag kände behovet att byta till torra strumpor när jag stannade. Trots detta hade jag ändå med mig både "fultex"-strumpor (Brittiska arméns) och något slags "våtdräktsstrumpa" (Gator). Dels för att testa och dels av rädsla för vad som skulle hända om det började snöa. Fultex-strumporna satt dåligt och jag fick direkt ett skavsår på tån. Dessutom kändes mina fötter för varma. Ungefär som när jag gick i kängor faktiskt. Gator-strumporna funkade helt OK, men de kändes inte speciellt mycket varmare än merino-strumporna. Någon större svampighet hann jag inte uppleva. Det är möjligt att de skulle fungera bättre när man vadar under längre tid, svårare glaciärvad i Sarek kanske. Då är du ju bra om foten inte stelnar till direkt.

Min preliminära slutsats är därför att jag inte behöver några avancerade strumpor om temperaturen håller sig över nollan. I lägret funkar att byta till torra strumpor och plastpåsar.

Idén med neoprenstrumpor tycker jag verkar klart intressant. Det är definitivt en poäng att det inte spelar någon roll att vattnet når över kanten. Det gör det ju nästan jämt vid lite svårare vad. Tanken är ju också inte heller att man ska ha dem på hela tiden, utan bara när de verkligen behövs, typ glaciärvad eller långa sträckor pulsande i snöslask. Under en begränsad tid borde väl inte fötterna hinna bli alltför svampiga. Det här är ju lite extrema situationer som den allra största majoriteten inte utsätter sig för. Det enda jag kan tänka mig är ett problem är vad som händer när det blir minusgrader. Å andra sidan har ju neoprenstövlar blivit populära som vinterstövlar, men de är väl vattentäta?
 
Instämmer, tycker att neoprene är bäst när man vadar eller måste gå i blöt terräng länge med tempen en bit ovanför nollan. När det är +/- 0 och slask funkar det ok när jag traskar men inte på cykel pga det statiska arbetet, fartvinden och tajta skor. Finns både paddelskor som läcker och som är helt täta. Mina Chota Mukluks är helt täta och underbara när det är kallt i skärgården. Men sulan slits snabbt och på sommaren blir de ganska svettiga så då använder jag neoprensockarna tillsammans med sandaler eller Salomon Amfib Tech meshskor!
 
Vad trevligt med initierade talare!

De vattentäta strumporna brukade jag endast använda i riktigt kalla lägen (som t.ex. snöslask). Neoprenstrumpan var dock så bekväm att jag använde dem även när det endast var lite höstkyligt i luften. Det hade dock gått bra även med tunna nylonstrumpor (dvs. jag instämmer i att foten återhämtar värmen snabbt). Men under en vanlig sommardag skulle nylonstrumpan ha varit för varma.

Jag upplevde knappt några tendenser till svampfot. Fötterna föreföll att andas gott i det våtvarma omslaget.
 
Senast ändrad:
Vad menar du med detta? Det är svårt att tolka på annat sätt än att du tycker det är otrevligt att det finns de som inte är initierade i användande av neoprensockar och ändå skriver något här.

Oj, förlåt, det var inte meningen att trampa på några tår. Naturligtvis är det roligt med nyfikna frågor också. Jag hoppas att mitt och de andra inläggen gett dig det svar du ville ha. Men det tål att upprepas: jag upplevde ingen instängdhet i strumporna. Förmodligen beror det på, som antytts ovan, att de inte är helt vattentäta.

Fler frågor mottages tacksamt! Ha en fortsatt trevlig kväll!
 
Jag tänkte att jag skulle pröva meshskor på min senaste tur så jag gick också med neoprenestrumpor. Meshskorna (Salomon techamphib) kunde jag dock bara gå med första dagen, sen fick de tjänstgöra som lägerskor. Neoprenstrumporna gick jag dock med resten av turen i ett par rejälare låga trekkingskor och det gick alldeles utmärkt. Dock så uppvisade de rätt rejält slitage så för min egen del så kommer jag inte köpa fler par. Gillar man att gå i meshskor så är det nog ett bra val, jag upplevde de inte alls som instängda.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg