Hej Jörgen!
Ok kör för det: Då ska jag ge min fullödiga feedback och uppskattar om du ger feedback på mina texter och artiklar då utan feedback vet jag inget alls om hur det uppfattas .Alla vill frammåt eller?
Jag hadde bara förväntat mig att du som leder Fjäderlätt skulle gå till ytterligghet med att få ner vikten.
Feedback på just din packning
Tält: Jag äger ett liknande ”lighthouse” enkelväggstält och då kan man räkna med att 5 grader vinner man i temperatur då kondensbildningen i det tältet är ruskigt om man inte har lite öppet på båda sidorna, vilket då fungerar utmärkt men man tappar värme. Jag föredrar därför en bivacksäck i goretex då den enligt min erfarenhet ger ca 10 grader. Jag har sett att Addnature har en bivacksäck från exped i event, den med en extra påbyggd stormhuva är säkert inte dåligt. 700 gram.
Sovsäck Du har en sovsäck på 880g och en quilt på 600= 1480 g!?
Tex WM Antelope 1200 g -15 komforttemperatur, jag har använt den med underställ och bivacksäck till runt -30 grader och det går fint. Även en Apache eller Badger med en highlite innuti blir samma ungefär samma vikt men - strax över 20 cm loft! Och många minusgrader.
Påsar Du har ett flertal olika packpåsar och liknande, varför? Det skulle jag se över om jag ville spara vikt, ryggsäcken är en packpåse.
]Solglasögon Det ser ut som du har 3 par olika sol och snöglasögon, hur skulle det vara med ett par skidglasögon med eventuellt extra solfilm. Eller bara ett par solglasögon.
Sjukvård och reperation 3 olika sjukvårdsenheter och reparationskitt? Om det går snett så: en liten rulle sårtejp 2-3 meter och kompress samt nål och tråd. Bara min åsikt: det löser de flesta situationer och går det riktigt fel så lär du ta något lämpligt tygstycke och tepen att improvisera med. Även de flesta tillfälliga reparationer täcks av detta.
Onödigt En del onödigt enligt mig: toapapper, kåsan, kamerastativ, kamerafodral.
Hudsalva och solskydd? Duger inte det ena? Eller blanda en miniburk av båda!? Sedan föreslår jag att preparera de utsatta ställena i förväg under ett par dagar och sedan låta det vackert blanda sig med perspirationen under turen. På Mt:Blanc hade jag bara ett lipsylstift för alla eventualiteter och det blev aldrig använt. En flickvän behövde en gång lippsyl men det fanns bara fiskarsmorning och det fungerade kanon, det viktiga är nog att ha fett, lippsyl, smör, olivolja, skofett det kvittar verkar det som.
Navigation Både gps, och karta/kompass: är det lättvikt?
Sova med kläderna på: vissa plagg som transporterar fukt riktigt bra är att rekommendera, samt de som värmer i fuktigt tillstånd, men allt vad heter vindtätt och liknande har jag aldrig upplevt att det bidrar/ snarare ligger man med ett fuktkylt skinn. Enbart i så fall som ”padding” vid köldfläckar. Eller täckplaggen liggande utanpå sovsäcken.
Om jag jämför cocoon jacka 316g + extra ullfrotté260g+fjällräven hoody274 + vindblus158= 1 kg. så skulle en liv sköta samma sak på under 300g. hur den uppför sig eter ett tag ute behöver också testas mer, men de tunna materialen + dun i så tunt och luftigt lager så borde den inte behålla särskilt mycket fukt och släppa iväg kondens direkt i vinden.
En tunn dunjacka, tex Liv ger rastplagg, kanonbra sovförstärkning och isolering till tusen om den används under något vindtätt och tight. T.e.x softshell eller din oz jacka.
Mitt nyare koncept som behöver provas mer är inte mycket lättare men väl mångsidigare, Med hittills ca -15 vid stillastående bara visat att det finns massor mer att ta av överkapacitet i värme till tusen! Är 1 tunn ylleundertröja 1 syntetskjorta, liv och en softshell samt mössa
Softshell skall inte vara varken helt vindtätt eller vattentätt, men, om det regnar och man är i rörelse så pumpar man fortfarande massor av varmluft genom liv och enbart ytterkiktet i softshellen är blött ,möjligen också ytterskiket i liv, enligt mig så kvittar det då. Så pass mycket isolering räcker gott med tanke på att det måste vara plusgrader för att regna, vidare så: blåser det som tusan så är det ändå rätt mycket material totalt mellan huden och vinden, 2 ylle+liv+ softshell, om det visar sig vara otillräckligt så kommer jag tilläggs impregnera softshelljackan
Troligen är 2 tunna ylleunderställströjor att alternera den som är närmast kroppen bäst för vinterbruk.
På benen Jag vet inte hur cocoon byxorna är att sova i men jag misstänker att de håller mycket fukt!? Hur tjocka är de? Hur är de uppbyggda?
På den punkten hoppas jag att liv får ett underliv. Men om det är bäst med tunna dunbyxor är ett frågetecken, jag tänker att ett par tunna byxor som de du har eller softshell samt 2 underställsbyxor i ylle + regn eller skalbyxor blir mångsidigast då man kan sova i ylleplaggen. Dock är det inte benen jag fryser om utan det är höfterna och skrevet när det börjar bli -20 och neråt och det är för tunt isolerat.
Kök Jag skulle välja ett bra och lätt bensinkök: om något går sönder så kan du improvisera en brännare samt att de uppenbart fungerar säkrare i kyla och på höjd, men här är det svårt att verkligen komma ner i vikt när det gäller en värld av snö.
Liggunderlag har du nästan 700 gram totalt! Det är säkert olika från person men jag har ett på 400 g z rest och det + lite extra underlägg under höft och axel har gjort jobbet ner till - 30.
Möjligen det tjockaste ridgerest i vissa delar för komfort, som en parallell diskussion om klipp och klistra just har diskuterat.
Visselpipa: det finns mindre och lättare kolla uppslag från förvarets överlevnadskurs.
Tandborsten: det går att kapa den vid borsthuvudet och borra in 2 trådloopar så den går att trä på fingertoppen, vanligt salt är en gammal metod som tandkrämsersättning, men bakingsoda har du redan nämnt.
Varmvattenflaskor är säkert skönt, men att hålla på med det i en svinkall snöstorm skulle inte jag vilja förlita mig på. Bättre sovsäcksupplägg.
Vattenflaskor, termos etc: Jag ser det så här, att ha tillräckligt med tempererat och helst lite energiberikat vatten är viktigt hela tiden, det hela gäller ultralätt så:
Varför inte köpa en pålitlig vattentank mjuk, t.e.x innerpåsen till en camelback eller något från kajakföretagen, ca 2 st 1 liters (om den ena går sönder) och sedan du värmt vatten och fyllt den så häng den på bröstet i remmar, den kyler inte då den har tempererat vatten från början, du har isolerplagg på dig så den blir inte nedkyld + kroppen håller vattnet lagom ljummet= ingen thermos och inget fruset vatten. Matlagning och snösmältning har du oavsett.
Snöspaden: 300 g är inte farligt men det borde gå att dra ner på,
Men en sowclaw är inte mycket extra anser jag jämfört med händerna!
Du hade ett snöankare också på 9 g, vad är det? Du hade också ett isolerunderlägg till köket. Går det inte att sammanföra dessa 3 på något sätt om det nu skall vara en snöskopa med? Nästa frågetecken är om det inte sitter någon form av stabiliserande plastskiva i ryggsäcken som skulle gå att modifiera?
Hittills har jag ingen snöspade med mig och det kan bli besvärligt dels om det är mycket hårda snöskikt och dels så begränsar det antal nödbivacksmodeller.
Men känner man att det är risk för livet så kommer man att gräva därefter! hårda snöskikt eller ej, då är det bara att plocka av i solerplaggen och plocka fram ursinnet.
Det blev en hel del.
Henning