thomalin; sa:
att kombinera stavar och rep verkar knepigt... eller?...
Inte alls: den som vadar märker i princip inte repet, dess enda syfte är att garantera att om man går i kull så flyter man inte med strömmen och skadar sig eller drunknar. Händerna är alltså fria.
En stav kan vara en utmärkt hjälp. Det gäller också att ha så lite yta mot strömmen som möjligt, ju mer kroppsyta mot den desto svårare att hålla mot. Det gäller alltså att inte vända sig så man får allt vattnet i magen eller i ryggen. Svåra vad gås alltid med skor på, för att skydda fötterna, väntar man sig många vad kan man ha särskilda dojor för vaden, t ex joggingdojor.
Reptekniken är i grunden samma som vid klättring. Men man kan ha ett enklare rep, vi brukar ha 25 m, och köra utan sele, den som säkrar gör antingen en vanlig säkring med kroppen eller så lägger man ett band runt en sten eller ett träd med en karabiner och en bromsknut.
Temperaturskillnader kan också vara en faktor. Är det kalla nätter och varma dagar kan bäckarna var lätt korsade rännilar på morgonen och brusande forsar sent på eftermiddagen. Då kan det vara läge att helt enkelt slå läger o så gå nästa morgon när det är flödet är som lägst.
Har aldrig vadat i Lappland däremot har jag vadat ett otal gånger i Ladakh och Zanskar, till den grad att det första vi tänker på när vi ser en bäck eller flod är var man kan vada den.