Nedanstående skrev jag till några paddelkamrater (intresserade av Origo) efter att ha provpaddlat Origo i Onsala (för två år sedan):
Fart
Origo är gjord för att ha en hög toppfart inom kategorin havskajaker. Detta uppnås genom ett smalt skrov och en lång vattenlinje. Genom att överhänget är litet så räcker totallängden 5,56 m till en relativt lång vattenlinje. Då den tillhör kategorin plattbottnade kajaker så får den något större våt yta, vilket i sin tur ger lite större friktionsmotstånd, jämfört om den varit mer rundbottnad.
Själv uppmätte jag, med GPS, inte någon signifikant skillnad i toppfart mellan Origo och min egen Seda Glider.
Stabilitet
För att vara endast 52 cm bred så känns Origo som stabil. Denna stabilitet kommer av att botten är relativt platt. Origo har dock inte så hög slutstabilitet (läs mer under rollegenskaper).
Manövrerbarhet
Ingen kajak med lång vattenlinje går att ”vända på en femöring”. Jag upplever dock Origo som mer lättsvängd än Trapper Barracuda och Seda Glider. Detta är inte förvånande då Origon är plattbottnad. Origo säljs med roder, men den skulle förmodligen också fungera med skedda.
Sjöegenskaper
Origons låga akterdäck gör att upplovningen blir minimal i sidvind. Den dagen jag paddlade Origo var det inte tillräckligt höga vågor för att jag skulle kunna testa surfegenskaperna. Av skrovformen kan jag gissa att Origon är mycket bra i motsjö och hyfsad i surf.
Sittbrunnen
Jag tycker om den utformning Origos sittbrunn har fått. Den är stor och lätt att komma i. Samtidigt har man ändå bra kontakt med kajaken. Jag slapp den badkarskänsla jag får i VKV-kajaker. Kontakten med kajaken får man med hjälp av knästöden och genom att kajaken är smal. Kontakten gör att det inte är några problem med att ha kontroll över kajakens lutning vid höga stöd och när man svänger kan man kanta kajaken.
Knästöden låser dock inte fast knäna som på t.ex. Trapper Baracuda. Det finns alltså goda möjligheter till aktivt benarbete under paddlingen. Ryggstödet ger stöd i mitten och inte ute i sidorna. Detta ger möjlighet till bättre höftvridning än om man har en vadderad rem som ligger i en båge runt hela svanken. Bäst möjlighet till höftvridning får man om man paddlar helt utan rygg- eller svankstöd, men för mig skulle detta kännas jobbigt.
Kajaken styrs med pedaler som ger fast stöd för hälarna. Pedalerna flyttas steglöst fram och tillbaka med en stor skruv med vev på. Denna lösning är inte vacker, men funktionell. Man kan utan att gå ur kajaken justera avståndet till pedalerna. Tycker man att sittställningen känns jobbig, vid en längre paddling, så kan ett med varv på veven förändra saken. Vill man trampa mer med benen flyttar man fram pedalerna och om man vill ha bättre höftkontakt så pressar man upp knäna mot knästöden genom att flytta pedalerna bakåt.
Det kan vara svårt att hitta kapell av standardmodell som passar till Origos sittbrunn. Köpare av Coboltkajaker erbjuds ofta ett kapell på köpet. Ett annat alternativ är att anlita företaget Chillcheater som skräddarsyr kapell.
Rollegenskaper
Origon är mycket lättrollad. Peter på Onsalakajak visar gärna upp att Origo och Mentor går att handrolla. Det som gör Origo lättrollad är skrovformen, det låga akterdäcket samt att sitsen sitter ett par decimeter framför den bakre sittbrunnskanten (underlättar bakåtlutning). ´
Det som först förvånade mig var att jag hade svårt att med ”sculling” hålla näsan ovanför vattenytan när jag lade mig i vattnet. När jag drog till lite hårdare med paddeln kom jag upp med en sådan fart att jag fick göra ett lågt stöd på andra sidan för att undvika ett varv till. Jag tolkar detta som att Origons lådformade skrovform gör att Origon vill ligga rättvänd eller upp och ned. I ett mellanläge gör den inte mycket motstånd oavsett om man är på väg upp eller ned.
Långfärd
En med lastutrymme bortskämd Måsenpaddlare får något mindre volym i Cobolt Origo. Utrymmet är ändå mer än tillräckligt i Origo. Två stora ovala plus några små runda luckor underlättar när det gäller att utnyttja hela Origos volym som packutrymme. Om jag inte är fel underrättad, så finns det också möjlighet att framifrån lägga packning i utrymmet framför pedalerna (om man inte är så långbent att pedalerna behöver sitta längst fram). Det lilla plånboksskottet strax framför sittbrunnen var en bra detalj. När jag skulle rolla, var det bara att slänga in min GPS där, som sedan var skyddad mot vatten.
Vikt
Cobolt Origo är ingen lätt kajak. Flera gummiluckor samt pedalsystemet väger en del. Tillverkaren uppger vikten av glasfibervarianten till 25 kg. Troligen kan den verkliga vikten ligga 1-2 kg högre. Skulle dock vikten ligga under 25 kg så hade det också funnits anledning till att vara misstänksam. Vad har man då prutat på?
När det gäller kolfiber/kevlarvarianten av Origo så uppger tillverkaren vikten till 22 kg. Att detta ligger under den verkliga vikten medgav även Peter på Onsalakajak. Enligt Peter (Onsala) så har man i kolfibervarianten gjort ett starkare skrov istället för att göra kajaken betydligt lättare än glasfibervarianten.
Övrigt
Enligt vad jag hört, så läcker ibland beslagen på Origo. Peter på Onsalakajak förnekade inte att det att det funnits problem med detta. Peter menade dock att detta problem lätt kan fixas. Man kan dock hoppas att detta numera fixas vid tillverkningen.