Rodd - Singelsculler?

Hej,

Försöker samla information om singelrodd i motionssyfte. Är inte lockad av paddling men skulle gärna köpa mig en liten roddbåt att fräsa runt med i Mälaren :) Är helt grön och vet ingenting om vilken utrustning som passar bäst. Tyvärr verkar det inte vara särskilt populärt då jag inte hittar någon information om det här på Utsidan. Även om man Googlar verkar det vara ganska tunt med info i ämnet.

Verkar vara en "singelsculler" jag är ute efter men är inte säker.

Finns det någon som kan det här och är villig att dela med sig av sin kunskap är jag hjärtligt tacksam!
Finns det marknad för begagnade båtar och övrig utrustning till exempel?

Jonas
 
Hej!

Jag har haft liknande tankar och har samma bekymmer. Det enda jag kommit fram till är att om man vill lära sig nåt om rodd så ska man nog besöka en roddklubb. För lämpliga flytetyg för motionsrodd kan man ju titta på http://www.row.nu/, de har ett bra men lite dyrt utbud. Bland annat säljer de Turbo skiff från Virus boats, som är min favorit för närvarande. Jag har haft tankar på att bygga en scullervariant i samma stripteknik som man använder till kanoter, men har ingen koll på vilka mått som gäller.
 
Tack för tipsen. Kul att vi i alla fall är två!

Undrar varför så få verkar vara intresserade? Kanske är det så att det mest är i klubbar folk sysslar med rodd? Är som sagt helt grön så det klarnar väl allt eftersom :) Problemet för min del är att jag helst inte vill gå med i någon klubb utan syssla med det på egen hand, efter eget huvud :)

Jag har sett den där båttypen du skickat länkar till. De ser ganska klumpiga ut om man jämför med varianterna jag såg framför mig när jag började leta. Jag tänkte mig något åt det här hållet från början:

http://sweden.bbg-bootsbau.com/html/training.html
(klicka på bilderna längst ner på sidan)

Det är mycket möjligt att det är nån tävlingsvariant och inte lämpar sig för motionsrodd, även om det heter att det är för träning. Den här typen av båtar verkar vara uppdelade i tävling/träning och jag vet inte riktigt vad som skiljer dem åt... än. Det kanske mest är vikt och pris.

Frågan är hur "lugn sjö" det måste vara för att det ska vara praktiskt med en båt av den här typen. Varianterna du har hittat verkar vara stadigare och fungerar säkert bättre när det inte är perfekta förhållanden, men en del av det jag lockas av är att ro snabbt.

Frågan är alltså vad man ska satsa på?
Det blir nog så att man får ringa runt till klubbar för att jaga info.

(Söker man efter "singelsculler" på tex Blocket får man 0 träffar)
 
Flytande årtullar

En variant är att i stället för att ha sitsen på hjul är att ha utriggaren och årtullarna kopplade till fötterna.

Min grannes pappa har en sådan båt som han ror på Comosjön. Han är mycket entusiastisk. Överhuvudtaget så har vi inte så mycket roddbåtskultur i Sverige som i Danmark på kontinenten och i Förenade Kungariket.

Vet inte modellen men sannolikt något liknande denna http://www.virusuk.demon.co.uk/turboskiff/

Thure
 
Explorer

Träningsbåtar av typen Explorer har inte funnits tidigare i Europa.

http://www.baumgarten-bootsbau.de/html/explorer.html

Typen är dock vanligare i USA. Explorern klara utan problem vanlig sjögång av samma typ som man klarar av med en vettig havskjak. Dock skall man förstås som vanligt inte lämna hjärnan hemma, utan man tänker på riskerna.

Motions roddbåtar med bredder runt 700mm klarar man om man är van vid motionskajak, av på skyddade vatten. I måttlig vind

Dock är inte Explorern nämvärt långsammare speciellt om det går lite sjö.

Enklare roddskiffar av plast typ Virus är långsammare och rankare. Dock mindre skrymmande.

Exploren finns på http://www.row.nu och är ritat av mig om någon undrar.

Jag har börjat ro regelbundet och det är en väldigt bra motionsform. Personligen tycker jag att rodden är bättre än paddlingen om man vill få motion och styrka. Men paddlingen är förstås kul på sitt sätt.

Med rodden bygger man lättare upp kroppen och tränar på ett bättre sätt upp sina leder. Rodden är också helt symetrisk i sin rörelsen.

Hans Friedel
 
Boktips

Det har ju nyligen kommit ut en bok som heter "Mitt livs långrodd" av Olle Carapi . Han ror till Irland 1961 (liftar med fraktbåt över Nordsjön), utrustningen är ju inte så modern, men boken visar i alla fall att man mycket väl kan ro i en hel del vågor. En uppenbar nackdel med rodd är ju att man färdas med ryggen i färdriktingen (även om man brukar använda backspegel) och att man blir väldigt bred med effektiva åror. Fungerar säkert mycket bra som motion, men skall man färdas längre sträckor så är det trevligare med kajak.

http://www.nautiska.com/forlaget/popup/pop_mitt_livs_langrodd.htm
 
Jag satsade på en Explorer 4,6

Har testat lite olika kajaker men inte blivit biten mest pga att jag inte tycker det ger mig den träningseffekt jag vill ha (en van paddlare tar säkert strid om detta). Jag anser definitivt att rodd "tar" bättre på min kropp i alla fall eftersom man använder benen för att generera det mesta av kraften. Dessutom håller jag hus i öppna vatten och lider därmed inte nämnvärt av att sitta bakåtvänd vilket naturligtvis inte är optimalt om man studerar scenerier vid en älvbrink.

Efter att ha sonderat marknaden (och inte minst prisläget) var jag innne på en Virus Yole. Efter lite noggrannare efterforskningar valde jag Explorern framför Virus Yole tack vare/pga:

¤ Väsentligt bättre rigg/åror
¤ Mkt tystare slide
¤ Lägre vikt
¤ Vattentäta lastluckor
¤ Lagningsbart material
¤ Minimalistisk konstruktion

Jag har kört Concept roddmaskin i närmare 5 år nu och är nybörjare på "riktig" rodd. Jag tror inte jag kommer att ångra mitt båtval. Det finns säkert snabbare båtar men det kan ju vara kul att ta med en passagerare alt. dubbelrigga i framtiden. Dessutom är det i första hand motionen och naturupplevelsen jag är ute efter, inte fart.

Det är klart att om pengar inte vore ngt problem hade det kanske blivit en Venture som "Kustrodderskan" använder:

http://www.kustrodderskan.se/

Nils Bjarke
 
Explorerns vikt

Min Explorer 4,6 väger 46 kg inklusive rigg, någon deciliter vatten men utan åror (vägde den precis).

Den är nog lite för otymplig för att man ensam ska kunna baxa den upp på resp. ner från lastbågar (om man inte är djävligt stark förståss ;-). Jag klarar dock att kånka om kring den skapligt kortare sträckor och det är ganska viktigt tycker jag.
 
Har själv varit sugen på att prova på rodd, priset för utriggade roddbåtar är dock väl högt för att köpa. Någon som har koll på var man kan hyra för att prova på?
 
ro i klubb

Vart bor du?

Jag har precis börjat ro i hammarby if. Jag kan rekommendera att man börjar ro i en klubb, man får mycket hjälp med teknik och en klubb har ofta flera olika typer av båtar att låna. Kolla på http://www.roddsverige.nu/portal/sveklubb/sveklubb.htm efter en klubb nära dig, eller, om du bor i södra Sthlm, maila mig, vi har en nystartad nybörjargrupp...

/Erik
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg