Harjakt med spjut

Hej!

Vi är tre killar från skåne som har en idé. Vi vill fånga en hare med spjut och sedan flå och äta den. Bör vi omringa den eller finns det något annat sätt att fånga den? Vi har funderat på håv (typ fiskehåv) men tror inte vi kommer nog nära haren. Hur skall vi stycka, flå och tillaga den på ett bra sätt ute i naturen? Vi saknar jaktlicens men hoppas den inte behövs vid spjutjakt.

Tack för er uppmärksamhet.
Per, Micke och Johan
 
En vän till mig är Apache indian.
Han har berättat för mig att en av dom saker som han lär sina barn
(för att dom ska kunna överleva i en nödsituation)
är hur man jagar hare/kanin men en sk rabbitstick.

http://hem.bredband.net/b121689/rs.jpg

Han säger att spjut är inte framgångsrikt på dessa djur. En rabbitstick är en stam/gren som är tillhuggen så att den ser ut ungefär som siffran sju. Den kastas liggandes som en bumerang. Skaftet roterar och slår undan benen för haren/kaninen. 3-4 jägare som sammtidigt kastar dessa längs tex en skogsväg där haren springer har en chans att träffa den och sedan hinna springa i kapp den.
Detta skall ju självklart inte användas för jakt utan är för ren överlevnad.
I en nödsituation får man döda byte för att äta.
Men avgörndet om det var en nödsituation kommer att bedömmas av myndighet efteråt.

Respektera djuren och naturen.

Lev väl!
Patrik
[Ändrat av chinerunner 2005-04-02 kl 03:43]
 
Harjakt!

Precis som det nämndes i ovanstående inlägg så är harjakt med spjut otillåten, förutom i nödsituation.

Harjakt är reglerat till småviltsjakten, begränsad under en viss period och får endast bedrivas med kulvapen alt. hagel. För snarning krävs särskild licens.

Du kan ju alltid gå ut i skogen och se efter, hur ofta stöter du på hare? Det är en sak att se harar beta i bostadsområdenas rabatter men att träffa på dem ute i skogen under jakt är väldigt svårt eftersom de är otroligt skygga. Det mest effektiva är att snara dem och speciellt under vintertid då man kan se spåren av "harstråk" i snön.

Vill du ha enkla tips på hur man fångar och tar tillvara på hare så finns det i arméns överlevnadshandbok. Värt att köpa ett ex. eftersom det finns många tips och tricks på div. överlevnadskonster utförligt beskrivna tillsammans med illustrationer.

Enklaste sättet att tillvarata hare är att hänga den upp&ned i benen. Kapa skinnet kring "knäna" och skär upp längs insidan på låret och en bit på buken. Dra av skinnet ned mot huvudet. Därefter öppnar man buken och tar ut innälvorna, enklast är att kapa huvudet rakt av och dra ut mat och luftstrupe. Ingen vetenskap i en överlevnadssituation. Glöm inte att hålla haren i öronen mot kroppen, trycka mot buken för att tömma urinblåsan innan du tillvaratar den.

Annars är nog fiske det säkraste sättet att dryga ut skafferiet under vildmarksvistelse. Blir förstås enklare med rätt redskap. Krok och lina räcker långt och även där finns olika tekniker att använda, även det beskrivet i arméns överlevnadshandbok.

Ut i terrängen och träna överlevnad!
 
Fan nu har Hiawatha hittat hir också. Nej åk över till Danmark och sätt er i Nyhavn och ta en pilsner så återkommer ni till verkligheten ;) Troll
 
härligt, när man saknar Bert "Fatman" och Frazze som mest dyker det upp ett fantastiskt inlägg som detta.. härligt grabbar!!

(Patrik, har du recept på kanin?)
 
Självklart

Flå djuret enligt ovan(eller med egen metod).
Stycka kroppen i stora bitar.

Blanda hot madrass curry (ca. en halv burk)
med en förpackning matlagningsyogurt (ca. 3dl).

Pensla köttet med denna blandning och lägg ner bitarna i dubbla plastpåsar.

Gräv in en tunnel ca. en meter i en slänt
(går att göra med en gren om an inte har spade).
Lägg in köttpåsen och skotta igen tunneln.

Låt ligga över natten.

På morgon tänder man en eld som får brinna till glöd.

Gräv fram köttpåsen ur slänten och packa upp köttet
(bör nu vara gul/rött till benet av curryn).

Spetsa köttbitarna på grillpinnar och salta.

Grilla tills köttet släpper benet när man försöker dra loss en bit.

Ät och njut.

(Hot madrass curry & matlaningsyogurt växer vanligtvis i närheten av ICA logotypen).

Lev väl!

Patrik
[Ändrat av chinerunner 2005-04-02 kl 16:38]
 
Fantastiskt gott kan jag intyga, men det blir godare ju längre man gräver. Jag tycker nog att 3 meter är lagom och man ska absolut gräva med en gren. En gång grävde jag med eldstålet med då finns ju fara för rotbrand. Och då blir köttet lite torrt.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg