Ja det är extra viktigt med vatten vid fet kost. Dock kan ju det behövda vattnet drickas i kallt tillstånd istället för att vara värmd i maten, koka en halvliter extra vatten tar ju ändå ett par minuter (haren tumregel att en.liter vatten tar 4 minuter att koka, kanske inte stämmer, rätta mig gärna). 2 minuter *3 måltider * 7 dagar blir ju ändå 42 minuter koktid i veckan, motsvarar det en liten tub?
Om det antas att det är 0.5 liter vatten som kokas upp (men ingen långkok) per måltid bör det inte dra mycket mer än 150 gram gasol/vecka om det eldas i en Trangia 27 med gasolbrännare
Kylflänsad grytas extra vikt tar tid att jaga fatt i besparad bränsle - 100 gram extra i vikt på grytan för att den är kylflänsad gentemot en flatbottnad kan ta 50 måltider att jaga igen i jämförelse med en trangia 27 med ca 7 gram gasol per 500 gram uppkokt vatten. Trangia 27 på gasol är synnerligen effektiv när det gäller uppvärmning trots flatbottnad gryta.
Andra kök som Omnifuel, Optimus Nova , Omnilite med flera koppbrännarkök och även några toppbrännare som sätts på tub direkt så kan det vara minst 10 gram gasol per 0.5 liter vattenuppkok och minsta blåst och inte vindskyddad tillräckligt kan lätt fördubbla förbrukningen - där kan en kylflänsad gryta tjänas in på kortare tid viktmässigt, men det är för att köken överlag har sämre verkningsrad redan innan...
En sak till - det är inte fullgas som ger den bästa bränsleekonomin - utan "lagom" pådrag och tittar man på låga/grytbotten så skall det vara minst några mm 'svart' mellan lågslut och kanten på (flatbottnad) grytan, inga blå lågor över kanten på grytan då det är totalt bortslösad värme och bränsle.
Gasar man på mer så värms det förvisso fortare, men också mer värme förloras för att allt större gasmängder helt enkelt inte hinner kylas av mot grytan utan 'rinner' utanför. Kokar man upp halvliter på 2 minuter och flatbottnad gryta så är det ingen ekonomikörning!! - ekonomi så är man närmare 4 minuter för en halvliter uppkok...
Provkoka upp 0.5 liter vatten på eran kök hemmmavid och väg tuben före och efter var gång typ 5 ggr efter varandra och notera. Ligger man runt 6.5 - 7 gram gasol per uppkok per 0.5 liter så kan det knappast bli bättre med flatbottnad gryta och man ligger på ca 50% verkningsgrad och att gå över till kylflänsad gryta kanske ger 1.5 - 2 gram till i bränslebesparing per uppkok.
Ligger man på 10 gram och däröver per uppkok bör man fundera på varför köket inte fungerar bättre, har för smal gryta gentemot brännardiametern?, eldar på för hårt etc. Skillnaden 7 gram - 10 gram är 30 gram bränsle per 10 måltider eller 63 gram/vecka
Slutligen, det här med kylflänsade grytor...
Med kylflänsad gryta får man
_absolut inte_ elda inne i tält eller absid och man sitter inne i tältet samtidigt - utan man skall sitta _helt utanför tältet_ när man använder köket. Detta för att brännavgaser från köket kan samlas som en säck inne i tältet vid ogynnsam vind och det blir jättefarligt för den som råkar vistas där!!!
Eldar man i kylflänsade grytor så är de väldigt stora kolmonoxidproducenter av den enkla anledningen att genom kraftig avkylning med flänsar för nära in i lågan så hinner det inte brinna helt färdigt och en del av de kylda obrända delarna av lågan som normalt ger den blåa manteln på lågan (som tex. syns under en planbottnad gryta) är just CO som normalt sett annars brinner! - men nu pyser ut oförbränt efter sidorna av den kylflänsade grytan.
Bränngaserna som pyser ut runt grytans kylflänsar är bokstavligen livsfarliga!! - det är som avgasrörsutloppet på en gammal tomgående bensinbil utan katalysator och skall betraktas som sådan!!!
Det finns förvisso ganska vida grytor med bara kylflänsar sista cm längs efter kanten, de klarar sig bättre om man inte tokgasar brännaren - men så har vi vattenvärmare som Jetboil, Primus Etasolo med smal gryta - dessa rastas helst helt och hållet utomhus av CO-skäl trots den behändiga formatet...
Det är kraftig CO-varning på den typen av kök med kylflänsade grytor och skall man vara ute mindre än två veckor så kommer man inte tjäna in vikten genom lägre bränsleförbrukning gentemot grytans ökade vikt i jämförelse med en flatbottnad dito och bra fungerande kök.