Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Med tanke på det stora knivintresset på det här forumet så vill jag samla ihop lite intryck.

Om ni har lust så skulle jag vilja ha svar på:
1. Vilken kniv använder du till vardags?

2. Vilken kniv använder du där ute?

3. Vilken kniv använder du utomlands?

4. Vilken kniv använder du mest i ditt kök?

5. Vilken kniv är din drömkniv och varför?

~Paul~

1. Jag använder och har på mig en Letherman Skeletool CX. Passar bra till de flesta sammanhang och väcker inte uppmärksamhet eller hotfullhet hos folk eller bängen.

2. Ute har jag oftast ett multitool (se ovan), en mindre kniv (mora) samt en samehuggare. I mina blygsamma ägor har jag:
Fällkniven S1 - Köpte den under värnförmånen och använde den under plikten. Sedan länge en favorit men har börjat ogilla det tjocka bladet. Dessutom börjar den bli väldigt slö. Aningens stor är den också. Underbar läderslida dock.
Gerber LMF II (grön) - Superkniv (i mitt tycke) gillar slidan och använder endast kydex(?)delen med bältesloop alternativt fäster den med buntband. Ser dock lite för rambo ut. Men en riktigt bra kniv om man bara skall ha med sig 1 st (vilket man inte har...)
Strömeng 8" huggare: Gillar denna starkt, bra vid skogsliv, hugga slanor mm ett superverktyg. Jag har den oftast fäst på sidan av ryggsäcken. Kommer att betsa trähandtaget. Funderar på antikvit, någon som motsätter sig?
CS Ti-lite 6" - Aldrig använd och kommer aldrig bli det heller. Skaffade den endast för att den är så elakt vacker.

3. Skulle jag ta med kniv skulle det bli multiverktyg + mora. Ser beskedliga ut och klarar det mesta.

4. Global, föredrar tandade knivar i i köket. En Porschekniv har också använts.

5. Ingen kniv vid namn. Men en ersättare till Moran. Lite mer påkostad och klara skogsliv, ca 10 cm blad inte för brett och inte för tjockt. Något som går att använda till att rensa fisk och skära annan mat med samt tälja. Handtaget får gärna vara greppsäkert även när det är blött. I princip en F1a men inte så tjockt blad. Förslag?
 
1. Fällkniven S1 - Köpte den under värnförmånen och använde den under plikten. Sedan länge en favorit men har börjat ogilla det tjocka bladet. Dessutom börjar den bli väldigt slö.

2. Kommer att betsa trähandtaget. Funderar på antikvit, någon som motsätter sig?

3 föredrar tandade knivar i i köket

4. Ingen kniv vid namn. Men en ersättare till Moran. Lite mer påkostad och klara skogsliv, ca 10 cm blad inte för brett och inte för tjockt. Något som går att använda till att rensa fisk och skära annan mat med samt tälja. Handtaget får gärna vara greppsäkert även när det är blött. I princip en F1a men inte så tjockt blad. Förslag?
1. Du bör nog lära dig att slipa och bryna. Det finns inte ett blad i hela världen som inte behöver dessa åtgärder någon gång under sin livstid ;).

2. Visst varför inte.

3. ?? Hur Hackar du lök med en sågtandad kniv? Visserligen kan dessa blad vara bra till bröd och konditorivaror samt ibland till tranchering av kött (snarare vågtandade blad). Men som allroundkniv i köket?!?

4. EKA Nordic H8 borde platsa på din beskrivning. Min favorit är dock en annan EKA, nämligen Nordic W11:
 

Bilagor

  • Min EKA Nordic W11, 3.jpg
    Min EKA Nordic W11, 3.jpg
    22.3 KB · Visningar: 1,614
  • Min signatur.jpg
    Min signatur.jpg
    1.7 KB · Visningar: 1,210
1. Du bör nog lära dig att slipa och bryna. Det finns inte ett blad i hela världen som inte behöver dessa åtgärder någon gång under sin livstid ;).

2. Visst varför inte.

3. ?? Hur Hackar du lök med en sågtandad kniv? Visserligen kan dessa blad vara bra till bröd och konditorivaror samt ibland till tranchering av kött (snarare vågtandade blad). Men som allroundkniv i köket?!?

4. EKA Nordic H8 borde platsa på din beskrivning. Min favorit är dock en annan EKA, nämligen Nordic W11:

1,3 - hehe det går bra att hacka löken med vågtandade knivar, tycker jag, och det bottnar sig nog i att jag inte kan slipa knivarna - vågtandade håller skärpan bättre. Men S1 skall jag få på slipning nästa gång jag passerar boden.

4. Den var ju riktigt fin, tack för tipset! Skall absolut överväga EKA. Vad är det för slipning på den?
 
Senast ändrad:
1. hehe det går bra att hacka löken med vågtandade knivar, tycker jag, och det bottnar sig nog i att jag inte kan slipa knivarna - vågtandade håller skärpan bättre. Men S1 skall jag få på slipning nästa gång jag passerar boden.

2. Den var ju riktigt fin, tack för tipset! Skall absolut överväga EKA.
1. Fast egentligen handlar det inte om att "hacka" utan om att såga sig igenom med en kniv av den här typen. Just detta är dess stora minus. En lök bör nämligen hackas, inte sågas igenom med en slö sågtandad kniv ;).

Det finns fler ställen än bara Fällkniven AB som slipar knivar. Här har du en lista på några andra:

1. Bolist Visby
2. BR Larssons Sliperi Eskilstuna
3. BTL Sliperi Hassela
4. Claessons Sliperi Jönköping
5. CO Blomqvist Sliperi Eskilstuna
6. Eggen Spånga Bäst i test
7. Ekdahls Slipservice Åstorp
8. Eventkock Linköping
9. Fällkniven AB Boden
10. Getinge Sliperi Getinge
11. Giddes Sliperi Håknäs
12. Godaköket Borlänge
13. Grafiska Sliperiet Surte
14. Grönbergs Sliperi Höör
15. Gävle Sliperi Gävle
16. Halmstad Sliperi Halmstad
17. Hammarby Verktyg och Sliperi Hammarby
18. Hanssons Sliperi Norrala
19. Harald Slipservice Säffle
20. Järfälla Sliperi Täby
21. Knivkultur Ekerö
22. Lasses Knivsliperi Sala
23. Lithanders Gnesta
24. Läckeby Sliperi Läckeby
25. Militaryshop Göteborg
26. Mohac Malmö
27. Muhréns Göteborg Se upp! Mycket kritik!
28. Norrtälje Sliperi
29. Norrtälje Sliperi Norrtälje
30. Parma Älta
31. Roswall Sliperi Malmö
32. Sliperi Skarprättar'n Eckerö
33. Sliperiet i Bro, Dan Welén
34. Sliperiet i Varberg
35. Slipgruppen Stockholm
36. Slipkliniken Stockholm
37. Slipspecialisten Södertälje
38. Vika Slipservice Falun
39. Växjö knivsliperi Växjö

2. Ja, EKA tillverkar några fina modeller. Lycka till och återkom med resultatet av dina ansträngningar!

~Paul~
 
Knivsliperi

Hej, jag såg att Muhréns knivsliperi hade mycket klagomål. Jag har lämnat in mina köksknivar där och det har funkat bra, men jag kanske bara har haft tur. Har du någon info om vad klagomålen består? Kan ju vara bra att veta...
 
Glömde att svara på den här frågan.

Slipfasen är skandinavisk med en liten primäregg.

~Paul~

Jag var lite efter dig med att redigera mitt tidigare inlägg.

Tack, det låter toppen! Har ledsnat lite på de konvexa eggarna som jag tycker är lite för breda. Skall försöka ta mig till butik och känna på den.
 
Jag var lite efter dig med att redigera mitt tidigare inlägg.

Tack, det låter toppen! Har ledsnat lite på de konvexa eggarna som jag tycker är lite för breda. Skall försöka ta mig till butik och känna på den.
Gör så. Du lär inte bli besviken.

Under tiden lägger vi en sliperifirma till det tidigare listan:

Lindelöfs Cykel och Sliperi

Telefon:
046-211 02 02

Postadress:
Lilla Tvärgatan 16 C
223 53 Lund

Tack J för detta!!

~Paul~
 
Senaste tillskottet bland fastbladsknivar är en riktig best:)
Jesper Voxnaes från Danmark gör riktigt fina saker och denna är inget undantag.

Handputsad 7 mm RWL34, svart canvasmicarta och röd liner.
Fullflatsslipning gör att den ändå är relativt lätt men den känns ändå där den hänger i bältet.
IMG_8035.jpg

I handen ser det ut så här:cool:
IMG_8036.jpg


Jag tror att den kommer att få heta björndräparen;)
 
nästa post bli om min senaste och kankse sista (??) fällkniv.
Detta är en av de mest eftersökta taktiska fällknivar som finns, en Emerson CQC-6. Just denna är från mitten av nittiotalet och i absolut mint condition!! Har troligen legat i diverse kassaskåp sedan den tillverkades.

Det är länge sedan man kunde sätta upp sig på en lista hos Ernest Emerson och få sin egen custom tillverkad av honom. Det enda sättet idag att få tag på en ny är på de knivshower som hålls runt om i USA där han är med. Lotteri avgör om du får köpa en kniv eller inte.
Utan problem kan du vända dig om och sälja till dubbla priset.

Stål i denna är 154CM, titanbolster, titanliner och micarta.
IMG_8032.jpg


Få se om jag kommer överens med tantospetsen och stämjärnsslipningen.

//Per
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg