Varför blir det skavsår?

Det finns faktiskt en del vetenskapliga studier av skavsår. Inspirerad av en del färska inlägg om skavsår på detta forum så har jag letat fram en del inlägg som fanns på brevlistan outside förra sommaren. Det mailarkivet verkar svårt att komma åt men jag hittade dem på sssks hjullista. Se http://www.sssk.se/mail/hjul/2000/index.htm
och http://www.sssk.se/mail/hjul/2001/index.htm

T ex Re: What about to do about sores.. och r av Thure Björck 2001-07-10 20:45 med länken http://www.sssk.se/mail/hjul/2001/msg00011.html


Saxar där: "Jag hittade flera abstact om antiperspiranter och skavsår.

Det fungerar för många men ännu fler får lokalirritation av antiperspiranten
i sig. Skavsåren är troligen värre än irritationen av antiperspiranten. I det abstract jag läste använde man 5 dagars förbehandling med antiperspirant. Man bör nog också tänka på att mycket svett kan rinna ned i skorna från benen."

Ytterligare ett citat från ett tidigare inlägg med länken http://www.sssk.se/mail/hjul/2001/msg00006.html
:

"Skavsår är inte kul.
Jag har försökt att hitta vetenskapliga studier men det finns inte speciellt mycket.
Uppfattningen verkar vara den att skavsår bildas på områden där huden sitter relativt fast mot underliggande ben och att friktionen mellan socka och hud leder till skavsåret. Fuktig hud ger större friktion och därmed större risk för skavsår. Mycket torr eller mycket fuktig hud ger lägre friktion. Å andra sidan kanske mycket fuktig hud är mer känslig
för mekanisk påverkan?

Mest utförliga abstractet jag hittade på Medline var detta:

-------

Friction blisters. Pathophysiology, prevention and treatment.

Knapik JJ, Reynolds KL, Duplantis KL, Jones
BH.

Sports Med. 1995 Sep;20(3):136-47."

Ett abstract följer i orginalinlägget.

Hoppas detta kan ge mera bränske i skavsårsdebatten.

Thure
 
Skavsår

Jag letade reda på Knapiks artikel. Här finns lite mer information:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/htbin-post/Entrez/query?db=m&form=6&Dopt=r&uid=98368527

I övrigt så fanns det en hel del artiklar på internet. Bl.a. denna artikel om "Friction blisters":
http://www.emedicine.com/DERM/topic161.htm

Den artikeln tyckte följande om att använda deo:
"Antiperspirant agents have not shown conclusively any significant benefit in decreasing the likelihood of developing friction blisters. Their use is confounded by a high incidence of irritant contact dermatitis."

I övrigt har jag inte något nytt att tillägga om skavsår som skiljer sig från en annan tråd jag skrev i för ett tag sedan:
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=6751

Många andra uttryckte också sina åsikter där i 33 inlägg.

/Jonas U
 
"infanteri-eld?"

Någon som har bra tips på hur man behandlar s k infanterield, dvs skav mellan skinkorna. Att lufta och se till att inte svettas (öppen gylf och storvädring vid rast) samt kroppspuder för att hålla torrt samt "så otäta kläder som möjligt" är väl allmänt känt men finns det några huskurer för att slippa samt för att behandla uppkommen skada?

Detta är ingen plojfråga om någon som skulle tro det, ni som haft skav och tvingats fortsätta gå vet vad jag menar.

/Patrik
 
Infanterield?

tango; sa:
Någon som har bra tips på hur man behandlar s k infanterield, dvs skav mellan skinkorna.
/Patrik

Det tips jag kan ge är att aldrig använda bomullskalsonger. Personligen får jag då skavsår i ljumskarna. Men med ett bra fukttransporterande material så klarar man sig finfint. I övrigt är det nog bara att köra på vad du själv säger, dvs puder och vädring, om det behövs när kalsongerna tar bort fukten.

/Micke
 
Re:

tango; sa:
Någon som har bra tips på hur man behandlar s k infanterield, dvs skav mellan skinkorna. Att lufta och se till att inte svettas (öppen gylf och storvädring vid rast) samt kroppspuder för att hålla torrt samt "så otäta kläder som möjligt" är väl allmänt känt men finns det några huskurer för att slippa samt för att behandla uppkommen skada?

Detta är ingen plojfråga om någon som skulle tro det, ni som haft skav och tvingats fortsätta gå vet vad jag menar.

/Patrik

Infanterield är inte kul, mina egna tips:
1. Håll rent: tvätta vid varje "stort" toalettbesök.
2. Torka torrt.
3. Smörj med salva (Försvarets hudsalva - men ha för guds skull en separat tub till det...)

/Borka
 
mot infanterield

hjälper bäste förebyggande vård och omsorg.
Tvätta noga, torka torrt. Aldrig bomullskalsonger, helst microfiber med korta ben så att hud inte går mot hud. Ventilera ofta. Torka med våtserviett bort salt och svett från jumskpartitet-skinkorna vid rast, torka torrt. Byt underbyxor ofta. Ventilera gärna under marsch med gylfpinne och öppet i nederändan så att det blir ventilation!

God tur

Johan K
 
Idominsalva

Jag tycker att idominsalva fungerar bra, men det är ju mer i efterhand. Jag tycker ofta att infanterield går över efter några dagar. Vet inte om skinkorna härdas...
 
Gammal beprövad metod

Ett tips från en svunnen tid är att använda en bit fläsk, helst med rikligt med fett kvar (alltså kött från en gris. Inte eget fläsk om sådant finnes. Det är det som skall skyddas). Fläsket användes främst vid skav på insidan av låren där man då band fast två fläskbitar mot vardera insida av låren. Fläskbitarna låg så och skavde mot varandra istället för att låren gjorde det. Mellan skinkorna och i ljumskarna är det förstås marigare att applicera en fläskbit på lämpligt sätt, men den händige borde kunna fixa till det på något sätt.

Observera att tipset faktiskt inte är påhittat. I vart fall inte av mig. Jag läste om det inför en vandring jag gjorde för två år sedan. Jag har för mig att metoden främst kommit till bruk i norra Sverige, Finland och Ryssland, men det får jag låta vara osagt.

Om någon vill testa skulle det vara givande att få ta del av en recension. Jag skulle dock redan nu vilja varna för att använda saltat fläsk eller bacon. Det är nog inte så skönt.

En spinnoffeffekt av metoden är ju dessutom att man alltid har garanterat mört kött till middagen...

En modern utlöpare av metoden torde vara att smörja in utsatta delar med till exempel vaselin. Det fungerar i alla fall fint inför långcyklingar kan jag rapportera efter en genomförd Vätternrunda. Åtgången var ungefär en halv burk per 300 km.

Kalle
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg