BOKNYTT: Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela
Den här boken beskriver en modern vandring längs tusenåriga färdvägar. Författaren Ulf Luthman har vandrat de 780 km till Santiago de Compostela tre gånger och delar med sig av sina erfareneheter kring detta.
Av: ulindh
Om du tänkt vandra El Camino från Saint Jean Pied till Santiago de Compostela så har du valt den franska vägen och kommer troligen inte att bli besviken. I denna bok får du en rik guidning till leden. El Camino är sedan 1993 upptagen på UNESCO:s världsarvslista och leden har vandrats genom århundraden av miljontals pilgrimer, det är verkligen en led med historiska anor.
Ulf Luthman som vandrat de 780 km tre gånger har mycket erfarenheter att dela med sig av.
Kapitlen i boken är uppdelade i 32 etapper som är mellan drygt 20 - 30 km långa, beskriver svårighetsgrad och tips på sådant man inte bör missa. Vandringen går över öppna landskap, genom byar, i lummiga skogar vilket ger en omväxlande och härlig känsla. Boken är rikt illustrerad med bilder som visar just denna mångfald.
Du får inte bara kunskap om den natursköna vandringen och dess floar och fauna utan även historisk information om byggnader och platser du passerar.
En vandring i pilgrimmernas fotspår verkar spännande och härlig för både kropp och själ!
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Knop
- Naturområden Tälta på Vens "inland"?
- Allmänt om friluftsliv Olav Thon har gått bort 101 år gammal
- Miljöpåverkan Tillförlitliga naturskyddsföreningar att donera till?
- Vilda djur Vilket djur?
- Allmänt om friluftsliv UPPHITTAT! GPS-KLOCKA
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Har nån annan den här känslan?
Sen så går ju leden inte bara genom ovan nämnda landskap, ibland går man vid en motorväg, genom ett industriområde mm. En recension bör inte låta som baksidetexten på boken.
Av det jag sett hitills så saknar jag djupare tankar i boken kring vad det innebär att vara pilgrim/pilgrimsvandra. Det finns säkert inga svar som gäller alla utan det är en personlig resa som man gör beroende på sin bakgrund och var man befinner sig i livets trappa.
En skrift jag gillar är den om Dag Hammarsköldsled "Vägen, du skall följa den" där Hans Erik Lindström skriver om Sökandet efter pilgrimens själ och tar upp lite aspekter som långsamheten, den inre vandringen, sökandet efter mening, att göra uppbrott i tillvaron, känna frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, delandets glädje, andlighet. Dessa delar skulle jag vilja se mer i boken av.
Finns dock en uppskö av böcker om denna vandring och även Iphone appar......