Prestigefullt pris till ökenvandraren Louis-Philippe Loncke
Belgaren Louis-Philippe Loncke har tilldelats European Adventurer of the Year Award 2016, för sin solovandring genom Simpson Desert i Australien. Med den vandringen slutförde han projektet att gå genom tre öknar på tre kontinenter under ett år.
Av: ulindh
Belgaren och ökenspecialisten Louis-Philippe Loncke har tilldelats European Adventurer of the Year Award 2016.
Under 2016 vandrade han genom tre öknar på tre kontinenter, han bar all sin packning inklusive vatten på varje vandring. Han avslutade året med Simpson Desert i Australien och har tidigare under året gått genom Death Valley i USA och Salar du Uyuni, världens största saltöken i Bolivia.
Intresset för öknar väcktes när han åkte till Australien för att dyka men upptäckte och blev fascinerad av ökenlandskapet istället.
En dag frågade han sig: Hur långt kan jag gå i öknen med bara en ryggsäck? När ryggsäcken måste innehålla allt dricksvatten blir utmaningen svårare. Då han korsade Simpson öknen vägde ryggsäcken 61 kilo med dricksvatten och övrig packning, väldigt nära hans egen vikt på 76 kilo. Ramlar man med så mycket packning kan det vara svårt att komma upp, han gjorde det en gång och föll på rygg rakt in i en kaktus, han var rädd för att röra sig om taggarna skulle punktera någon av vattenpåsarna. Det tog honom tjugo minuter att komma upp på benen igen, och inget vatten gick till spillo!
Han vandrar själv dels för att inte utsätta andra för risker och för att han tycker att det ger en större upplevelse. När man är ensam så använder man alla sina sinnen och upplever mer av naturen och vildmarken.
Varje öken har haft sina svårigheter. I Death Valley var det skorpioner och skallerormar, men på mornarna var det den tryckande hettan som var tuffast. Saltöknen i Bolivia, där var det "de två solarna" som var jobbiga, den ovanifrån i den tunna luften på 3600 meter och sen den som reflekterades från den vita salttäckta marken. Simpson öknen i Australien var ändå värst med sina nästan ändlösa sanddyner där vandringen gick upp och ner hela tiden och ökenbuskage att kryssa sig fram emellan.
På bilden delar av juryn med vinnaren: Fredrik Erixon, Cathy O’Dowd, Louis-Philippe Loncke, Kim Scholze and Matthias Aßmann
Juryn i The European Adventurer of the Year anser att Loncke har satt en ny standard för solovandringar helt utan support med dessa tre ökenvandringar.
"Med nogrann planering och en stark vilja har Louis-Philippe Loncke bevisat att det är möjligt att vandra genom världens öknar endast med ryggsäck. Hans nogranna förberedelser och orubbliga fokus gjorde det här krävande äventyret möjligt. Han visar att en amatör med liten budget och begränsad support ändå kan följa sina drömmar och nå fantastiska resultat. Hans prestation är en inspirationskälla för alla som gillar ett aktivt friluftsliv." Säger Fredrik Erixon som sitter med i juryn.
Loncke är själv glad att ha vunnit priset och det är ett bevis och ett erkännande han fått för sin bedrift.
Blickar han framåt så är det primärt två öknar till som väntar, Namibiaöknen och Atacama öknen. Sen vill han nog byta till kyligare uppdrag.
Priset tillkännagavs på ISPOmässan i München den 7 februari.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Hilleberg Niak
- Fjällvandring Gissa position
- Överlevnad Krokar Game hooks
- Vilda djur Snart finns det kanske förutsättningar att få bättre ordning på genetiken ?
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Nyårslöften
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Biljetter till fjällvärlden 2024