Positionera dina bilder

Utsidan stöder nu automatiskt positionering av bilder som har inbäddade GPS-koordinater. Men hur kopplar man GPS:en till kameran? Vi förklarar hur.

Av: Christer Lindh

Nu kan dina bilder bli automatiskt positionerade på Utsidan, om de innehåller GPS-koordinater. Vi beskriver hur du får in dem i bildfilen, och hur du kan använda det till annat. 

Sida: 1 2 3 4 Nästa sida Visa alla 
GPS-försäljningen i Sverige bara ökar, och sedan Google Maps lanserades har interaktiva kartor på webbplatser blivit ekonomiskt möjligt även för mindre sajter. Många webbplatser erbjuder också möjligheten att placera ut sina fotografier utplacerade på kartan. På Utsidan.se kan man numera även få bilder automatiskt kartplacerade vid uppladdning, men bara om den uppladdade bilden bär med sig GPS-koordinater inbäddade i bildfilen. Så hur får man in koordinater på sina bilder?

GPS-information i EXIF-fälten

De flesta moderna digitala bildfiler lagras på ett standardiserat sätt: EXIF-standarden. Det är ett slags "kuvert" runt själva bildens pixeldata , som kan bära med sig extrainformation om bilden - sk metadata. Så även om JPEG och t ex Nikon NEF är två helt olika sätt att lagra en bild så har de samma filformat runt själva bilden, vilket ger ett enhetligt sätt att lagra metadata från kameran. Här lagras de sk EXIF-fälten (tex tid, bländare, ISO mm) samt fält som fotografen kan själv kan fylla i (IPTC-fälten; tex beskrivning, fotograf, nyckelord mm). Och bland EXIF-fälten finns även en uppsättning fält för att lagra GPS-position och annan information om position, fart och riktning.

Så hur får man då in koordinater i dessa EXIF-fält?

Ricoh 500SE Kamera med inbyggd GPS

Det enklast är att ha en kamera med integrerad GPS, men än så länge finns inga vad jag vet. Det finns dock hybrider; Mio A702 är en kameramobil med inbyggd GPS (Nokia N95 har GPS, men lagrar tydligen ej positionen i EXIF), och Magellan har nyligen lanserat en GPS med inbyggd kamera.

Nikon med kopplad GPSKamera med kopplad GPS

Kompaktkameran Ricoh 500SE kan kommunicera med en GPS via Bluetooth och lägga in koordinater i bildfilen. Till mer avancerade systemkameror kan man koppla in sin egen GPS via kabel. Detta är dock både en dyr (till t ex Nikon D200 kostar själva kabeln över 1000 kronor!) och otymplig lösning, då man måste montera GPS:en någonstans i närheten av kameran. Man kan då skaffa sig eller bygga sig ett fäste till blixtskon, eller tejpa fast GPS:en på kameraremmen. En ännu dyrare lösning är att koppla Nikon mot en Bluetooth-GPS.

Använd GPS-färdspår

Färdspår i GPSOm man nu ändå har med sig en GPS för navigeringsbruk så finns det en alternativ, smidig lösning som ger tillräckligt bra precision för de flesta användningar. Genom att ha GPS:en påslagen under tiden man fotograferar och låter den spela in ett sk färdspår - en kontinuerlig loggning av hur GPS:en rör sig - kan man senare med ett hjälpprogram synkronisera färdspåret med bilderna.

För den som inte tycker sig ha någon användning av en vanlig GPS, men ändå vill lagra färdspår, finns sk GPS (data) loggers - små batteridrivna enheter som i sig är GPS-mottagare men bara kan en sak - lagra ett färdspår fortlöpande. Detta är små smidiga enheter med ibland mer minne för färdspår än en handhållen GPS, och kostar desutom lite mindre. Nackdelarna är att de inte alltid har samma precision som en vanlig GPS, och batteritiden kan vara sämre. Sony GPS-CS1 är en sådan (som inte fått så bra testresultat), men det finns en hel del andra fabrikat och modeller. Jag rekommenderar dock att köpa en lite äldre, begagnad GPS istället - se bara till att den har koppling till dator.

När man har ett färdspår från färden kan man senare, med ett hjälpprogram, synkronisera detta med bilderna baserat på tiden de togs. Programmet räknar ut den position man borde haft då man tog bilden, och kan sedan uppdatera bildfilerna med koordinaterna. 

Hur man använder denna metod skall vi kika närmare på i nästa kapitel:

Sida: 1 2 3 4 Nästa sida Visa alla 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-01-25 12:37   Håkan Friberg
Suverän information för oss med teknikfobi.
HåkanF
 
2008-01-25 20:39   tohenrik
Jätte bra skrivet.. fast en liten kul detalj!.. din GPS borde lära sig att den var på Kärsön.. Lovön är nästa ö!.. :-)
Fina bilder förövrigt!.. //Henrik
 
2008-01-25 23:38   Christer Lindh
Det är snarare jag som borde lära mig var jag befinner mig... :-) Och det visste jag faktiskt; klart det var Kärsön. Tack för påpekandet.
 
2008-01-28 16:01   pcarlsson
Hej, vill bara informera om Ricoh kameran. Den finns till försäljning i Sverige, distribueras av Carl Lamm AB, http://www.carllamm.se/digitalkameror.
Ricoh Caplio 500SE finns i två versioner, med Bluetooth resp. Bluetooth och LAN. Via Blutetooth skickas positionen från en extern GPS-mottagare till kameran. Informationen läggs med i bildfilen. Se länk för alternativa GPS mottagare, http://www.holux.com/JCore/en/products/products_list.jsp?pno=2
//pc
 
2008-01-28 18:36   @kebnekaise.nl
Thanks for the information. I'm just back from a trip to Chile/Argentina. During the days I had the GPS switched on to record the coordinates. With this information it was easy to move the information to the pictures.
 
2008-03-22 21:38   avslutad_230717
Perfekt information! Har laddat hem RoboGEO och håller som bäst på att geotaggar en massa bilder..Enkel ide som funkar väldigt bra!
 
2009-11-18 11:03   jasy
Nu kan man fotografera med sin GPS och få Geotaggade bilder direkt. Garmin Oregon 550t har en 3.2 MP kamera som fungerar bra. Om man använder Picasa och laddar upp till webbalbum så är bilderna positionerade automagiskt.
 

Läs mer

Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Det finns mycket att förundras över i naturen där växter, träd, moln med mera bildar både vackra mönster och monster tillsammans med vår fantasi. Nu ... 1 kommentar
Efter att nära 13 år förflutit sedan första besöket och flera år av inställda resor blev det äntligen av i somras! Målet med resan var att åter få ... 4 kommentarer
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev ... 1 kommentar

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg