Kebnekaisefjällen bortom Kungsleden

Kebnekaisefjällen är så mycket mer än Kungsleden och Sydtoppen. Här är några förslag på mindre välbesökta leder och toppar.

Av: Norris

Alla fjällvandrare kan hitta sina favoriter i Abisko- och Kebnekaisefjällen – vare sig du vill vandra bekvämt med lätt packning och bo i fjällstugor eller göra äventyrliga turer med långa bestigningar.

De senaste åren har jag vandrat hela somrarna i detta fantastiska område och tänkte här bjuda på några av mina favoriter. Jag söker mig gärna till färdvägar vid sidan av Kungsleden men kommer då och då till en stuga för att proviantera eller för att njuta av en bastu.

Bortom Kungsleden finns mycket att uppleva. Vad sägs till exempel om denna vy där Jojoleden passerar?   

I Selma Lagerlöfs berömda bok rider Nils Holgersson på ledargåsen Akka som kommer från Kebnekaise. Bland de andra gässen finns bland annat Yksi från Vassijaure, Kaksi från Nuolja och Kuusi från Sjangeli. Även om alla inte är lika kända är samtliga ”högfjällsgäss av bästa ätt!” försäkrar Akka.

Kebnekaise har ni kanske varit uppe på, och Kungsleden har ni säkert vandrat så jag tänkte ge lite tips på mindre besökta områden. Det blir både gässens hemorter och andra platser, men jag försäkrar att alla är av bästa sort!

En givande avstickare från Kungsleden

Kungsleden har mycket fint att erbjuda men med bara en extra dag kan du få så mycket större upplevelser. Ett förslag är att vika av från Kungsleden mellan Alesjaurestugorna och Sälkastugorna. Genom att istället gå via Vistasstugan och Nallostugan kommer du i närkontakt med dramatiska berg och får uppleva mer av fjällens karghet.

Visttasvággi är Kebnekaisefjällens vackraste och mest storslagna dalgång med både frodig grönska och dramatiska berg. Ingen annanstans i detta fjällområde upplever du lika stora kontraster och lika stora höjdskillnader till topparna. Den fem mil långa dalgången skär rakt in i ett av landets mäktigaste högfjällsområden och erbjuder både storslagna upplevelser och trivsam vandring.

Storslaget och vackert i Visttasvággi.

Genom hela Visttasvággi löper Visttasjohka som har sitt ursprung i några små jokkar i översta delen av dalen. Under sitt lopp fylls den på med både klart vatten och smältvatten från ett stort antal glaciärer. Jokken slingrar sig bitvis fram i vackra meanderbågar.

Området kring Nállu är ett av de mest fascinerande i svenska fjällen. Ur de trånga dalgångarna reser sig branta fjällväggar som avslutas i ovanligt vassa profiler för att vara i svenska fjällen med Nállu (nålen) som typexempel. Trots de dramatiska omgivningarna är området ändå lättillgängligt från Vistasstugan eller från Sälkastugorna.

Från öster ser Nállu ointaglig ut men den kan enkelt bestigas från västra sidan.

Nallostugan ligger strategiskt placerad som en naturlig mittpunkt och är perfekt att övernatta i om du går stugtur eller att utgå från för toppbestigningar.

På grund av det höga läget ligger snön kvar länge vilket kan vara bra att tänka på om du planerar att vandra tidigt på sommaren.

Som i Bohuslän – men i fjällen

Längs norska gränsen går en trevlig och intressant led som inte är så välbesökt. Jag har ju förstås sett den på kartan många gånger men inte tänkt så mycket mer på den. Men så för två år sedan beslöt jag att prova den, och sällan har jag blivit så glatt överraskad.

Det första som slår mig är hur annorlunda landskapet är. Omgivningarna påminner mer om Bohuslän än om andra närliggande fjällandskap. Berggrundskartan avslöjar att detta beror på ett långsträckt urbergsfönster. Fjällkedjan bildades när vulkaniska och sedimentära bergarter från havet pressades upp över urberget från väster, det vill säga över Norge och en bit in i Sverige. På vissa platser har fjällberggrunden med tiden eroderats bort och blottat urberget.

Urbra tältplats omgiven av urberg.

Du går långa sträckor över kuperad häll- och blockmark och måste ta dig förbi någon brant passage, men det finns även platser med friskt grönt gräs där du hittar underbara tältplatser. Här är det inte de storslagna vyerna utan det lilla landskapet som är den stora behållningen. 

Leden går mellan Katterjåkk och Unna Allakasstugorna. Från Katterjåkk kommer du nästan direkt upp på kalfjället vilket är speciellt trevligt om det är mycket mygg. I Katterjåkk finns restaurang och affär, och i Unna Allakasstugorna finns en liten butik.

Några kilometer norr om Unna Allakasstugorna rekommenderas en avstickare till Sjangeli (gåsen Kuusis hemort) där det finns intressanta lämningar från kopparbrytningen som började på 1600-talet. Om du besöker området i högsommartid kanske du noterar en stor mängd röda blommor på vissa platser. Det är fjällnejlika. Normalt stöter du endast på glesa bestånd men här växer de tätt precis vid kopparfyndigheterna eftersom den trivs med metaller i jordmånen. Detta har man utnyttjat som indikator inom malmletningen för bland annat koppar, zink och nickel. Kanske var det detta som gjorde att urbefolkningen kände till denna fyndighet.

Ett av de gamla gruvhålen vid Sjangeli. Under gruvtiden var det ett stort problem att gruvhålen fylldes med vatten och det fanns förslag på att tömma hela sjön Skáŋgalanjávri som synns i bilden. 

Stendalen och Trollsjön

Gearggevággi (som betyder stendalen) är fjällens märkligaste dal. I hela dess längd löper en unik formation av stora stenblock som kommer från norra Europas största bergras. Blockansamlingen tros ha uppkommit i slutet av istiden då dalen till största delen var framsmält, förutom på skuggsidan mot Vássečohkka. Vid ett eller flera stora ras föll stenblocken ned på isen och kanade in mot mitten av dalen. Ingen annanstans finns en liknande lämning i denna storleksordning från istiden.

Bland stenblocken ligger en liten stuga som används av forskare. Ser du den på bilden?

Dalen avslutas i en gryta inringad av branta bergväggar. Bakom en stor vall av stenblock hittar du Gearggevággis innersta hemlighet, Rissajávri eller Trollsjön som den även kallas. Det samiska namnet (rissa) syftar på färgen som är ”blå som brinnande svavel”. Näringsfattig tillrinning och svavelföreningar som löses ut ur de omgivande bergen gör att sjön är praktiskt taget livlös. Det är orsaken till det stora siktdjupet som vid mätningar visat sig sträcka sig ända till bottnen 36 meter ned. Detta gör Rissajávri till Sveriges, och troligen Europas, klaraste sjö.

Trollsjön ändrar ständigt färgton beroende på väder och varifrån du betraktar den.

Dalen är endast fem kilometer lång men erbjuder stora upplevelser. Den är lättvandrad och lämpar sig väl för en dagsutflykt. Du kommer enkelt hit med tåg eller buss till Låktatjåkka eller till Vassijaure (som gåsen Yksi kommer från). Grytan längst in i dalen har branta väggar men på ett ställe är det möjligt att komma upp och fortsätta mot Kårsavaggestugan eller mot Låktatjåkko fjällstation.

Abiskoalperna

Fjällområdet söder om Abisko är mest känt för Lapporten men har betydligt mer att erbjuda och är perfekt för kortare turer på några dagar.

Massivet genomkorsas av tre större och ganska smala dalgångar som mer eller mindre går i nord-sydlig riktning. Dessa är Ballinvággi, Nissonvággi och Čuonjávággi (Lapporten). I området finns även en kortare dal västerut mot Kungsleden och ett brett dalföre mot Kaisepakte i nordöst.

Färdvägarna i Abiskoalperna är till största delen lättvandrade, men det finns undantag! 

De olika dalarna har lite olika karaktär men är alla relativt lättvandrade och är väl värda att besöka. De kan utnyttjas som förbindelselänkar till andra fjällområden men Abiskoalperna lämpar sig även för kortare turer. Genom att kombinera två av dalgångarna kan du göra fina rundturer på några dagar med start och slut i Abisko.

Massivet kallas ibland för Abiskoalperna och mycket riktigt finns flera fina toppar där som lockar till bestigningar. Kanske gå upp på en topp i sommar och spana ner i Lapporten?

Nissončorru är lättbestigen och erbjuder en vacker vy ned i Lapporten.

Mystiska Mårma

Mårma-området ligger avsides från de stora färdstråken och miljön, som präglas av flera stora glaciärer, är extremt karg och högalpin. Båda dessa faktorer ger en viss mystik över området. Att dessutom betydelsen av namnet Moarhmmá (eller Mårma som det hette tidigare) är höljt i dunkel gör bara spänningen ännu större.

Det finns flera anledningar att komma hit – den högalpina miljön, bestigningstopparna och utsikterna. För den som inte älskar högfjällsmiljön kan dock den steniga och tillslutna karaktären ge ett vemodigt intryck.

Både enklare och svårare toppar kan bestigas från Mårmastugan. Vi kom upp på Lilla Höktoppen, men Stora Höktoppen kräver klätterutrustning så där tog det stopp.

Trots all sten går det att hitta några tältplatser, men Mårmastugan är strategiskt placerad. Den lilla prismastugan är sliten och har bara två britsar, men fungerar till övernattning för sex personer.  

Området kring stugan erbjuder speciella alpina upplevelser men du ser inte så mycket av det dramatiska från leden så stanna gärna någon extra dag här om vädret är bra och gör en bestigning.

Du tar dig ganska enkelt till Mårmastugan norrifrån men söder om stugan ligger det beryktade Mårmapasset (som egentligen snarare är en fjällrygg). Båda sidorna av Mårmapasset är branta med stora stenblock som bitvis är arbetsamma att passera. Norra sidan av passet är brantast och här är det viktigt att hålla sig till östra sidan för att undvika farliga svahällar där du annars kan glida ner.

Denna julidag låg det lite nysnö i Mårmapasset.

Uppför och nedför på Jojoleden

Trepassleden är en ansträngande färdväg som tar dig över tre pass genom Kebnekaisefjällens vildaste och mest alpina del. Eftersom vandringen går så mycket uppåt och nedåt kallas den också Jojoleden. Från passpunkterna får du dramatiska vyer längs högfjällsdalarna med sina långsträckta sjöar som är isbelagda långt in på sommaren. Om du är ute efter en utmaning och tycker om karg fjällnatur är detta en mycket givande sträcka.

Det blir mycket sten längs Trepassleden. Här är vi på väg uppför mittersta passet. Bakom syns Guobirjávrrit som till största delen är istäckt trots att det är mitten av juli.

Trepassleden går mellan Unna Räitastugan och Tarfalastugan. Hela färdvägen är mycket stenig och ansträngande, speciellt nedför passen om du inte hittar bra snöfält. Norra sidorna av passen har snöfält som ligger kvar en bra bit in på sommaren. Dessa är smidiga att utnyttja vid nedstigning och därför är färdvägen enklare att gå från söder än från norr, åtminstone tidigt på sommaren.

Unna Räitastugan är liten och sliten men har fjällens mest spektakulära läge.

Passet mellan Unna Räitastugan och Gaskkasvággi (passpunkt ca 1460 möh) är det svåraste. Den övre delen av passets nordsida är rejält brant och formad av en glaciär som nu i princip är försvunnen men det finns kvar ganska mycket is året om. Om det ligger snö här utnyttjar du detta. I annat fall måste du passera ett brant och stenigt parti på västra sidan

Tänk på att färdvägen är olämplig vid dåligt väder. Regn gör stenarna hala och utan sikt missar du den storslagna upplevelsen.

Alla dessa toppar

En toppbestigning är en fin krydda på fjällturen. Det är en härlig känsla att komma upp på en topp och du belönas med nya perspektiv när du kan följa vattendrag och dalgångar med blicken. Kebnekaisefjällen är med sina djärvt utmejslade massiv kanske Sveriges bästa område för toppbestigningar.

Kebnekaises sydtopp är Sveriges högsta punkt och är förstås ett måste för den topptursintresserade men det finns så mycket mer och här är några förslag.

Om du tar linbanan är det bara drygt 250 höjdmeter kvar till toppen av Njullá (som gåsen Kaksi kommer från).

Kaskasatjåkka är Sveriges fjärde högsta topp och definitivt en av Kebnekaisefjällens bästa utsiktspunkter.

Drakryggen är en av Kebnekaisefjällens intressantaste bestigningar.

Tjäktjatjåkka bestigs inte så ofta men är antagligen den finaste toppen i Nallo-trakten.

Mer information om bland annat färdvägarna och topparna i denna artikel finns i min rykande färska guideboken ”Fjällvandra kring Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen”. Den täcker hela området mellan Torneträsk och Akkajaure.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-05-26 14:07   avslutad210712
Betygsätt gärna: 5
Skoj att se att någon annan hittat och uppskattar Kebnekaise/Abisko-fjällen utanför Kungsleden.
 
2015-05-26 19:47   HansP
Betygsätt gärna: 5
Toppen Fredrik, du har verkligen lyckats pricka in godbitarna på ett koncentrerat sätt !
/Hans Pettersson, Svenska fjällklubben.
 
2015-05-26 21:54   Norris
Kul att ni gillar min artikel. Jag har vandrat här i över 20 år och upptäcker nya saker varje gång.
 
2015-05-27 01:53   arniklasses
Betygsätt gärna: 5
Jag köpte nyligen Sarekboken, och det är ett gediget jobb som har gått in i den. Jag gillar att Fredrik lägger stor vikt vid toppbestigningar, vilka bjuder på fjällens mest intensiva upplevelser. Att folk i ur och skur kryper nere i dalarna är för mig svårförståeligt, när det finns så mycket mer att se.
Avstickaren till Vistasstugen borde egentligen vara standardvägen genom området. Kungsleden runt Tjäktja är långt ifrån lika dramatisk.
En annan grej som också är noterbar är att det ofta är kringliggande toppar till högre toppar som erbjuder de mest betagande utsikterna, och att ta småtoppar i olika massiv är väldigt givande ur det avseendet -- det är ju utsikten som räknas (vid sidan av prestationen, om man vill förhäva sig). I somras besteg jag de flesta av topparna i Reaiddáčohkkamassivet (vilket kanske kommer att resultera i en artikel i något av de kommande numren av tidskriften Fjället), och stupen mot Visttasvággi och Stuor Reaiddávággi är oerhörda! Men från huvudtoppen kan man inte uppfatta mycket av det spektakulära. Man kan, och bör, förlänga sina toppturer för att få ännu mer varierade upplevelser, speciellt om man har kapaciteten för det.
 
Svar 2015-05-27 06:52   Norris
Ja vist är det härligt med utsikterna. När vi besteg Räitatjåkka gick vi också fram till kanten och kikade ner i Stuor Reaiddávággi, riktigt häftigt! Precis som du skriver är det givande att ta till lite extra på toppturerna och inte bara ta toppen. Bästa vyerna får ofta kring topparna. Ser fram emot en artikel.
 
2015-05-27 12:56   Karpaterna.se
Betygsätt gärna: 5
Otroligt fina bilder och bra tips, tack!
 
2015-05-27 14:30   PepsAdventures
Betygsätt gärna: 5
Superfina bilder och inspirerande text! Intressant bild på Kaskasapaktes imponerande nordvägg.
 
2015-05-28 09:03   Leech
Betygsätt gärna: 5
Grymt härlig och inspirerande läsning toppat med kanonfina bilder!
 
2015-05-28 11:33   salgo601
Skall vara i Abiskojaure i sommar så boken köps idag och alla tips mottages....
 
Svar 2015-05-28 15:25   Norris
Om jag hade en dag extra i Abiskojaure skulle jag bestiga Giron. Finast utsikt får man från någon av småtopparna mot stugan till. Häftig utsikt över Gorsavággi får man från fjällryggen norr om Abiskojaurestugorna. Kanske gå till Kårsavaggestugan och sova en natt där? Bergrummet nära Abiskojaurestugorna är intressant att besöka.
 
2015-05-28 13:48   christerb
Betygsätt gärna: 5
Fina bilder. Har du använt en och samma brännvidd? Vilken?
 
Svar 2015-05-28 15:29   Norris
Jag har använt objektivet Tamron 28-75 mm på Canon 5D för nästan alla bilder. Det är ett skarpt objektiv som dessutom är lätt och billigt för att ha bländare 2.8. Någon bild har jag tagit med Canon 7D och Canon EF-S 17-85, men det objektivet kan jag inte rekommendera eftersom det inte har så bra skärpa (märks på större förstoringar)
 
2015-05-28 23:17   FjällSmultron
Betygsätt gärna: 5
Jättefin genomgång, vackra och dramatiska bilder som lockar!

Här är svar på din undran om vad Moarhmma betyder. När jag skrev min första fjällbok, "Fjällsmultron och andra berättelser" intervjuade jag Henrik Sarri i Nikkaluokta om ovanligare samiska namn. Jag var/är intresserad av det. Han sa:

-- Innan det kommer oväder så väsnas det kraftigt från det fjället. Moarhmma betyder dåna.
 
Svar 2015-05-29 06:46   Norris
Det finns mycket som lockar i Kebnekaisefjällen :-)

Jag är också mycket intresserad av samiska betydelser och har hört att Moarhmma betyder att det dånar men har inte kunnat bekräfta det tidigare.

"Fjällsmultron"- böckerna ger intressanta tips så dem kan jag rekommendera.
 
2015-05-28 23:37   salgo601
Jag har 6 veckor i Abiskojaure.... blir många vändor upp på Giron... ;-) Boken köpt...
 
2015-05-29 11:46   Curt V
Betygsätt gärna: 5
Lockande och initierad text, men storslagna bilder! Man blir verkligen sugen på att besöka alla de platser du beskriver. Skall själv vandra från Elevegård upp tillSjangeli denna sensommar. Har inte bestämt varthän det bär av sedan. Antingen Katterjokk eller vidare mot Nikkaluokta.
 
2015-06-02 01:39   arniklasses
Du måste ha fått en bättre kopia av 28-75:an än vad jag har fått. Min är superskarp över 2/3 av bilden men i ett av hörnen är den värdelös (asymmetriskt alltså). Jag kör numer med Nikon 24-120 mm, men är inte helt nöjd med den generella skärpan; emellertid har jag inte skickat in den för justering. Hur fick du tag på ditt exemplar - nytt eller begagnat?
 
Svar 2015-06-06 13:06   Norris
Jag köpte den ny. Har för mig att det var på Cyberphoto.
 
2015-06-12 19:54   Karhu
Betygsätt gärna: 5
Härlig beskrivning. Hann göra 35-40 turer i dessa fantastiska områden innan knäartrosen "tog mig".
En topp jag/vi aldrig lyckades med (men alltid ville upp på) trots fyra försök var Kaskasatjåkka (alltid för mycket snö när jag/vi väl hamnade i passet) mellan Kaskasatjåkka och Tarfalatjåkka, sist snö till midjan i september). Tarfalatjåkka använde vi någon gång som passageväg från Tarfala till Kaskasavagge (jag kanske inte borde vara förvånad över att mitt knä är uppgradet från ben/brosk/ben till krommolybdenstål o plast efter rätt många liknande tilltag med full turpackning). Kul att se bilderna och hoppas ni får många njutbara år (som jag fick) i dessa "häftiga" områden
 
2015-07-18 15:19   junior62
Skulle vilja göra denna resa till kebenikaise! Finns det några turer hit! Där man åker i grupp.
 
Svar 2015-08-11 14:36   Norris
Ursäkta min sena kommentar men jag har precis kommit hem från fjällen :-) STF har ett antal fjällturer varje år. Bearfoot North anordnar också fjällturer. Om man är medlem i Svenska fjällklubben eller i Friluftsfrämjandet kan man hänga med på deras turer. Det finns säkert flera som anordnar turer men dessa är de jag kommer att tänka på nu. Hoppas att det är till hjälp.
 
2016-06-28 22:23   Matilda3
Betygsätt gärna: 5
Wow! Vilka bra tips! Och fina bilder!
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg