Isklättring vid Njupeskär

Av: ulindh

Några förhållningsregler och tips
Isklättring är tillåten på Fulufjället/Njupeskär som en del av det aktiva friluftslivet i nationalparken. Det är dock förbjudet att utanför isklättringssäsongen klättra i kanjonen vid Njupeskär pga. av rasrisken. Isklättrings-säsongen sträcker sig från 1/12 till 1/4.

Isfallets bredd medger inte fler än två replag samtidigt. Det är onödigt att öka risken för olyckor, respektera därför detta och invänta din tur.

Det är inte tillåtet att sätta upp fasta förankringar i anslutning till fallet. (Se även de regler som gäller för Nationalparken.)

Se alltid till att personer som inte är klättrare inte finns under isfallet samtidigt som du klättrar. Nedrasande is och människor utan hjälm och vana är ingen bra kombination.

Fallet är av svårighetsgrad 4, den enklaste vägen upp. Känner du dig inte säker på klättring i den graden, undvik att klättra fallet den här gången, öva dig istället på mindre isfall tills du känner dig säker. Isfallet ligger avsides och det finns inga ordnade förankringar för räddning uppifrån. GSM-telefon fungerar såväl nedan som ovanför fallet. Om olyckan är framme oavsett vilken slags besökare du är - ring 112 och begär fjällräddningen.

Nedstigning efter isklättring bör ske ca 400 m norr om fallet, därefter i östlig riktning rakt ner i riktning mot bron nere i kanjonen. Första biten följer man en ränna för att därefter komma ut på en brant sluttning ner i riktning mot bron. Observera lavinrisken i området. Besökare vintertid såväl som sommartid bör iaktta stor försiktighet för att inte orsaka ras som kan skada andra besökare.

Det är inte tillåtet att övernatta i stugorna strax innan fallet annat än i nödfall. Håll stugan ren och snygg och har någon råkat glömma skräp kvar ta med det till soptunna vid parkeringen. Om du tältar gör det nere vid parkeringen så har du nära till bilen, toalett och soptunnor.

Hjälp oss att följa dessa enkla förhållningsregler och hjälp oss att vårda nationalparken.

Dalarnas Klätterklubb
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg