Hålla värmen i sovsäcken

Är du orolig för att frysa på nästa tur? Med några tips ökar dina chanser till en god natts sömn utan att lägga många tusen kronor på varmare sovsäck.

Av: ulindh

Är du orolig för frysa på nästa tur? Med några (nästan) gratis tips ökar dina chanser till en god natts sömn utan att lägga många tusen kronor på varmare sovsäck.

Det är inte bara upp till kung Bore att bestämma om man ska få en behaglig natt ute. Vad du kan göra för att få en behaglig natt trots att temperaturen sjunker är för omfattande för att ta med på bara en sida. Den här artikeln tar mest upp saker som inte har med utrustning att göra. Jag har tidigare skrivit på min blogg om vad man ska tänka på när man köper sovsäck och liggunderlag, samt hur man ska klä sig för att hålla värmen när man ligger i sovsäcken.

Fötterna är mest utsatta
En sovsäck är långsmal, mest värme produceras i magen och bröstkorgen. Värme leds ned i benen genom blodådrorna, men ibland är det för lite värme som transporteras ned. Fötterna är därför mest utsatt för att frysa och kräver extra omtanke.

Vaknar du av att du fryser på tårna är den mest effektiva åtgärden att lägga sig i fosterställning, ta av dig sockorna och värma med händerna. En trång sovsäck ger mindre luft som ska värmas upp, men för trång betyder att du inte kan dra upp knäna.

Sovsäckens fotända kan värmas upp med hjälp av en vattenflaska. Se till att köpa en flaska som klarar ordentligt varmt vatten, gärna kokande. En stor flaska håller värmen länge, en liten kan du lägga i en socka för att torka den under natten.

Har du med en dunjacka eller tröja som du inte behöver när du sover? Du kan lägga den som extra isolering runt dina fötter.

Det kan vara lockande att lägga fötterna på något för att isolera bättre mot kylan underifrån. Det är en dålig idé om fötterna kommer högre upp än kroppen. Det gör att mängden varmt blod som pumpas ned till fötterna minskar.



Tips för hela kroppen
Nästan alla sovsäckar har blixtlås. Tillsammans med snörena som reglerar öppningen ger det minst två sätt att bestämma hur mycket luft som kommer ned i sovsäcken. Den bör i tillägg ha en krage som kan dras åt runt halsen. Då kan du ha en stor öppning framför ansiktet, men samtidigt stoppa den kalla luften. Åtdragen krage, halsduk och balaclava gör underverk för värmen i den övre delen av kroppen.

När stjärnorna lyser i kapp med norrskenet är det lockande att rulla ut liggunderlaget på marken och njuta av himlen till man somnar. Dessvärre är det de klara nätterna det är kallast. Tältduken är tunn, men skapar ett varmare mikroklimat.

Speciellt dunsovsäckar måste torkas när du får möjlighet och skakas för att dunet ska bli luftigare. Ta som vana att skaka lite varje gång du tar ut den. Dunsockorna får bäst upp sin volym genom att kasta dem hårt mot liggunderlaget.

Ät en ordentlig måltid som kräver mycket energi att bryta ned. Tillsätt fett, beachkroppen är vilket fall som helst inte det mest optimala på vinterfjället. Lagom mycket reservproviant runt magen är bra både för att hålla värmen och orka långa dagsetapper.

Många säger att man borde springa runt lite innan man kryper ned i sovsäcken för att ha bra startvärme. Jag tycker ofta att jag måste hålla på en lång stund för att märka någon större effekt. Jag föredrar att krypa ned i sovsäcken, även om jag är kall, och försöka få upp värmen i den. Bäst är att krypa ned när tältet är rest och hålla sig i sovsäcken så mycket som möjligt fram till det är dags att packa ned lägret. Att jag tillbringar betydligt mer än halva dygnet i sovsäcken när dagarna är korta är inte ovanligt.

Till Staffans blogg.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-01-11 11:18   username2
Fuktspärrpåse gör underverk.
 
2017-01-11 11:56   vandrafjäll
Dubbla liggunderlag för att minska snösmältningen under tältet.
 
2017-01-11 18:37   skogsbaronen
Med ett Exped med inbyggd pump får man upp värmen per automatik =)
 
2017-01-11 18:38   h.karlsson
Bra tips Staffan!
Ytterligare tips: Lägg termos och chokladpulver/motsvarande nära huvudet för att enkelt kunna tillföra kroppen lite varmt och sött som dryck under natten när man vaknar och fryser.
 
2017-01-12 09:45   Minnatur
Glöm inte det viktigaste... att kissa om man är kissnödig. Det krävs mängder av energi för att hålla vätskan i kroppen varm. Töm blåsan och du slutar att frysa, energin kan fortsätta värma kroppen istället!
 
2017-01-12 16:18   URB65
Har man en flaska, typ. Nalgene, kan man koka upp vatten och fylla upp. Sedan har man flaskan inne i sovsäcken, antingen mellan benen eller vid fötterna. Eventuellt kan man linda in den så man inte bränner sig på den. Det är dock viktigt att man kan lita på att den håller tätt.
 
2017-01-13 08:08   Daniel Vilhelmsson Wesén
Finns som sagt mycket som hjälper.
Nalgene med varmflaska vid ljumskar, armhålor eller mage. Att byta om till kläder som du inte vandrat i hela dagen, att tömma blåsan, mössa på huvudet, äta innan så du har energi, inte torka kläder i sovsäcken (du ska sova och återhämta dig i sovsäcken), inte ha en för stor/lång sovsäck då allt ska värmas av dig, kunna dra åt på ett bra sätt med kjol och runt huvudet så att inte varm luft byts mot kall när du rör dig, ha en flärp vid blixtlås för att minska kylan som kommer in via blixtlås, isolera bra från marken och ev gräva köldhål om det är snö ute =)
 

Läs mer

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg