En majoritet av markägarna värnar om allemansrätten

Av: admin

Drygt 70 procent av landets skogsägare slår vakt om allemansrätten i sin nuvarande form. Det framgår av en enkätundersökning publicerad av ATL förra året. Undersökningen visar också att nästan var tredje skogsägare har haft problem med allmänheten på sina marker, men att turismens störningar är minimala.

Allemansrätten har diskuterats livligt under de senaste veckorna. LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) har föreslagit att lagen ändras och att allemansrätten för kommersiella aktörer upphävs. Ett förslag som riskerar att lägga en kall hand över flera tusen seriösa och småskaliga natur- och ekoturismarrangörer runt om i Sverige. I en rad inlägg hänvisar LRF till ett växande missbruk av allemansrätten från företag som bedriver vildmarks- och naturturism, forsränning, ridning eller terrängcykling. Men stämmer den bilden?

Förra året publicerades en större enkätundersökning i LRF:s egen tidning ATL (Lantbrukets Affärstidning). Över tusen skogsägare med mer än fem hektar skog besvarade bland annat två frågor om allemansrätten, och 30 procent angav att man hade besvär med allmänheten på sina marker, men samtidigt att gruppturism var ett mycket litet problem.
Störst besvär hade man med nedskräpning (13 %), motortrafik på enskild väg (10 %), ridning (8 %) och snöskoterkörning (7 %). Vidare svarade fem procent av skogsägarna att man hade problem med terrängkörning, eldning/grillning och störande parkering. Mindre problem hade man med organiserad svamp- och bärplockning (4 %), orienteringstävlingar (2 %), tältning & husvagnar (1 %), gruppturism som kanot (1 %) och avslutningsvis - annat (4 %).
På frågan om allemansrätten ska begränsas svarade 21 procent av samtliga skogsägare ja, men över 70 procent ansåg att det är bra som det är. Resterande visste inte och någon enstaka procent ville utöka allemansrätten.

- Den här enkätundersökning är hämtad från en av LRF:s egna tidningar, och resultatet motsäger den bild som ständigt målas upp av LRF med Fredrik Bonde i spetsen, förklarar Ulf Lovén, Ekoturismföreningens ordförande, och fortsätter.
- Att nästan var tredje markägare har problem med allmänheten är ytterst allvarligt och det är då förståligt att drygt 20 procent vill se inskränkningar. Men sist bland alla olika problem kommer turismen. Det är illa nog, eftersom vår ambition är att överhuvudtaget inte finnas med som ett bekymmer. Men undersökningen visar att LRF har gjort en höna av en fjäder, när seriösa natur- och ekoturismföretagare oförtjänt fått klä skott för problem, intrång och störningar som orsakas av andra.

Ekoturismföreningen menar att det handlar om en växande grupp friluftsovana storstadsmänniskor. Personer som på egen hand ger sig ut till en nyupptäckt strand, samlas för en grillkväll vid sjön, tar en svamptur i skogen eller rider iväg med den egna hästen. Enskilda individer, som ibland lämnar kvar skräpet i naturen, inte förstår skillnaden mellan allmän och privat väg, och som grillar och eldar på ett vårdlöst vis.
Markägaren Tore Österman på Östra Lagnö utanför Stockholm är en av de drabbade, och i anslutning till undersökningen vittnar om problemen.

- När Tore Österman säger att ”allemansrätten har blivit en slags rätt för alla att göra precis vad som helst på markerna”, kan vi bara instämma, säger Ulf Lovén.
- Därför blir det dubbelt tragiskt när LRF först gör svensk natur- och ekoturism till syndabock, och sedan lägger ett förslag som hotar företagens framtid. Tillsammans med andra former av organiserat friluftsliv, som scouter, Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen, är naturturismen faktiskt en av de goda krafterna, som kan och vill bidra till en lösning av de verkliga problemen.
- Fler människor behöver uppenbarligen hjälp att ta sig ut i naturen på ett respektfullt vis. Då kan ju bland annat lokala naturturismföretagare erbjuda olika former av organiserade upplevelser. Dessutom på plats i skog och mark kan dessa guider även tipsa andra mindre vana besökare, vänligt hjälpa dem tillrätta som av okunskap eller respektlöshet är på väg att göra fel och hålla berörda markägare informerade.
- Ju fler seriösa och professionella kanaler det finns ut i svensk natur, desto mindre problem för markägarna. LRF:s förslag om att upphäva den fria rörligheten för svensk naturturism är därför inte bara ett angrepp på fel aktör. Det är samtidigt ett påhopp på en strategisk partner, som verkar för ordning och reda i den svenska naturen och för att mer av turismens intäkter ska komma landsbygden till godo, avslutar Ulf Lovén.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-04-07 21:49   niking
Det var väl inte riktigt vad som stod i ATL-artikeln http://www.atl.nu/skog/allemansratten-ifragasatt-av-skogsagare

Rubriken säger det mesta...
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg