Bokrecension: Torka mat

I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv.

Av: ulindh

"Torka mat" av Eric Tornblad -  är en bok där han summerar resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på hemmatorkade råvaror.

Jag började bläddra i boken och blev direkt inspirerad av de färgrika bilderna. Boken visar på att torkningen av mat, inte bara är till för friluftslivsbruk utan även för att ta vara på det man själv odlat och det som finns i trädgården.

I introduktionen får man veta mer om utrustning och lufttorkning inomhus, mattorkar både färdiga och hur man kan bygga en egen. Du får också veta hur du förbereder olika produkter inför torkningen, ångkokning, stekning eller förvällning etc. Allt detta för att bibehålla färg, smak och näringsämnen.

Boken är bra indelad med färgmarkeringar på sidorna för olika ämnesområden, frukt och bär, grönsaker och örter, proteinrika livsmedel, kolhydratrika livsmedel och vattenrika livsmedel. Ungefärliga tider för både torkning i luft, ugn och tork. Det finns också tips på flera alternativ för förvaring av de färdigtorkade produkterna.

Torkrecepten varvas med recept på maträtter och även intervjuer med flera friluftsmänniskor och en företagare inom torkbranschen.

Känslan man får när man läser boken är att det mesta går att torka, och oavsett om man tänkt sig att torka all mat själv till en vandring eller ej så går det ju att piffa upp färdigköpta torkade maträtter med egna torkade favorittillbehör. Sedan kan man förstås även använda de torkade produkterna till maten man lagar hemma.

Jag tycker den här boken ger mycket inspiration till att torka sin mat och laga den och den passar lika bra till nybörjaren som den som redan torkat sin egen mat en del.

Mitt första stora torkprojekt kommer bli att torka alla produkter till en ratatouille.

Titel: Torka mat
Författare: Eric Tornblad
Förlag: Calazo Förlag AB Calazo
ISBN 9789186773816

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-08-27 22:07   skogsbaronen
Om det var den där jag bläddrade i på Intersport (vilket jag är ganska säker på), så tyckte iaf jag att den var rörig.

Recepten var insprängda i texten och det var mkt svårt att leta upp det man sökte.

Bra tips och recept, men för mig som nybörjartorkare kändes den för rörig helt enkelt.

/Tomas
 
2012-08-30 12:18   LonelyWolf
Jag har precis lånat mitt ex på Karlshamns bibliotek.
Så ett tips är att fjärrlåna den från Karlshamn å provläsa innan om du är osäker.
Efter jag har läst den så blir det att köpa en egen .
lättöverskådlig och super enkla recept.
De färgade kapitel som jag tyckte var smarta var Proteinrika livsmedel och Kolhydratrika livsmedel.
God tork stund :)
 
2012-11-01 11:05   heppen
Tror det var den jag bläddrade i på Naturkompaniet och förutom att bli inspirerad till att torka själv så fastnade jag vid recepten på att göra egna 'bars' ( typ Snickers ) av olika frukter, nötter och puréer mm.

Ett klart framtida inköp!
 
2012-11-01 15:27   sofiah
Jag tycker att boken är otroligt användbar. Lånade den av en släkting. Hoppas få den till jul... Jag har dock inte fått lika lyckade resultat vid torkning av t.ex. kyckling som de verkar ha fått i boken. Däremot är deras bars en hit. Man kan variera som man vill. De mättade länge och var lättare att hantera än nötter och frukt separat. Kommer att prova igen mer mer nötter och frön än förra gången. Funkar fint i fjällen och vid träning.
 
2013-07-12 07:02   Skipjack
Håller med Tomas Jansson i första kommentaren. Boken kändes ostrukturerad i mångt och mycket. Man saknar helt klart samlade faktarutor. Nu får man bläddra bort och fram för att hitta det man söker. Annars fyller boken ett litet tomrum och visst finns det mycket bra saker!
 

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ...

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg