Bokrecension: Torka mat
I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv.
Av: ulindh
"Torka mat" av Eric Tornblad - är en bok där han summerar resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på hemmatorkade råvaror.
Jag började bläddra i boken och blev direkt inspirerad av de färgrika bilderna. Boken visar på att torkningen av mat, inte bara är till för friluftslivsbruk utan även för att ta vara på det man själv odlat och det som finns i trädgården.
I introduktionen får man veta mer om utrustning och lufttorkning inomhus, mattorkar både färdiga och hur man kan bygga en egen. Du får också veta hur du förbereder olika produkter inför torkningen, ångkokning, stekning eller förvällning etc. Allt detta för att bibehålla färg, smak och näringsämnen.
Boken är bra indelad med färgmarkeringar på sidorna för olika ämnesområden, frukt och bär, grönsaker och örter, proteinrika livsmedel, kolhydratrika livsmedel och vattenrika livsmedel. Ungefärliga tider för både torkning i luft, ugn och tork. Det finns också tips på flera alternativ för förvaring av de färdigtorkade produkterna.
Torkrecepten varvas med recept på maträtter och även intervjuer med flera friluftsmänniskor och en företagare inom torkbranschen.
Känslan man får när man läser boken är att det mesta går att torka, och oavsett om man tänkt sig att torka all mat själv till en vandring eller ej så går det ju att piffa upp färdigköpta torkade maträtter med egna torkade favorittillbehör. Sedan kan man förstås även använda de torkade produkterna till maten man lagar hemma.
Jag tycker den här boken ger mycket inspiration till att torka sin mat och laga den och den passar lika bra till nybörjaren som den som redan torkat sin egen mat en del.
Mitt första stora torkprojekt kommer bli att torka alla produkter till en ratatouille.
Titel: Torka mat
Författare: Eric Tornblad
Förlag: Calazo Förlag AB Calazo
ISBN 9789186773816
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Knop
- Naturområden Tälta på Vens "inland"?
- Allmänt om friluftsliv Olav Thon har gått bort 101 år gammal
- Miljöpåverkan Tillförlitliga naturskyddsföreningar att donera till?
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Vilda djur Vilket djur?
- Allmänt om friluftsliv UPPHITTAT! GPS-KLOCKA
Recepten var insprängda i texten och det var mkt svårt att leta upp det man sökte.
Bra tips och recept, men för mig som nybörjartorkare kändes den för rörig helt enkelt.
/Tomas
Så ett tips är att fjärrlåna den från Karlshamn å provläsa innan om du är osäker.
Efter jag har läst den så blir det att köpa en egen .
lättöverskådlig och super enkla recept.
De färgade kapitel som jag tyckte var smarta var Proteinrika livsmedel och Kolhydratrika livsmedel.
God tork stund :)
Ett klart framtida inköp!