För absolut bästa resultat, framför allt när man torkar grönsaker, lök, frukt och rotfrukter bör man inte använda en ugn när man torkar. Många ugnar kan inte hålla lägre än 50 grader. Då kan t ex lök bli brun och oaptitlig. Dessutom, har man en vanlig ugn, och inte en varmluftsugn, kan det bli för lite ventilation. Fukten transporteras inte ut ur ugnen. Luften i ugnen blir mättat av fukt och mycket fukt stannar därför kvar i maten, som värms upp istället.
Så, istället bygger man sig en liten torkanläggning. Till det behöver man en stor pappkartong modell flyttlåda, en värmefläkt, lite myggnät, några trådbackar (t.ex. från en garderob), samt eventuellt en bakplåt.
Man kan fästa trådbackarna med snören eller med tunna blompinnar, som man sticker tvärs igenom kartongen. Jag brukar fästa fast en back med hjälp av snören i nederdelen av kartongen. I överdelen fäster jag sedan en trådback med två blompinnar, så att jag lätt kan ta loss den övre backen när jag fyller på. Under kartongen kan man lägga en bakplåt eller en braspanna som samlar upp den mat som ramlar ner.
Tänk på brandfaran. Placera inte fläkten rakt under kartongen, utan en bit ifrån, så att den tar in luft från rummet och blåser in den under torkställningen.Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Mjölkpulver
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver