Sörmlands Ultra Marathon 12/10

I mitten av oktober går Sörmlands Ultra Marathon av stapeln - ett långlopp på 50 KM längs Sörmlandsleden. Per-Erik Malmqvist som deltog förra året berättar om loppet som han ser som en av årets höjdpunkt för alla långlöpare!

Av: peppe_malmqvist

David Elmfeldt
Foto: David Elmfeldt

För många är Lidingöloppet avslutningen på sommarens löpartävlingar. Andra ser det som årets höjdpunkt - ett klassiskt långt terränglopp. För den som dock är sugen på ett riktigt tufft terränglopp eller att se till att få en riktig löparutmaning i Stockholm, finns en chans till innan vintern kommer – Sörmlands Ultra Marathon – 50 km terränglöpning!

SUM, som arrangeras av Stockholms Långdistansklubb (SLDK), går i år av stapeln den 12:e oktober. Förra året lockade loppet ett femtiotal löpare. Av dessa kom de allra flesta i mål och enbart ett fåtal bröt. Vinnare i herrklassen blev Martti Mustonen från Rånäs 4H på 4:09:48 och damklassen vanns av Kajsa Friström från Fredrikshof på 4:38:20. Men än har inte ”Ultra-Rune” ställt upp i loppet så nog bör banrekordet kunna putsas ner en bit under 4 timmar. En och annan långlöpare eller orienterare bör också kunna sänka banrekordet en bit.

Klarar du SUM?
Det finns egentligen ingen vedertagen definition på ”ultramarathon”, utan många brukar definera det som ”allt som är längre än ett vanligt marathon”. Någon form av minimilängd på 50 km brukar dock vara vanligt. Därför får man se SUM ett utmärkt prova-på-ultra-lopp. I och med att banan dessutom till stor del går i terräng är loppet mindre slitsamt på kroppen än ett asfaltslopp. Flera löpare som jag pratat med är övertygade om att om man klarar av Lidingöloppet eller ett marathon bör man klara av SUM. Självklart får man inte gå ut lika hårt och man bör vara bra förberedd. Att pressa sig igenom ett 50 km-lopp utan att vara riktigt förberedd är att utmana ödet.

Njut av naturen
I ett tidigare referat kallade jag Björklidens Fjällmarathon för Sveriges vackraste marathon-bana. För rättvisans skull får vi väl utse SUM till Sörmlands vackraste ultramarathon! Och visst är banan väldigt vacker. Till stor del går loppet på Sörmlandsleden och i oktober när skogen håller på att ta höstens färger är det en njutning att springa på Sörmlandsleden.
En stor tjusning med ultramarathon är just att loppen blir mer av ett äventyr än tidsfixerad löpning. För de flesta som springer 50 km+ är det viktigare att ta sig i mål, göra ett bra lopp och njuta av dagen, än att sänka sitt personbästa med någon minut. Under ett långlopp hinner man med att titta på naturen och utsikten.

Loppet
Starten på SUM går i Björkhagen söder om Stockholm. Därifrån ska deltagarna ta sig längs Sörmlandsleden ner mot Alby via Tyresta nationalpark och förbi Åva. Där tar en landsvägssektion vid och leder deltagarna vidare fram till Sipängen, varefter loppet går tillbaka på Sörmlandsleden och avslutas vid Rudans gård i Haninge. Bastun i fritidsgården lär uppskattas av många!

Man ska ha klart för sig att vissa delar av banan är mycket kuperade. Även om vissa sektioner går på väg är det då rakt inte frågan om något ”road race”. Sörmlandsleden är till viss del ganska krävande med mycket rötter och sten i vägen. Räkna alltså inte med några rekordtider.
Eftersom antalet kontroller och vätskestationer är begränsat rekommenderas deltagarna starkt att bära med sig någon form av vätskeflaska. Viss mat och tilltugg finns längs banan men en Powerbar eller liknande skadar inte att ta med i fickan.

Tänk på att det finns stor risk för att du efter dessa tuffa 50 km terränglöpning inte är i form för att köra bil hem efter loppet. Försök alltså att ta dig till och från loppet genom samåkning eller kommunalt. För folk i Stockholmstrakten är det lätt att ta sig till och från loppet med buss eller tunnelbana.

Ultramarathon på gång
Trots att Sverige är ett land fullt av många duktiga löpare och orienterare är antalet ultramarathon och terrängmarathon begränsat. Visserligen finns ett antal tvådagars fjällorienteringar som FEM och BAMM, men antalet rena ultramarathon är få och marknadsförs inte särskilt hårt eftersom de flesta av dessa är arrangerade av ideellt arbetande entusiaster.
Från SLDKs sida är förhoppningen att SUM ska växa och bli ett anrikt långlopp. Något som SUM säkert har möjligheten att bli. Fast visst skulle långlopp som SUM i Sverige inte lida av att en sponsor gick in och hjälpte till, t ex på samma sätt som skotillverkaren Montrail gjort i USA med arrangemanget av Ultra Cup.
Tills dess det händer i Sverige får vi glädja oss åt entusiaster som SLDK. Rykten säger för övrigt att folket inom SLDK funderar på att arrangera både 6-timmars löpning och ”offroad duathlon” – utmaningar som många säkert ser fram emot!

Inför årets SUM önskar vi arrangörerna lycka till! Deltagarna kan se fram emot en skön hösttur i skogen!

Fem frågor till SLDK om SUM 2002
Inför årets lopp passade jag på att fråga Roger Nilsson och Thomas Lummi från SLDK lite om årets lopp.

Hur kom ni på idén med SUM?
Roger Nilsson och Johan Fogelberg tänkte -99 anordna ett långlopp mellan Björkhagen och Rudan. När bl a Thomas Lummi kom med i klubben och klubben växte så blev det ett realistiskt mål. År 2000 blev det tyvärr inställt pga för få anmälda. År 2001 var första gången SUM arrangerades med gott resultat och vi såg möjligheter för att bli ännu bättre 2002!

Sker några förändringar i år?
Det blir tydligare markering av banan så tveksamheter undviks. Lite annorlunda vid Rudan för att förtydliga att man skall ut på en "slut-loop" innan man slutligen når målet.
Efter 25 km så kommer det dessutom att bli ett backpris där det bli kontanter till första dam och herre samt även ett Hederspris.

Förra året sprang en del löpare fel. Vad gör ni för att undvika det i år?
Utanför leden kommer det användas skyltar och pilar och även snitslar, och nu så kommer 5,10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 42195, 45 och 50 km-markeringar att finnas. Sen så drillar vi MTB-cyklisterna som visar vägen i år så de inte blir lurade som förra året pga sabotage.

Har ni några råd för löpare som inte genomfört ett ultra-lopp tidigare?
Kan man springa t.ex. Lidingöloppet eller Stockholm Marathon så kan man springa ett ultramarathonlopp. Det handlar till stor del om att se sina möjligheter. En vettig och realistisk träningsplanering är såklart viktig.

Planerar SLDK att ordna fler ultra- eller trailrunning-lopp framöver?
SUM är ett mål. Kanske blir det någonting annat i framtiden. Ju fler medlemmar vi får, destå lättare kan vi ordna t.ex. funktionärer. Vi låser oss inte vid enbart SUM. Vi har t.ex. RBT, Rogers Bergstävling. Visserligen kortare, men ett arrangemang. SLDK har mycket planer på "udda" lopp framöver men vi tar det lugnt eftersom det är bättre med genomtänkta arrangemang än nått i hopraffsat. Det är ju lite planering och kontakter som skall knytas.


Mer information om loppet finns på SLDKs hemsida och SUMs hemsida
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-09-14 20:12   jjfogel
Betyg: 4
Snyggt Per-Erik!

Kul att läsa vad andra tycker om oss, och våra arrangemang. Hoppas att artikeln kan inspirera fler deltagare - för att ge dem chansen att uppleva lite höstskog!

/Johan Fogelberg
Webbmaster SLDK, arrangör SUM
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg