Djur

Här hittar tips om att fotografera djur. Hur du bygger gömslen, att smyga, bra utrustning etc.

Av: Christer Lindh

Fotografera Djur

Inledning
Har du funderat på varför du inte får den där grymma bilden på en fågel som stirrar stint i kameran och sitter på en idealisk gren. Eller en närbild på en björn som klänger i ett träd. Eller en varg som kollar rakt in i kameran och som fyller hela sökaren. Jag levde länge i en föreställning att alla bilder togs utan "manipulation". 

Exempelvis så är det inte särskilt ofta en björn klättrar upp i ett träd, men med lite jordnötsmör på en pinne en bit upp bakom stammen, så gör björnen en hel del för att komma dit. Likadant kan det vara med fåglar. Med vinterfåglar kan man hänga ut bollar med späck och med rovfåglar kan man lägga ut en åtal (obs att det är inte tillåtet att lägga ut kadaver utan tillstånd).

Något som fick mig att tänka till, är att många fantastiska djurbilder, inte är helt naturliga eller tagna i nationalparker där djuren nästan är tama (något som jag upplevde i Klippiga bergen i Canada). I en av de böcker för fågelfotografering, som jag rekommenderar varmt, är nästan uteslutande alla bilder tagna i naturreservat där ingen jakt bedrivits på länge och fåglarna därmed är väldigt orädda. Bilderna är ofta tagna från bilen med ett rejält tele. Bilderna är otroliga och detta är viktigt för betraktaren men jag blir lite besviken. 

Jag säger inte att det är fel utan detta är upp till var och en. Men jag tycker att om en bild är tagen i ett hägn så skall detta stå under bilden. Om jag däremot lurat upp en ekorre på en idealisk pinne med jordnötsmör tycker jag detta är mer ok. Helst vill jag ta bilden med ekorren helt självmant på grenen, men om detta jämnt slutar med att det är grenar i vägen, så är antingen jag dålig på ekorrens beteende eller så är det dags för jordnötssmör. Diskutera gärna dessa etikfrågor i forumen, för det finns inte ett enkelt svar. 

Etik vid djurfoto
Det finns dock vissa saker vi alla skall vara överens om och det är nedanstående regler som inte är diskuterbara:

- Man skall aldrig fotografera djur vid bon

Du är för nära en fågel ifall den:
- varnar frekvent
- hoppar oroligt runt
- göra konstiga saker som att spela skadad
- gör utfall mot dig 

Du är för nära ett djur ifall det:
- uppträder nervöst
- stelnar till och ändrar huvudposition

Ögat
Det är alltid ögat hos djuret som skall vara skarpt. Helst skall det också vara en ljusglimt i ögat för att göra bilden mer livfull. Om du fotograferar ett djur och det är något som skall vara skarpt så är det ögat som skall vara det. Glöm som sagt inte ljusreflexen i ögat!

Att fotografera från ett gömsle
För många år sedan kom jag och en kompis på att vi skulle bygga ett gömlse och sedan lägga ut en åtal av döda grisar för att locka till oss örnar. Vi hämtade döda gris på en grisfarm och släpade ut. Gömslet byggde vi i garaget hemma och packade in i bilen. Det var mycket tungt att släpa ut detta masonitgömsle till åteln. Vi lade sedan ut grisen och en vecka senare gick vi och lade oss i gömslet. Vi väntade och väntade. Minsann såg vi inte en hel del kråkor på avstånd. Inga rovfåglar överhuvudtaget. Nästa helg var det likadant. Inte en rovfågel. Nu i efterhand har jag insett vad vi blandat annat gjorde för fel. Vi knatade fram till gömslet medans det fortfarande var ljust! Rovfåglar är ytterst misstänksamma och sitter gärna och spanar in åteln i dagar innan de slår till. 

Att bygga ett gömsle för att fast placering
Snart kommer en ordentlig beskrivning om hur du bygger ditt gömsle. 

Att använda kamoflagenät
Funkar främst på fåglar och det fungerar alldeles utmärkt. Jag har både ett sommarkanoflagenär och ett vinterkamoflagenät. 

Jag har ofta varit ute tidigt i gryning för att fota vadare/sjöfågel och detta har funkat förvånsvärt väl. Jag har i förväg rekat en bra utgångpunkt med för sol och underlag. Sedan tog jag nätet i ryggsäcken och stativet på axeln och knatade ner till platsen. Först reagerar fåglarna lite och flyttar sig bort från mig. Jag lägger mig ned på magen på ett liggunderlag, monterar kameran på stativet och slänger nätet över kameran och stativ. Efter försvånsvärt kort tid verkar fåglarna glömt mig. Efter ett tag blir det dock mycket tungt för ryggen att ligga på armbågarna så här behövs en innovation.

Att smyga
Att smyga på djur tycker jag är den roligaste formen, men också den svåraste. Tipsen här är att känna sitt område och veta var djuren brukar finnas. Jag har bara med mig hus och monterat objektiv och ingen tung ryggsäck. Enbensstativ eller ännu hellre riktigt stativ är bra, men det gäller att vara vän med din grejjer för när det skall vara snabbt att sätta upp när tillfälle ges. Att smyga genom tät vegitation med utfällt stativ är inte särskilt praktiskt.

Gryning och skymning är de tidpunkter som jag rekommenderar. Nu är djuren mer aktiva och ljuset är vackert. Denna tid på dygner kräver oftare snabb film för att få acceptabla slutartider. Ett ljusstarkt teleobjektiv hjälper till att få bra slutartider. Objektiv med bildstabilisering kan också göra stor skillnad.

Glöm inte tänk på vilket djur du smyger på. Du vill inte smyga på en björn!

Att fotografera från bilen
Bilen är ett mycket bra sätt att fotografera djur på. Det kan vara lättare att komma närmare djuren med bilen. Det tar dock udden av naturupplevelsen, men bilderna kan bli bättre. Använd en "beanbag" för att stabilisera objektivet. Glöm inte att stänga av motorn och rulla de sista metrarna.

av David Elmfeldt

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-12-06 14:39   Avslmedl
Betyg: 4
Bra nybörjartips och råd. Ett stort plus för att du har tagit med stycket om etik, det är inte alla som tycker det är självklart.
/g
 
2007-12-16 21:50   Ronja_bär_kamera
Betygsätt gärna: 4
Bra tips. kommer använda dessa till ett projektarbete jag tänkte genomföra.
 
2008-03-10 04:33   Robban KBA
Betygsätt gärna: 4
Tack för en bra artikel, skall försöka att komma ut mer nu när det blir vår och försöka att hitta någon bra plats att sitta och spana från. Skall försöka att tillämpa dina tips.
 

Läs mer

Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Det finns mycket att förundras över i naturen där växter, träd, moln med mera bildar både vackra mönster och monster tillsammans med vår fantasi. Nu ... 1 kommentar
Efter att nära 13 år förflutit sedan första besöket och flera år av inställda resor blev det äntligen av i somras! Målet med resan var att åter få ... 4 kommentarer
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev ... 1 kommentar

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg