Försommarvandring på Österlen

Vandring på Österlen bjuder på omväxlande miljöer. På en och samma dag kan man få uppleva bokskog, kulliga ängar, långa sandstränder och pittoreska fiskeläger. Området är extra tilltalande i maj när rapsfälten är gula och Österlens fruktträd står i blom.

Av: MalinHF

När skidsäsongen är över, och fjällen ännu inte har tinat fram tillräckligt för vandring, är en låglandsvandring ett bra alternativ. 100 mil långa Skåneleden lämpar sig utmärkt för såväl kortare som längre turer. Vi har valt att ett par år i rad göra dagsvandringar över Kristihimmelsfärdshelgen med Simrishamn som bas. Området är fint året om, men extra tilltalande i maj när grönskan är skir, rapsfälten gula och Österlens fruktträdgårdar blommar.

 

Fruktodling i Kivik
Fruktodling  i Kivik

Senast gick vi sträckan Brösarp-Simrishamn. Vi delade upp vandringen på två etapper och gick Brösarp-Kivik (19 km) den ena dagen och Simrishamn-Kivik (18 km) den andra dagen. Med hjälp av Skånetrafikens bussar tog vi oss till respektive från start och mål, och kunde därmed ha Simrishamn som utgångspunkt. Ett lika bra alternativ skulle vara att gå från ”ställe till ställe” med olika övernattningsplatser.

Charmiga vandrarhem

Boendealternativ finns på flera ställen; bland annat Brösarps gästgiveri, vandrarhem i Kivik och det populära vandrarhemmet Skeppargården i Haväng. Skeppargården är en traditionell skånelänga med halmtak och en kringbyggd gård i mitten. Enligt värden måste man boka i god tid för att vara säker på att få en sovplats. Fika däremot kan man göra utan förbokning och vi avnjöt varsin välkyld äppelcider med kanelbulle inne på gården när vi passerade. Vandrarhemmet ligger nära Ravlunda skjutfält, med vidstäckta ängar på den ena sidan och havet på den andra sidan.

 

By mellan Brösarps backar och havet
By mellan Brösarps backar och havet

Vandrarhemmet vi bodde på i Simrishamn är inrymt i ett tegelhus som tidigare tillhörde sjukhuset. Det gör inte så mycket väsen av sig från utsidan, men innanför är atmosfären välkomnande och det känns som att bo på ett pensionat. Även om vandrarhemmet ligger en bit in i Simrishamn har vi haft havsutsikt från rummet båda åren som vi har bott där.

Bokskogen silar ljuset
Bokskogen silar ljuset
 

  

Bokskog, backar och hav

Första delen av etappen mellan Brösarp och Kivik går genom en vacker bokskog längs med Verkaåns dalgång. Ljuset silas genom bokskogens bladverk och vid vårt besök kändes luften nästan tropisk efter nattens regn.

Verkaån
Verkaån

 

Efter någon timmes vandring kommer man fram till Brösarps norra backar. Det kulliga landskapet för tankarna till Skottland eller norra England. Hästar och kor betar i backarna och man får se upp var man sätter fötterna. Med lite tur står områdets många gullvivor och backsippor i blom. På väg mot Haväng och havet passerar leden några små byar med rappade korsvirkeshus, fruktträd och lummiga trädgårdar.

Brösarps backar
Brösarps backar 

 

Vid den gamla dösen i Haväng övergår kullarna i vit sandstrand och man har en milslång utsikt över havet. Det känns mest naturligt att börja den här sträckan i Brösarp och röra sig mot kusten med havet som mål. En blåsig dag kan det friska i ordentligt när man kommer ner mot stranden och exponeras för vinden. Vågorna dånar in hela vägen från Baltikum och skyltar manar till försiktighet vid bad på grund av starka undervattensströmmar.

 

Havängsdösen
Havängsdösen

Innan Kivik går man igenom det gamla fiskelägret Vitemölle. De välhållna husen i trä eller vitrapp används idag mest som sommarstugor. Nära stranden ligger också anrika Vitemölla badhotell. Efter en dags vandring är det lätt att börja hallucinera om en god middag på badhotellets stora punchveranda.

  

Längs stranden med utsikt mot Stenshuvud

Nästan hela sträckan mellan Simrishamn och Kivik går längs med havet. På väg mot Stenhuvud går leden igenom de pittoreska fiskelägren Baskemölle och Vik. Annars vandrar man över de långa sandständerna eller i gräset ovanför stranden. Stränderna ändrar karaktär vartefter man går; från finkornig sandstrand till lite grövre sand och bitvis små slipade runda och ovala stenar, som rasslar när vågorna drar sig tillbaka. På vissa stället har havet eroderat bort stranden och börjat äta sig in i platåer som reser sig ett tjugotal meter upp från vattnet. Ett hus som ligger uppe på en av platåerna har börjat hamna farligt nära kanten.

 

Baskemölle
Baskemölle

Kronan på verket utgörs av Stenshuvud som reser sig 97 meter över havet. Utsikten från toppen är magnifik och vid vackert väder ser havet, stränderna och den lummiga skogen ut att höra hemma på sydligare breddgrader. Sträckan är fin att gå från båda hållen, men om man startar i Simrishamn får man under flera timmar njuta av utsikten mot Stenshuvud och se berget komma närmare och närmare. Prioriterar man i stället att få sol i ansiktet ska man gå från andra hållet.

Utsikt från Stenshuvud
Utsikt från Stenshuvud

En annan fördel med att starta etappen i Simrishamn är att man passerar Kiviks musteri på eftermiddagen när det är öppet. Till fots har man ju endast begränsade möjligheter att köpa med sig cider och andra godsaker, men ett fikastopp på musteriets café rekommenderas!

 

Vandring på Österlen är ingen vildmarkmarksvandring, men bjuder på omväxlande och vackra miljöer. På en och samma dag kan man få uppleva bokskog, kulliga ängar, långa sandstränder och pittoreska fiskeläger. Det finns gott om trevliga rastställen att välja på allt efter väder; en kulle vid Brösarps backar, i strandkanten vid havet eller varför inte gå in och fika på något av de ställen man passerar längs vägen.

 

Text: Malin Holmlund Friberg

Foto: Johan Friberg

 

Mera information:

 

Skåneleden

www.skaneleden.se

 

Bussar

www.skanetrafiken.se

 

Boende

Brösarps gästgiveri:

www.brosarpsgastgifveri.se

 

STF Vandrarhem Simrishamn:

http://www.svenskaturistforeningen.se/templates/hostel.aspx?id=26021

 

STF Vandrarhem Haväng:

www.svenskaturistforeningen.se/templates/hostel.aspx?id=553

 

STF Vandrarhem Kivik:

www.svenskaturistforeningen.se/templates/hostel.aspx?id=616

 

Kartor

Lantmäteriets terrängkarta, 2D SO Tomelilla samt 2D NO Tomelilla

 

Böcker

Lars Magnusson, Vandra i Sverige

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-29 14:01   thegedd
Trevlig läsning och fina bilder, man blir sugen !
 
2008-05-29 15:14   Håkan Friberg
Suverän beskrivning med mycket vackra bilder och perfekt avslutande information! Jobbar du inom turistnäringen i Skåne? ;-)
Och inte är vi släkt heller...
 
2008-05-29 21:27   Clasanc
Förutom bra bilder så är det en härlig reseskildring. Har bott på Skepparpsgården i Haväng och vandrat till bl.a.musteriet i Kivik. Här kom det superbra info om omgivningen. Tack!
 
2008-05-30 08:27   oscar jensen
Jag gick precis samma sträcka för några år sen med en kompis. Mycket trevlig tur. Det väckte mitt intresse för vandring. Sen dess har det blivit minst en låglandstur om året och ett par fjällvandringar.
Tack för en fin beskrivning, den väckte goda minnen hos mig!
 
2008-06-14 07:01   Polarnatt
Trevligt läsning. Kul att få ta del av vandringsmöjligheter i Sveriges sydligaste landskap. Det brukar annars vara tvärt om.
 
2008-06-26 17:51   BeatriceK
Låter som ett trevligt ställe att vandra på. Synd bara att Skåne ligger så jädrans långt bort.

Bra beskrivet och fina foton.
 
2008-06-29 17:09   jagvillbytaanvnamn
Tack för artikeln! Det här är en klassisk sträcka som jag själv gått många gånger. I övrigt erbjuder Skåneleden bra vindskydd med ved men på hela sträckan utmed Österlens kust saknas de helt. Dock finns det massor av campingar, vandrarhem och hotell. Det är inte helt lätt att finna platser att slå upp ett tält på eftersom det är ganska tättbefolkat. I Brösarps backar går alltid att hitta något ställe men runt Kivik blir det svårare. Förra året hittade jag dock ett ganska bra ställe. Det ligger i en liten kohage mellan Kivik och Kiviks musteri. Tror det var precis runt där Esperödsallén kommer ner på Bredarörsvägen.
 
2008-08-10 21:22   Lolli
Mysig berättelse!
Visst är det trevligt här hos oss på Österlen? Iaf så här års...
:-) äppelblomstid är absolut vackrast

när stormarna viner på hösten och vintern, då är det tuffare att vandra, speciellt utmed havet.
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg