När man är riktigt riktigt hungrig finns det inget som är mer mättande än palt men det är ju inte möjligt att tillaga när man är på tur. Men nu har våra kära grannar norrmännen löst problemet genom att ta fram en mjölmix som bara behöver blandas med vatten. Mjölmixen kallas Raspeballer och det är jätteenkelt att tillaga. 5hg mix blandas med 5,5-6dl vatten, man låter det svälla i 5 minuter och formar sen bollar av det som man kokar i buljong i upp till en timme (det blir 8-10 paltar). Serveras förslagsvis med lingonsylt och stekt bacon. Förutom att det är enkelt att tillaga så innehåller det massor av kolhydrater.
Näringsvärde per 100gr:
Energi 329 kcal
Kolhydrater 67,9%
Protein 10,5%
Kostfiber 6,1%
Det tar som sagt var upp till en timme att koka så det krävs en eld och en rejäl gryta men man behöver å andra sidan knappast mer än 2-3 paltar per person. Om man har plastpåsar med mix så kan man ju blanda paltsmeten direkt i påsen, bara tillsätt vatten.
Jag har testat detta hemma och det blir otroligt goda paltar, nästan som hemlagade. Jag vet inte om det finns att köpa över hela Sverige men här hos mig har det funnits sen i somras.