Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Jag får sällskap!

Goda nyheter! Min man tycker inte att jag är knäpp, utan har på eget bevåg meddelat att han gärna följer med på min historiska lilla vandring anno 1913 i sommar. Detta för ju inte bara det goda med sig att jag får sällskap - jag får även en dubbelt så lång packlista! (Och om man är förtjust i gamla kataloger och att sy, så är det verkligen en god nyhet!)

En sak som jag har lärt mig, är att skillnaden mellan dåtidens vanliga skjortor och de s.k. sportskjortorna, är att de senare är utrustade med fast krage - alltså sådan som är standard på dagens skjortor. När man var ute i naturen och turistade (eller sportade på annat sätt) skulle man alltså slippa de lösa stärkkragarna, som förmodligen inte alls var särskilt bekväma.

Jag jobbar alltså på för fullt med att skramla ihop en tidstypisk fjällturistutsyrsel. Yllekjol och kängor är fixade, och jag har hunnit sy ett par sportbyxor i tweed åt maken. Bara väst, skjorta och kavaj kvar så är sportkostymen komplett.

Mitt fiske här i bloggen har också gett resultat. Den gode Bertil Disman har haft vänligheten att donera en gammeldags ryggsäck - eller päronsäck som de kallas - som sitter perfekt på mig. Maken kommer att få använda en gammal näverkont som jag får låna av pappa. Den är tjusigt slöjdad, och jag har mina misstankar om att det är farfars morbror skomakaren som har gjort den.

Idag hade jag också på mig mina nya hemtraderade snörkängor i skinn på jobbet, för att börja gå in dem ordentligt innan det är dags. De verkar åtminstone hålla en hel dag i stadsmiljö. Det ska bli spännande att se hur de klarar sig upp på fjället. Jag är mest änglig över att sulan är lite tunn, och lösa iläggssulor av renhår eller tagel är lite svåra att komma över i dessa dagar, tyvärr. Men det blir väl någon råd.

Jag har också roat mig med att läsa berättelser ur äldre upplagor av Svenska Turistföreningens Årsskrift, bland annat en beskrivning av en Bydalentur sommaren 1909.

Så här skriver signaturen "Fjällmannen":


För den, som af en knappt tillmätt ferietid icke har mer
än en vecka att disponera för en upplifvande fjälltur,
rekommenderar jag på det varmaste en vandring Bydalen—Gleen
—Stora Löfdalen—Tåssåsen—Vallbo—Ottsjö—Undersåker.
Turen tar fyra dagar och är utomordentligt lönande i
turistafseende.

I jämn och behaglig omväxling träder vandraren här till
mötes allt hvad västra Jämtland bjuder af storslagen
vildmarksfägring och leende scenerier. Turen har vidare den
förtjänsten att bekvämt kunna medhinnas på nyss angifna tid
äfven af den, som redan lagt vallfarts- och vandringsåren
bakom sig och därmed äfven ungdomens ärelystnad att
komma fort fram i världen.

Herregud! Folk var verkligen tuffare förr! Jag får lite lätt hjärtsnörp när jag tänker på att en av dagsmarscherna är på 32 km - och det ska anses vara "lätt vandring för någon som inte är så ung och frisk längre". Jag har ju gått däromkring, och det kan jag säga att några 32 kilometer hade man inte kunnat piska mig till utan att få sig en rak höger och åskmoln nedkallade över sig. Förvisso är jag ingen sportig typ, men nog räknar jag mig åtminstone stolt till medelmåttornas skara. Sen att vissa springer ytterligare en mil, och det bara på några timmar, hör inte hit. Jag vill ju hinna fika också.

Nej, vi tar det nog lite lugnare. Har jag tur vill hela familjen följa med, och då kan man ju kanske skylla på barnen om man inte ids gå så långt...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-30 23:48   fowwe
Med förundran läser jag om detta fascinerande projekt. Vilket äventyr du håller på att förbereda! Och heder åt din man som stöttar dig så solidariskt. Jag tror att det kommer att bli succé!
 
Svar 2011-05-31 07:43   Öhrnell
Tack Hans. Jag ska framföra din hälsning!
 
2011-05-30 23:50   Anneli Wester
Underbart!!!!!!
 
Svar 2011-05-31 07:43   Öhrnell
Japp. Jag blir alldeles pirrig! Ska ge mig på kavajen ikväll.
 
2011-05-31 07:20   Håkan Friberg
Det här låter som ett inslag i "Landet runt" på lördagarna. Du måste se till att få lite medie-bevakning. :-)
 
Svar 2011-05-31 07:42   Öhrnell
Visst låter det som ett sånt inslag, det håller jag med om. Men Utsidan är ju ett medium, och ni är mina bevakare. Alltså är jag redan fullt mediebevakad, eller hur?
 
2011-05-31 10:22   Thomas Traneving
vilka fantastiska kläder. Förstår att du är sugen på att sy! Tänk om man skulle göra en träff eller något av detta? Klä dig tidstypiskt 20-tal, 50-tal eller 70-tal.
Vi skulle helt klart kunna ställa upp som familjen 70-tal! Svärmor sparar allt och har mängder med friluftskläder som maken använde som tonåring. :)
/H
 
Svar 2011-05-31 10:28   Öhrnell
Det vore faktiskt riktigt kul! Frågan är ju var, när och hur?
 
2011-05-31 12:50   ulindh
Ja det här blir verkligen roligt att följa, heja på, låt symaskinen gå! Förresten i senaste Hemslöjdstidningen stod mycket om gräs som man stoppade i skorna förr i tiden, både för värme och bekvämlighet. Men du kanske inte har så mycket plats i skorna, det kräver väl en rymlig näbbstövel antar jag. Men det var kul läsning om man nu vill veta hur de gjorde förr i tiden.
 
Svar 2011-05-31 14:46   Öhrnell
Jag har faktiskt läst en del om skohö, men blev lite avskräckt av att det ansågs svårt att få till bra redan för hundra år sedan. Och precis som du säger så har jag inte så jättemycket utrymme i kängorna. Men det är alltid kul att läsa ändå.
 
2011-05-31 15:54   DanielO
Men hur ska det här gå, du för ju inte sporten framåt utan bakåt! ;)
 
Svar 2011-05-31 16:00   Öhrnell
Alltid retar det nån! ;-)
Eller för att citera Kurt Olsson ur hans intervju med Patrik Sjöberg - "Vilket är det lägsta du har hoppat?"
 
2011-05-31 21:06   peter1969
Intressant läsning och jag hoppas naturligtvis att du följer upp detta med en artikel här på utsidan. Åtminstone ett par blogginlägg. Hmm, renskinn.... vilka krav ställs på innersulor av renskinn? Jag antar att håret ska sitta kvar som isolering, eller?
 
Svar 2011-06-01 08:11   Öhrnell
Google is your friend. Enligt en sida om tillverkning av samiska näbbkängor, används skinn från huvudet, eftersom håren sitter fast bättre där. Skinnet behöver inte garvas, utan skrapas bara, och skärs till. Håren ska ligga in mot foten. Sen ska också skohö användas. Men jag har sett sulor av gethår, som jag ska försöka få tag i.
 
2011-06-01 14:23   seobserver
Sulor av getskinn med hår på såldes i soucken till hösten, de behövdes nog ovanpå de vanligtvis 2-3mm sulor som föredrogs.
Fotlapp är betydligt enklare än skohö. Görs enklast av tunn maskinfilt.
Kvadratiska med diagonalen minst 20 cm längre än foten.
Heder åt din man som följer med och bär kök, tält, mat och brännvin, minst!
Observera de långa liven på skjortona, ingen risk för glipa där vid framåtböjning.
Behöver du modell på flickors benkläder?
go tur
 
Svar 2011-06-01 15:00   Öhrnell
Fotlappar var något nytt för mig. Även om det låter enkelt så låter stickade raggsockor ännu enklare.
Det var inte bara liven på skjortorna som var långa. Byxlinningarna var rätt höga därbak dessutom, så han ska förhoppningsvis slippa glipor. Jag är mer rädd för att det kommer att bli för varmt. Jag har något utkast till benkläderna (och har varit och tittat på ett par riktiga i en gammal klädsamling), men om du har något mönster eller beskrivning så får du hemskt gärna inboxa mig!
 
2011-06-05 11:48   greenjuice
Rolig och fascinerande läsning. Ser fram emot flera inlägg om förrtida kläder :)
 
Svar 2011-06-05 16:55   Öhrnell
De kommer!
 
2011-06-07 10:08   Skogsanna
Jag instämmer i hejapåkören och vill läsa mera om ditt projekt.
Apropå iläggssulor så gjorde min förra svärmor superbra iläggssulor. hon tovade stora "ark" av ull och klippte ut 2 st efter en mall och sydde ihop dem med en sula av näver i mitten. Det blev starkt och varmt och man blev aldrig blöt om fötterna i en gummistövel. Förmodligen något gammeldags från Finland eller Västerbottens inland.
 
Svar 2011-06-07 10:51   Öhrnell
Tack! Jag har varit inne på att testa något sådant, men det hade inte fallit mig in att använda näver. Hm.
 
2011-06-08 09:59   Faderskapet
Ang. skoinnehåll:
Drabbades själv av fotlappar, som de kallades i det militära.
Jag gillade dem inte alls! Tyckte bara att de korvade sig längst fram. Om det berodde på dålig teknik att linda dem om fötterna ska jag låta vara osagt. Skönt var det i alla fall inte. Materialet var, typ sänglinne, storlek ca 40 x 40 cm. Lycka till med projektet.
 
2011-07-19 18:42   Skogsanna
De tovade skulsulorna jag skrev om tidigare har nu kommit på modet och jag hittade två knallar som sålde såna på Överkalix marknad för några dagar sedan. Ulrika: du får maila mig om du vill att jag ska köpa ut några par åt dig på nästa marknad ;) men de kanske drar sig söderut så småningom.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg