Denna blogg ägnas helt och hållet Njoatsosvágge. Vi - bandersson (Björn Andersson) och fowwe (Hans Fowelin) – kunde inte motstå frestelsen och utmaningen att utforska och dokumentera en av de minst kända delarna av Sarek. Efter ett och ett halvt års arbete presenterar vi denna blogg. Vår förhoppning är att du får vara med om en trevlig och inspirerande läsning vare sig du själv kommer att gå i detta fantastiska landskap eller inte.
Vi vill rikta ett särskilt tack till Utsidans redaktion som har gett oss möjlighet att skapa denna speciallösning. De har visat stort intresse för vårt projekt – utan deras hjälp skulle det inte ha blivit någon blogg.
Ett stort tack till Samiskt språkcentrum och Nils-Olof Sortelius som hjälper oss att reda ut våra frågor om betydelsen av samiska ord. Till sist tackar vi också Lantmäteriet som har medgivit publiceringar av de kartor som ni kommer att se i bloggen.
Jag funderar kring när bästa årstiden är för att besöka området. Under sommaren är det riktigt myggigt som Hans beskriver i sin blogg från vandring kring midsommar. Men ska man vänta ut dem så får man väl vänta till slutet av augusti eller september. Och då kan det kanske vara jakt på gång. Jag har tre gånger åkt kanot genom Sjaunja fågelskyddsområde i början av juni. På vissa ställen har det då varit tjocka moln av mygg så att jag använt en snusnäsduk för näsa och mun för att inte dra i mig för många. En mygghuva/hatt kommer också väl till pass. Trots mängden mygg har de inte alls varit aggressiva så jag har i stort sett klarat mig utan myggmedel. Kan det vara likadant i Njoatsosvágge? Så att man skulle gå då. Det har ju också fördelen att så många fåglar är i farten vid den tiden, eller helst kanske ännu lite tidigare. Men då kommer ett annat problem: vattenföringen. Jag har kollat SMHIs rapportering om flödet i Kamajokk vid midsommartid när Hans vandrade vid midsommar 2013. Det var då 30-40 m3/s. I slutet av augusti- början av september 5-10 m3/s. Men sista dagarna i maj - början av juni nådde det ända upp till 130 m3/s. Det här varierar förstås kraftigt från ett år till ett annat men det verkar ändå vara betydligt högre vattenföring före midsommar. Är det för blött och för mycket vatten för att man ska kunna vandra i Njoatsosvágge före midsommar? Några synpunkter?
Kanot är också något mycket intressant om man vill ha ett basläger där Njoatsosjåhkå och Tjuoldajåhkå möts.
Maj borde vara mycket intressant för en ornitolog. Hela Änok är ett viktigt flyttfågelstråk som vad jag vet bara har beskrivits av Kai Curry-Lindahl. Men den frågan kan Hans utveckla. /BA
Att Björn kan tänka sig kanot låter intressant. Jag har ju sett att han åkt båt på Kamajokk på hans bilder. Men kanoten behöver väl transporteras landvägen ca 3km, åtminstone på uppvägen eftersom det verkar vara en hel del forsar på den biten. Kanotvagn kanske går att använda?
Kanoten måste du dra med kanotvagn (3 km), men vägen är bra upp till selen. Jag och en kompis har paddlat uppför jåhken en gång i kanadensare. /BA