I går var det dags att ta fram Muurikkan igen! När helgerna fylls av barnens olika träningar och matcher och man inte hinner ta sig ut i skogen så är det perfekt att kunna klä på sig lite extra kläder och gå ut i trädgården och elda en liten stund på kvällen.
Vi har en 48 cm stor Muurikka som vi mest använder hemma på vårt hemmagjorda ställ. En del använder gasol när de är hemma men vi föredrar att elda året runt.
Självklart kan man ta med sig muurikkan ut i skogen men då har vi också en mindre variant som passar till 1-2 personer och som är ihopfällbar.
I lördagskväll blev det Renskavsgryta med Muurikkabröd. Samtidigt som vi lagade mat så värmde vi den sista glöggen och åt lite goda tilltugg. Kan framförallt rekommendera att servera en skiva souvas på en smörgås med ruccola på och toppa med parmesan (alt västerbottenost) och balsamsirap - gott! Vi köper alltid ett par bitar Souvas när vi är uppe i Grövelsjön. Där ligger Sveriges sydligaste sameby och i Storsätern (3,5 mil norr om Idre) finns en liten butik som bl a säljer renkött. Jag kan rekommendera ett besök om man har "vägarna förbi" http://renbiten.se/. På deras hemsida finns också lite recept om man tycker om att äta renkött.
Souvas ligger nästan alltid i frysen hemma och tål att tas fram 1 timma för att tinas lite och sedan skär man några tunna skivor och sedan lägger man in köttet i frysen igen.
och sedan så stekte vi själva grytan...
Renskavsgrytan blev jättegod och nybakat bröd smakar ju alltid gott. Serverades sedan med grönsallad och lite gräddfil.
Recept "Muurikkabröd" (6 st)
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl vetemjöl
Smula jästen och häll på 37 gradigt vatten. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Tillsätt mjölet och arbeta degen i minst 5 minuter. Låt degen jäsa ca 60 minuter. Dela degen i 6 delar och kavla ut dem till platta bröd (ca 0,5 cm tjocka). Degen ska inte vara kletig. Stek bröden i en torr muurikka ca 2 minuter på varje sida.
Renskavsgryta 4 port
500 g renskav
1 gul lök
1 burk kantareller (eller färska!)
1 pkt bacon
2 msk svartvinbärsgelé (ibland tar jag lingonsylt istället)
1 msk viltfond
1 dl vatten
2 dl grädde (minskade lite på detta eftersom vi åt grytan med bröd och jag inte ville ha så mycket sås)
2 msk mjöl
salt, peppar
Skala och hacka löken. Lägg i lite smör och fräs först lök och svamp. Ta upp det från stekhällen och bryn sedan renskavet och baconet. Lägg sedan tillbaks löken och svampen. Tillsätt gelé och fond. Pudra över mjölet och tillsätt grädde och vatten. Låt koka i minst 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
Servera med ris, mandelpotatis eller nygräddat bröd och sallad.
Kanske i extremaste laget men personligen tycker jag du blandar för mycket med renköttet. Måste ju smaka vilt!
Men kul att ni steket på muurikka när ni kan! Nåt jag måste börja med i stugan!