Om man tänker sig att vandra Bergslagsledens första etapp mellan Kloten och Gillersklack så har jag ett förslag på en extra slinga - knappa fyra kilometer lång - som garanterat höjer vandringsupplevelsen till en ny nivå.
Cirka fem kilometer väster om vindskyddet vid Lilla Kroktjärn passerar Bergslagsleden sydspetsen av Holmsjön. Precis när man sänkt sig ner till sjön kommer man fram till en stigkorsning. Bergslagsleden fortsätter vidare västerut och efter knappa fyra kilometer är man framme vid etappmålet i Gillers klack.
Precis i stigkorsningen finns en träskylt uppsatt. Den kan nog vara svår att upptäcka om man kommer från Gillersklack-hållet, men kommer man från Kloten syns den tydligt: GRÄNJE. Den pekar åt höger - norrut.
Jag och Livskamraten kom vandrande här i helgen och vi bestämde oss för att ta reda på vad Gränje var för ställe. Något borde där finnas eftersom någon brytt sig om att sätta upp skylten.
Stigen - eller snarare den gamla körvägen - leder oss norrut med Holmsjöns strand inom synhåll. Vägen är mycket lättvandrad och inbjudande. Efter ungefär fyrahundra meter kommer en gammal traktorväg ner från branterna i öster. Den passerar vår väg och leder ända ner till sjön. Vi följer med och nere vid vattnet finns en liten fin sandstrand. Någon har arrangerat bord - i form av en kabeltrumma med parasoll och vaxduk - och sittplatser runt om. Det ser riktigt inbjudande ut. Vi tror dock inte att detta är GRÄNJE, och går därför tillbaka till vägen längs sjön och fortsätter norrut.
Efter ytterligare drygt femhundra meter kommer vi fram till en liten vägkorsning. Den väg vi går på viker av en aning mot nordost, men till vänster går det en väg som har fått ett namn och en ny fin skylt. Dock inte ett ord om Gränje.
Eftersom Tjingelingvägen leder närmare vattnet väljer vi att följa den. Efter bara hundratalet meter ser vi en byggnad. Och vilken byggnad sedan! Och titta där! På grillplatsen! Och vad tusan... Vad är det här för ställe?!! Det bara måste vara GRÄNJE, även om ingen namnskylt är uppsatt.
Man har byggt ett "långhus" med torvtak. Golvet består av sand. Den enda inredningen är ett jättelikt långbord med fasta bänkar. Det är byggt av mycket rejäla stockar. Här finns plats för minst tjugo personer.
Utanför långhuset har man byggt den mest magnifika grillplats jag någonsin skådat. Den är byggd av huggen granit och även här får det plats minst tjugo personer.
Nere vid sjön finns en alldeles nybyggd brygga. Den är prydd med svenska flaggor. Vi fick en känsla av att här hade man nyss haft en fest - kanske en invigning?
Invigning? Eller kanske en offerfest till asagudarna? Mellan långhus och grillplats finns nämligen en drygt två meter hög träskulptur som troligen föreställer asaguden Tor. Det var sannerligen inget hastverk. Den har fått ett eget fundament av granit och är förankrad med en rejäl järnbalk. Statyn är helt klart avsedd att stå där - länge.
Soptunnan i närheten var proppfull med ölburkar...
När jag kommit hem googlar på Gränje och stöter då på ett stall Gränje i Grängesberg som sysslar med shetlandsponnyer.
Om man rör sig rakt norrut från Gränje så stöter man på en traktorväg efter cirka trehundra meter. Den klättrar upp och ner för höjderna och blir allt mer en skogsbilväg. Vägen delar sig på ett par ställen, men det är bara att hålla vänster varje gång så kommer man till slut till den nordvästligaste änden av Holmsjön. Det enda som förvånade något efter vägen var att vi passerade stora grustag som verkade ganska nyligen använda. Så här långt in i skogen och med ganska smal och dålig bilväg?
Vid Holmsjöns nordvästände - precis där vägen snörper av sjön - finns ett ganska slitet vindskydd med en egendomlig byggnad strax intill. I efterhand uppskattar jag höjden på byggnaden till ungefär fem meter.
På "nedervåningen" fanns endast en trälåda med gammal säd. Det för ju tankarna till viltmatning. Men sedan fanns ju också en tudelad "övervåning" med plats för ett par övernattare. Märkligt.
Ännu märkligare var kanske att där låg ett stort upplag med impregnerat virke. Uppenbarligen ska här byggas nytt, men vad?
Vi stannade ett tag och plockade lite blåbär. Plockandet ledde mig ut på en liten udde i sjön alldeles intill vindskyddet. När jag rätade på ryggen ett tag lät jag blicken glida längs trädtopparna på andra sidan sjön. Då får jag syn på något egendomligt. Högt uppe på en bergshöjd sticker det upp ett stort antal jättelika pålar/stockar. Mellan dessa är någon form av bygge påbörjat. En stuga? Den verkar förvånansvärt stor med tanke på läge och vägar.
Jag bestämmer mig för att gå dit upp. På kartan kan man se att en skogsväg följer Holmsjöns västra strand. I verkligheten finns också en väg som klättrar uppför sluttningen åt sydväst. Jag följer denna väg och ser snart att det verkligen är ett enormt bygge på gång uppe på höjden. Men vad?
Vägen går i en stor kurva upp till byggplatsen. Här har man påbörjat bygget av ett jättelikt utsiktstorn(?) med basmåtten 17 x 7 meter!
Än så länge finns där två våningar, men stolparnas höjd skvallrar om att det ska byggas högre. När vi besökte platsen fanns inget tak på den översta våningen. Första våningen hade dessutom egendomligt låg takhöjd. Jag - med mina 173 cm - slog huvudet i tak/golvbjälkarna ett par gånger.
De båda golven bestod av glest virke. Man har alltså inte tänkt att golvet ska isoleras. Det kanske mest häpnadsväckande är kanske ändå att man har börjat sätta upp stolpar för ytterligare en byggnad med samma imponerande mått som den första.
Avståndet mellan dessa båda torn är mindre än två meter! Det ser helt galet ut! Ska de byggas ihop?
Detta bygge förklarar såväl det nyligen använda sandtaget vi såg på vägen, som virkesupplaget nere vid vindskyddet.
Livskamraten kände sig helt säker på att detta måste vara ett skrytbygge för kungens jakt i Malingsbo-Kloten.
Jag ber er: Studera bilderna och försök ge mig en vettig förklaring till vad det är som händer runt Holmsjön.
Vad händer i Gränje?
Vad är det för typ av byggnad som står precis bakom vindskyddet vid Holmsjön?
Vad ska de båda Holmsjötornen användas till?
Till sist: För att ansluta till Bergslagsleden igen följer man vägen längs Holmsjöns västra sida. Snart lämnar vägen sjön. Vid vägslutet går man sedan rakt mot söder cirka tvåhundra meter så kommer man ut på leden igen.
Positioneringen gäller vindskyddet vid Holmsjön.
Cirka 1000 läsare/tittare men inte en enda kommentar!
:-)
tror denna anläggning tillhör "Holmsjöjakten". /mvh
Törs jag satsa en slant på att du kommer att hålla koll på utveckling på platsen ifråga?
Blir den lika hög som i Olstorp?
Tack
Ta dig dit!