Junsele - Mot Edens lustgård

Framför mig ståtar kulturbyn Eden med hus från medeltiden. Omsorgsfullt renoverade och prydligt uppställda längs vägen. Liknar en iscensättning.

Hösten visar upp sin bästa sida. Svalt men inte kallt. Lätt bris för att svalka svettig panna. Och solen som lockar till långvandring längs den magiska Ångermanälven. Målet är den kulturminnesmärkta byn, Eden, öster om Junsele.

Bölen

-smaka på namnet!

Längs strandkanten upplyses jag om att Junsele varit bebott sedan tidig stenålder. Jag undrar vad forntida människor funderade över. Kanske på vart Ångermanälven slutar?
Passerar byn Bölen, vilket härligt namn.
Jag ser att älven är torrlagd. Skyltar varnar för att kraftverksdammarna kan öppna utan förvarning. Jag chansar och kliver ut i älvfåran.
Plötsligt ser jag vatten som rinner mellan stenarna...
Kommer fram till Eden och smyger runt bland faluröda gamla stockstugor. Plötsligt blir jag påkommen.

-  De flesta har bössor här, bara så du vet, säger bybon med en hotfull gest! Han spricker upp i ett leende och börjar berätta historier om kulturbyn, Eden.

Byborna är stolta och anser deras by som den finaste i hela regionen, ja, egentligen i hela landet. Byn har blivit flyttad flera gånger. Jag frågar om det inte var komplicerat?

- Inte så värst. Då fanns det ju varken el eller vattenledningar, säger bybon. En av de första berättelserna om Eden gäller skatten som invånarna tvingas betala till danskarna år 1571.

Gnäll och elände. Skatteelände som en röd tråd genom vår historia.
Det vilar något musealt över Eden. En prydlighet som även uppvisar ett stort kulturhistoriskt intresse. 
Gammal jordbruksbygd. Korn som fick torka på enorma hässjor.
I utkanten finns torparställen. Jodå, fattigdomen tvingades ut i periferin, även i Norrlands inland.

Pilgrimsleden

Under medeltiden hade Eden en viktig roll för pilgrimer på sin väg mot Nidarosdomen i Trondheim, dåtidens religiösa centrum.
På 1800 talet gick byborna samma väg, men mot kyrkan i Mo. Där fick de lyssna till prästen som berättade att Sverige återigen var i krig mot någon stormakt. Bönderna blev uppskrämda då de visste att ungdomar skulle inkallas till ett krig i något avlägset land. Krig som skördade offer både i strid men främst i sjukdomar på grund av eländiga förhållanden.
Efter predikan var det äntligen dags för skvallret på kyrkbacken. Veckans höjdpunkt och dåtidens Flashback. Sen var det alltid en kille som berättade en fantastisk historia om ett berg fyllt av guld, i ett avlägset land.  
Text och foto: Anders Hermansson
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Pannbensvandring - 55 km bland skånska rapsfält

Vid Snogeholm går två deltagare vilse. Avstängda mobiler och vattnet slut. Ger mig ut på räddningsuppdrag i stekande solsken och ivrigt påhejade av nykläckta mygg.

Tre skott i natten - Vandring i spåren efter Sveriges enda tågrån

Tågpostiljonen Almén hörde märkliga ljud och vände sig om. Framför honom stod två maskerade personer med vapen. Tumult utbryter och Almén blir skjuten i huvudet.

Ångermanälven timmerflottning

Flottning har bedrivits i Ångermanälven sedan medeltiden men blomstrade i och med industrialiseringen på 1800 talet. Rekordåret 1953 transporterades 23 miljoner stockar på Ångermanälven.

- Brännvin, kvinnor, sång och slagsmål, var den stereotypa skildringen av flottarlivet.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.